fredag 18 oktober 2024

inloggad som

Skånskt IT-bolag i namntvist med Caterpillar…

IT-bolaget Microbus, med ett 20-tal anställda i koncernen och huvudkontor i Malmö, har hamnat i tvist med gruv- och grävmaskinstillverkaren Caterpillar. Microbus har i 20 år sålt egenutvecklad programvara under namnet Visual Cat, men efter klagomål från den amerikanska miljardkoncernen upphäver Patent- och registreringsverket Malmöbolagets registrering av varumärket.

PRV:s utslag kommer sedan storbolaget invänt att Cat är ett av världens mest kända märken och att ordet Visual, som är namnet på ett grafiskt programmeringsspråk, inte har någon självständig betydelse i sammanhanget. Trots att Microbus hävdar att man bara vill använda varumärket för lean production går PRV alltså på Caterpillars linje.

− Vi är förvånade över att ett bolag som jobbar med något helt annat kan få PRV att ta tillbaka skyddet. Men Caterpillar anser väl att det kommer behövas mjukvara till deras maskiner, vilket skulle vara i konkurrens med oss, säger Microbus vd Jan Niskala till Rapidus.

På uppmaning av Caterpillar ändrade Microbus under en period stavningen av Cat i varumärket till små bokstäver, men trots det blev Caterpillar inte nöjda.

− Vi har använt Visual Cat i 20 års tid och kommer återgå till gamla stavningen och fortsätta använda namnet även om vi inte har patent på det. Vi kommer inte överklaga, vi vill inte ta striden med ett så gigantiskt bolag, säger Jan Niskala.

Några omedelbara ekonomiska konsekvenser får PRV:s utslag inte för Microbus, uppger Jan Niskala. Men eftersom bolaget tänker fortsätta använda varumärket finns risken att Caterpillar kräver ersättning.

− Om Caterpillar bevakar att vi inte använder namnet i våra leveranser, då kommer det att kosta, säger Jan Niskala.

Microbus är specialiserat på LED-displayer och diodskyltar inom sport, industri och offentliga miljöer samt mjukvaruutveckling inom området. Bolaget har tolv anställda på huvudkontoret i Malmö och sysselsätter ytterligare cirka tio personer inom koncernen. I Varberg, Göteborg och Polen finns försäljningskontor och i Enköping och Ljungby underhålls- och servicekontor.

Vibeke Hjalmers

 

IT-bolaget Microbus, med ett 20-tal anställda i koncernen och huvudkontor i Malmö, har hamnat i tvist med gruv- och grävmaskinstillverkaren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.


  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Limes tyska uppköp bär frukt – till slut

    2021 köpte CRM-bolaget Lime Technologies upp det tyska SaaS-bolaget Userlike, numera Lime Connect. Men det är först nu som uppköpet resulterat i en ny produkt.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.