söndag 5 maj 2024

inloggad som

Missade ESS-kontrakt väcker dansk vrede

Samarbetet över Sundet om ESS-projektet löper inte lika smärtfritt som de inblandade hoppats. Även om ESS är en svensk-dansk angelägenhet har det visat sig mycket svårt för danska underleverantörer att bli godkända för det jättelika byggprojektet.

Totalt står 500 miljoner euro på spel i Skanskas byggentreprenader runt ESS. Flera danska företag har nu sökt hjälp hos Big Science Sekretariatet, BSS, utanför Köpenhamn som är en dansk näringslivskontakt in till ESS. Problem har uppstått på grund av byggjätten Skanskas roll vid ESS: alla leveranser till ESS byggnader ska nämligen gå genom vinnaren av huvudentreprenaden – Skanska – och bjuds därför inte ut i offentliga upphandlingar. Det gäller system som inte är relaterade till acceleratorn, exempelvis elinstallationer, brandsäkring och säkerhet.

På BSS är det Arne Jensen som har kontakten in till ESS. Han har inte bara upplevt strid om registreringar av danska företag, utan också en direkt motvilja mot danska verksamheter.

– På Skanskas svenska inköpsportal ska man registrera sig med ett organisationsnummer, som inte är ett danskt CVR-nummer som används för företagsregistrering här. Det betyder att danska företag inte kan komma vidare. Vi har nu fått veta att de i stället ska uppge ett VAT-nummer. Därefter finns ett kommunikationsproblem hos Skanska. De som behandlat ansökningarna har haft uppfattningen att upphandlingarna bara var för svenska underleverantörer. Danska företag fick därför veta att de inte kunde ansöka, utan måste kontakta projektledarna. Och det var projektledarna inte beredda på, säger han till Rapidus.

Efter en insats från BSS har danska företag precis fått veta från Skanska att problemen ska vara lösta. Fortsatt väntar de emellertid på att få se om det nu fungerar i praktiken. Bland annat söker Skanska tio strategiska partners som också ska hanteras via leverantörsportalen.

Hos Skanska ESS Construction medger inköpschef Mats Norén att leverantörsportalen haft problem med inloggning för internationella leverantörer och han bekräftar att detta nu ska vara löst.

– Dock är portalen enbart ett sätt att registrera sig i vår leverantörsförteckning, säger Mats Norén som inte känner till någon motvilja mot danska underleverantörer.

– Det går bra att kontakta oss direkt för att uttrycka sitt intresse. Vi är naturligvis intresserade av kontakt med bra leverantörer, säger han.

Enligt Arne Jensen på Big Science Sekretariatet har 7-10 danska företag trots byråkratin lyckats slå sig in som underleverantör till ESS. Bland dessa märks Grundfos och Henning Larsens Tegnestue, som vunnit arkitekturuppdrag för ESS.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

Samarbetet över Sundet om ESS-projektet löper inte lika smärtfritt som de inblandade hoppats. Även om ESS är en svensk-dansk angelägenhet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.