torsdag 21 november 2024

inloggad som

Uppköpet av Axis – var hamnar pengarna?

HaskelKort sagt: Marknaden chockades på tisdagen av ett storbud på Axis. Affären rymmer flera dimensioner. En fråga är hur miljarderna som nu kan tillföras bolagets tre storägare kommer att användas. Sannolikt kommer i alla fall en del av pengarna att gagna forskning, bland annat i Lund, samt investeras i utveckling av nya tillväxtbolag.

Av Anders Haskel, gästskribent

Vi är bara en bit in i februari. Ändå har redan årets eller till och med en av årtiondets skånska företagsaffärer presenterats i och med den japanska teknikjätten Canons 24-miljardersbud på Lundabaserade kameraföretaget Axis. Affären inleder ett helt nytt kapitel i en success story med få motstycken i Skånes moderna näringslivshistoria.

Köpet rymmer flera dimensioner och väcker en hel del känslor. Nej, inte nu igen suckar många av delvis sentimentala skäl när ännu ett framgångsrikt svenskt börsföretag får nya ägare utanför landets gränser.

Vad ska hända med arbetsplatserna i Lund, undrar andra som med bittra erfarenheter från bland annat Astra Zeneca och Sony Mobile sett hur en utländsk ägare i ett styrelserum ett antal flygtimmar bort snabbt kan ändra förutsättningarna för ett stort antal familjer.

Budet på Axis, som grundades 1984 av de båda studenterna Mikael Karlsson och Martin Gren, blir lite extra speciellt av det skälet att det är ett av få företag på Stockholmsbörsens storbolagslista som växt helt organiskt utan förvärv av andra företag som nu försvinner från aktiemarknaden. Det är redan ont om sådana bolag för stora och små placerare att långsiktigt investera sitt kapital i.

En särskilt spännande fråga är var de ovanligt stora pengarna från affären kommer att ta vägen och hur de eventuellt kan komma att bidra till svensk tillväxt framöver. Största ägare är den för en bredare massa anonyme finansmannen Christer Brandberg, född 1942 och bosatt i Södermanland, vars aktier i och med budet är värda drygt 3,4 miljarder kronor. Exakt hur han tillsammans med sina vuxna barn, varav en son sitter i Axis styrelse, kommer att använda pengarna står skrivet i stjärnorna.

Det är lite lättare att gissa hur LMK Industri med ett nästan lika stort innehav kommer att göra.

LMK Industri som ägs av Therese Karlsson, hustru till Mikael Karlsson som gick bort i cancer 2004, är redan involverat i en del riskkapitalinvesteringar och det är tänkbart att bolaget nu kommer att utöka den verksamheten. Utifrån hur LMK hittills har agerat är det också tydligt att ägare och ledning brinner särskilt för innovationer och nya företag med kopplingar till Lund med omnejd.

Det är också tänkbart att LMK-stiftelsen som bildades efter Mikael Karlsson bortgång kan komma att utöka verksamheten. Därmed skulle Axis-pengarna i ännu högre grad komma till nytta inom forskning och utveckling, inte minst med kopplingar till Lunds universitet.

Den tredje storägaren är Martin Gren med ett innehav värt 2,4 miljarder kronor. Martin Gren har gjort en del investeringar i mindre svenska noterade bolag, men har varit försiktig med renodlade så kallade affärsängelinvesteringar. Troligen kommer investeringsverksamheten att öka i betydelse och det är inte orimligt att Martin Gren dyker upp som stor ägare i något eller några börsnoterade företag framöver.

Han har stora aktiemarknadskunskaper och också bestämda uppfattningar kring var det är rätt och fel att placera sina pengar. Det kommer med andra ord att bli spännande att se framöver vad Martin Gren har för tankar med sitt kapital.

Slutligen ska sägas att även om sannolikheten just nu förefaller låg går det heller inte att utesluta att konkurrerande bud kommer. Liknelsen haltar en del men en jämförelse kan ändå göras med förra årets budstrid kring mjukvaruföretaget Readsoft i Helsingborg där många trodde att en affär var klar efter att ett generöst bud hade lagts på bolaget. Efter en tid dök det ändå överraskande upp ett konkurrerande bud.

Kort sagt: Marknaden chockades på tisdagen av ett storbud på Axis. Affären rymmer flera dimensioner. En fråga är hur miljarderna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.