tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Connects affärsänglar ökar sina investeringar…

Ängelnätverket Connect Skånes medlemmar ökade under förra året sina insatser i regionens uppstartsbolag, visar nya siffror från organisationen. Totalt delade 15 olika bolag på 22 miljoner kronor. Flest investeringar gjordes i IT-bolag, följt av life science-verksamheter.

Totalsumman på 22 miljoner kronor inkluderar följdinvesteringar. Storleken på kapitaltillskottet varierade, från knappa miljonen upp till fyra miljoner kronor. Jämfört med föregående år ökade investeringarna med ett par miljoner kronor.

Eva Ohlstenius– Vi har haft ett starkt inflöde av änglar sedan i höstas och vi ser att det ligger i tiden att göra saminvesteringar i nya bolag, säger Eva Ohlstenius, vd för Connect Skåne, som under året byter namn till Connect Sverige Region Syd.

Trenden bland änglarna är att investera i branscher man känner till, men genom saminvesteringar med andra änglar vågar fler ge sig in på nya marker, menar Ohlstenius för Rapidus.

– Våra tematräffar, om bland annat life science, har dragit mycket folk, och för många underlättar det att ta steget om man har någon mer med sig. Det minimerar ju också riskerna, säger Ohlstenius.

En av änglarna som gjorde investeringar under förra året är helsingborgaren Sven Wennhall, grundare av resebolaget Sembo. Under förra året gick han bland annat in med en halv miljon kronor i Blackwing Sweden, en skånsk tillverkare av ett lätt sportflygplan i kolfiber.

– Det var två saker som fick mig at vilja investera i Blackwing, dels att entreprenören, Niklas Anderberg, är en man som lever sin dröm och för att göra flygplan. Dels att planet byggs efter den allra senaste spetstekniken inom aerodynamik, säger Sven Wennhall till Rapidus.

Planet är byggt i samma kolfibermaterial som Koenigsegg och prototypen har rönt stort intresse, bland annat vid flygmässan i Fredrichshafen. Under sommaren räknar Wennhall med att planet får sin certifiering, varefter man kan komma igång med tillverkning och försäljning.

– När certifieringen är klar kommer vi bjuda in 300 personer som gjort intresseanmälan för provflygningar. Parallellt letar vi efter en lämplig plats för att bygga upp fabriken på, och har kontakt med näringslivsdirektörerna i Landskrona, Ängelholm och Eslöv, säger Sven Wennhall.

Varje plan kommer att kosta som en bättre Porsche, runt 1,5 miljoner kronor och Wennhall räknar med minst fem ordrar i september. På sikt är målet att skala upp produktionen till 100 plan per år.

Connect Region Syd har i dagsläget cirka hundra medlemmar. Under 2014 pitchade 27 olika uppstartsbolag sina affärsidéer för Connect-änglarna.

Jennie Lorentsson

Ängelnätverket Connect Skånes medlemmar ökade under förra året sina insatser i regionens uppstartsbolag, visar nya siffror från organisationen. Totalt delade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.