måndag 28 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Miljardbonusen som ingen vill ha

|  

Facebook-bolaget Meta påstås ha erbjudit upp till 100 miljoner dollar i bonus till Open AI-anställda som kan tänka sig att hoppa över till Zuckerberg. Ändå har inte en enda tackat ja. Jan Dahlqvist frågar sig varför.

Krönika av Jan Dahlqvist

Jan Dahlqvist.

Det är en fråga värd att fundera på. I ett tidevarv där högre lön, större titlar och feta bonusar ofta ses som målet med karriären, börjar något skifta. När världens mest eftertraktade tech-talanger inte lockas av enorma pengar – vad är det de egentligen söker?

Kanske är det att göra något meningsfullt. Eller förtroende. Kanske till och med värderingar.

För samtidigt som Meta är hem för några av världens mest använda plattformar – Facebook, Instagram, Whatsapp – växer känslan av att något skaver. De är inte verktyg vi älskar, utan snarare verktyg vi står ut med. Nödvändiga snarare än önskade.

Och den senaste tidens avslöjanden kring Meta AI spär på misstron. Att privata konversationer med deras AI-app gjorts offentliga, ofta utan användarnas vetskap, känns som en sorts modern dystopi – där etik fått ge vika för innovationens framfart. När hemadresser, skatteuppgifter och personliga bekännelser plötsligt cirkulerar i det öppna, då är det inte längre en fråga om teknik. Det är en fråga om respekt.

Visst, Meta har nu lagt in varningar efter kritikstormen. Men det är symptomlindring – inte botemedel.

Den verkliga frågan är: hur bygger vi teknik med integritet som grund? Och hur bygger vi företag där de bästa människorna vill arbeta – inte för att de får mest betalt, utan för att de tror på visionen, kulturen och ledarskapet?

Kanske är miljardbonusen som ingen tog emot ett tecken i tiden, på att framtidens talanger inte låter sig köpas hur som helst, på att etik, syfte och tillit börjar väga tyngre än aktieoptioner. Och på att det som en gång var “coolt” i techvärlden nu måste ersättas med något mycket mer sällsynt: ansvar.

Det är en förändring som inte går att fejka – inte ens med en miljard.

Facebook-bolaget Meta påstås ha erbjudit upp till 100 miljoner dollar i bonus till Open AI-anställda som kan tänka sig att hoppa över till Zuckerberg. Ändå har inte en enda tackat ja. Jan Dahlqvist frågar sig varför.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Danskt vaccinbolag blir svensk-brittiskt

    Det svenska rikskapitalbolaget Nordic Capital och det brittiska Permira lägger ett bud på Bavarian Nordic. Affären värderar det danska bolaget till 28,5 miljarder kronor.

  • ”Ett förtroende att förvalta bostäder”

    För femton år sedan kallades Olof Andersson filantrop när han pratade hållbarhet med banken. Men Trianons vd och huvudägare står fast vid att hållbarhet är en god affär och han tror stenhårt på att hemstaden Malmö kommer att fortsätta växa.

  • Hänt i vecka 30

    Lite halvdana siffror apporterades från Oatly, Swedencare och Alfa Laval i förra veckan. Men två av tre ser det som mellankvartal och räknar med att det tar sig under resten av året.


  • Glad midsommar!

    Kära Rapidusläsare, ett nytt ”läsår” har gått och vi på redaktionen trappar ned tempot i några veckor. Vi tittar tillbaka på ett intensivt år med många nyheter och event.

  • Bästa affärerna görs nu

    I näringslivets värld är M&A – företagsförvärv och sammanslagningar – den ultimata tillväxtmaskinen. Men just nu är marknaden frusen av geopolitiska spänningar, tullar och osäkerhet. Just därför är det nu som de bästa affärerna görs, skriver Jan Dahlqvist.

  • Kommer AI ta våra jobb?

    Kommer AI att stjäla våra jobb, eller kan den bli vår största tillgång? Med en av Europas högsta arbetslöshet växer oron över hur framtiden kommer att se ut för Sveriges arbetskraft. Nu krävs både mod och ansvarstagande, skriver Jan Dahlqvist.

  • Landet lagom är fullt av enhörningar

    Det råder en bild av att det är svårt att resa riskkapital i Sverige. Det är inte helt sant. I själva verket har Sverige ett av Europas starkaste ekosystem för riskkapital. Det skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist med uppmaningen: Våga drömma, våga stötta.

  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.