tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Skånskt IT-bolag i namntvist med Caterpillar…

IT-bolaget Microbus, med ett 20-tal anställda i koncernen och huvudkontor i Malmö, har hamnat i tvist med gruv- och grävmaskinstillverkaren Caterpillar. Microbus har i 20 år sålt egenutvecklad programvara under namnet Visual Cat, men efter klagomål från den amerikanska miljardkoncernen upphäver Patent- och registreringsverket Malmöbolagets registrering av varumärket.

PRV:s utslag kommer sedan storbolaget invänt att Cat är ett av världens mest kända märken och att ordet Visual, som är namnet på ett grafiskt programmeringsspråk, inte har någon självständig betydelse i sammanhanget. Trots att Microbus hävdar att man bara vill använda varumärket för lean production går PRV alltså på Caterpillars linje.

− Vi är förvånade över att ett bolag som jobbar med något helt annat kan få PRV att ta tillbaka skyddet. Men Caterpillar anser väl att det kommer behövas mjukvara till deras maskiner, vilket skulle vara i konkurrens med oss, säger Microbus vd Jan Niskala till Rapidus.

På uppmaning av Caterpillar ändrade Microbus under en period stavningen av Cat i varumärket till små bokstäver, men trots det blev Caterpillar inte nöjda.

− Vi har använt Visual Cat i 20 års tid och kommer återgå till gamla stavningen och fortsätta använda namnet även om vi inte har patent på det. Vi kommer inte överklaga, vi vill inte ta striden med ett så gigantiskt bolag, säger Jan Niskala.

Några omedelbara ekonomiska konsekvenser får PRV:s utslag inte för Microbus, uppger Jan Niskala. Men eftersom bolaget tänker fortsätta använda varumärket finns risken att Caterpillar kräver ersättning.

− Om Caterpillar bevakar att vi inte använder namnet i våra leveranser, då kommer det att kosta, säger Jan Niskala.

Microbus är specialiserat på LED-displayer och diodskyltar inom sport, industri och offentliga miljöer samt mjukvaruutveckling inom området. Bolaget har tolv anställda på huvudkontoret i Malmö och sysselsätter ytterligare cirka tio personer inom koncernen. I Varberg, Göteborg och Polen finns försäljningskontor och i Enköping och Ljungby underhålls- och servicekontor.

Vibeke Hjalmers

 

IT-bolaget Microbus, med ett 20-tal anställda i koncernen och huvudkontor i Malmö, har hamnat i tvist med gruv- och grävmaskinstillverkaren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.