måndag 21 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Fåhraeus ny storägare i Iconovo

Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

Medicinteknikbolaget Iconovo från Lund, specialiserat på inhalatorer, berättade i förra veckan att bolagets senaste nyemission övertecknats till 114 procent.

– Vi är jätteglada att emissionen rönt så stort intresse. Vi har konkreta möjligheter inom det närmaste året och det har marknaden tagit fasta på. Vi får in en ny större ägare, men jag vet själv ännu inte vilken det är, sa vd Johan Wäborg då.

Christer Fåhraeus

Inför sin årsstämma idag berättar bolaget att den nya storägaren är Christer Fåhraeus investeringsfond FSG Fund II, som deltagit i emissionen. Fonden har köpt 15,5 procent av aktierna i Iconovo och Christer Fåhraeus föreslås av valberedningen bli invald i bolagets styrelse vid årsstämman på måndagen.

Christer Fåhraeus är ett välkänt namn inom life science med en bakgrund som såväl vd och grundare som investerare. Några av bolagen han grundat är Cellavision, Flatfrog Laboratories, Anoto och EQL Pharma. Han är dessutom Rapidus största ägare.

Genomgår stålbad

Medicinteknikbolaget Iconovo grundades 2013 av Orest Lastow och genomgår just nu ett stålbad. Som många andra life science-bolag lider det svårt av utdragna utvecklingsprocesser som ständigt kräver nytt kapital, vilket i dessa tider är en bristvara.

I början av året meddelade bolaget att 40 procent av personalstyrkan sägs upp som en del av ett sparpaket på 16 Mkr. Och nu behövde bolaget alltså fylla på kassan igen, denna gång med 37 Mkr.

Iconovos kursresa är dock än mer dramatisk. Sedan 2018 är bolaget noterat på First North och 2021 hade aktien kämpat sig upp till ett pris på 88 kronor, men därefter har det varit brant fall. Det senaste året har kursen kommit upp i tvåsiffrigt enstaka gånger, och idag handlas aktien för strax under 2 kronor.

Fin rabatt

Teckningskursen vid nyemissionen var satt till det rabatterade priset om 1,15 kronor, vilket alltså lockade investerarna i FSG. Priset för 15,5 procent av aktierna var drygt 9,4 miljoner kronor. Hade köpet istället gjorts för fyra år sedan vid kursens topp hade samma andel kostat investerarna över 720 miljoner kronor.

Johanna Asklin

Johanna Asklin, general partner på Fåhraeus Startup and Growth, säger dock att det inte var priset som var avgörande för att investeringen skulle bli av.

– Vi har följt bolaget under en längre tid och sett att de levererar. Vi är imponerade av den gedigna forskningen som ligger bakom, och den pipeline de har, som vi tror har bra marknadspotential.

Christer Fåhraeus har inte gått att nå för en kommentar.

Julia Fryklund

Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.