Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det är kostsamt att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.
Prolight utvecklar utrustning för så kallad patientnära blodanalys, som är snabb och kan användas utanför laboratorier. Flera patent har kommit in nyligen och aktien blev den som gick bäst av alla skånska börsbolag under första kvartalet i år. Vilket Rapidus berättade om här.

Aktien stod då, i slutet av mars, i 65 öre. Nu vill bolaget resa 100 Mkr till kursen 20 öre. Aktien har alltså gått ned med cirka 70 procent, varav 40 procent skedde på torsdagen.
100 Mkr är en rejäl summa i förhållande till bolagets aktuella börsvärde på cirka 160 Mkr.
Emissionslikviden ska enligt bolaget räcka till valideringar och tillverkning av produkten fram till ett slutligt kliniskt prestandatest på akutmottagningar. För att genomföra prestandatestet kommer dock bolaget att söka ytterligare finansiering via ett partnerskap.
– Det är kostsamt att utveckla högteknologiska instrument, tester och inte minst att genomföra stora kliniska studier. Dessutom är tillverkningskostnaderna högre vid pilottillverkning. De faller efterhand vid serietillverkning, svarar Ulf Bladin på mail och fortsätter:
– Ju mer dokumentation och optimering av vårt system som vi kan ta fram inför den finala kliniska prestandastudien desto lägre blir risken för att framgångsrikt kunna genomföra studien på akutmottagningar vilket även ökar intresset för en framtida industriell aktör att ingå partnerskap. Samtidigt ökar värdet på bolaget signifikant.
Prolights testutrustning, vid namn Psyros, ska möjliggöra tidiga provsvarsresultat med laboratorieprecision redan när patienten undersöks första gången, till exempel på en akutmottagning. Detta adresserar ett stort och växande behov av snabb och träffsäker diagnostik, skriver bolaget.
Inga garanter
Det finns teckningsförbindelser för 13 Mkr av den aktuella emissionen och självförtroendet är det inget fel på, trots det kärva investeringsklimatet inom life science.
”Styrelsen har valt att genomföra företrädesemissionen utan att handla upp emissionsgarantier med externa garanter då bolaget bedömer att det finns ett starkt aktieägarstöd för att tillgodose kapitalbehovet”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.
Prolight uppger att den globala marknaden för testutrustning med den enskilda biomarkören troponin, vilken är den som bolaget går in för, i fjol uppgick till cirka 1,6 miljarder dollar, mostsvarande cirka 15 miljarder kronor.
Gunnar Wrede