söndag 24 november 2024

inloggad som

Konsulterna ryker i Ericssons stålbad

För några år sedan sysselsatte dåvarande ST-Ericsson närmare 400 konsulter vid utvecklingsenheten i Lund. I samband med höstens sparpaket har de sista 160 fått lämna verksamheten. Därmed har en av regionens största enskilda konsultköpare helt försvunnit från marknaden och bolag som HiQ och Cybercom fått se sig om efter nya jaktmarker.

I skuggan av Sony Mobiles storvarsel har organisationen för Ericssons nya utvecklingsenhet för radioteknik i Lund fallit på plats. 690 fast anställda blev av med jobbet då modemutvecklingen lades ner, varav “uppåt 500” skulle kunna jobba vidare i den nya enheten. I slutändan är det drygt 450 som fått vara kvar på Ericssonsajten i Lund, uppger Johannes Persson på bolagets pressavdelning.

På konsultsidan har stålbadet blivit än mer dramatisk. Då omstöpningen presenterades i september arbetade runt 160 konsulter vid Ericssons Lundasajt. I dag är alla borta, enligt Johannes Persson.

Ericsson är tystlåtna om vilka konsultbolag de anlitat i Lund. Men enligt Rapidus källor rör det sig om en rad stora och små spelare som de senaste åren haft uppdrag för telekomjättens Lundaverksamhet, däribland Mobytech, Softhouse, Cybercom, Enea, HiQ och Alten, tidigare Xdin.

Inget av de konsultbolag Rapidus talat med vill dock skylta med att de haft uppdrag för Ericsson i Lund.

− Vi får inte berätta om våra kunder. Ericssons neddragning påverkar oss indirekt då många konsulter kommer ut på marknaden. Men vi har jobbat länge med att bredda oss till andra branscher, säger HiQ Skånes vd Anna Kleine.

I början på mars aviserade Ericsson en större neddragning i Sverige, där 2.200 fast anställda i bland annat Stockholm, Katrineholm och Borås sägs upp. Lund berördes dock inte av det beskedet.

− Man kan väl se nedläggningen av modemverksamheten i Lund som första steget i den stora omstruktureringen. Vi var första punkten på listan, säger Daniel Hök, lokal klubbordförande för Unionen.

Utöver nedbantningen av personalstyrkan har omstöpningen från modemutveckling till radioteknik fått andra effekter i Lund, menar han.

− Tidigare har Lund varit mer av ett huvudkontor, nu är vi en satellit åt Kista och sätter inte själva tonen på samma sätt, säger Daniel Hök till Rapidus.

Erik Olausson

För några år sedan sysselsatte dåvarande ST-Ericsson närmare 400 konsulter vid utvecklingsenheten i Lund. I samband med höstens sparpaket har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Uppstuds för Beammwave

    Mobilteknikbolaget Beammwave i Lund har fått se sin aktie studsa upp under hösten. – Vi har äntligen satt ihop en produkt som går att visa för kunder, säger vd Stefan Svedberg.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Google öppnar dörren för Zaplox

    Först Apple Wallet, sedan Google Wallet. I sommar har Lundabolaget Zaplox, med vd Tess Mattisson, lanserat världens första digitala hotellnyckellösning för Android-användare, framtagen i samarbete med Google. En första installation finns på Petter Stordalens hotell Clarion Hotel Post i Göteborg.

  • Mobile Heights byter namn

    Namnet för teknikklustret Mobile Heights har spelat ut sin roll. Det handlar varken om mobilindustri eller om den geografiska anspelningen på höjden i norra Lund längre. Därför är det dags för ett namnbyte som ska signalera den nya tiden. Det nya namnet är…

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.