tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Öresundsregionen står mall för gränshinderlista till Fehmarn

De gränshinder som plågat Öresundsregionen i högre eller lägre grad sedan invigningen av bron år 2000 ska undvikas med Fehmarn Bält-förbindelsen. Det hoppas samarbetsorganet String, som just beställt en checklista över erfarenheter och surt förvärvade lärdomar från sundssamarbetet.

Det uppger Henrik Appel, socialdemokratisk medlem av Köpenhamns Borgerrepræsentation och ordförande för String.

− Vi ska vara tidigare ute denna gång, säger han till Rapidus.

Utöver Köpenhamns kommun ingår Region Skåne, Region Hovedstaden, Region Sjælland samt Hamburg och Schleswig-Holstein i String-samarbetet.

Arbetet med checklistan sköts av Fehmarn Belt Business Council, där chefen för Dansk Industris grupp inom transport, Michael Svane, är vice ordförande.

− Vi ska leverera en bruttolista den 24 april om erfarenheter från Öresund. Vi ska peka ut lösningar inom arbetsmarknad, sociala avgifter och beskattning. Det optimala är lösningar för hela storregionen, inklusive Fehmarn, men där det inte låter sig göras får vi nöja oss med lösningar mellan exempelvis Danmark och Tyskland, säger Michael Svane till Rapidus.

Frågan om vilka erfarenheter politikerna dragit från misstag och bristande samordning över Öresund väcktes på förra veckans möte i det nordiska ambassadkomplexet i Berlin. För sin egen del, och inte som ordförande för String, menar Henrik Appel att en del av lösningen är att även Nordtyskland går med i varumärket ”Greater Copenhagen”. Skåne har som bekant inte accepterat inbjudan, men Michael Svane säger diplomatiskt att det redan innan checklistan är på plats ”kunde vara en bra idé” att få med såväl Skåne som Nordtyskland under ”Greater Copenhagens” paraply.

Enligt det senaste budet ska tunneln under Fehmarn Bält stå färdig 2024 och kosta 55 miljarder danska kronor, oräknat landanslutningarna.

Klik her for at se dansk version av artikeln

Keld Broksø

De gränshinder som plågat Öresundsregionen i högre eller lägre grad sedan invigningen av bron år 2000 ska undvikas med Fehmarn […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.