torsdag 22 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Prolight räds inte sura investerare

|  
|  

Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det är kostsamt att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

Prolight utvecklar utrustning för så kallad patientnära blodanalys, som är snabb och kan användas utanför laboratorier. Flera patent har kommit in nyligen och aktien blev den som gick bäst av alla skånska börsbolag under första kvartalet i år. Vilket Rapidus berättade om här.

Ulf Bladin.

Aktien stod då, i slutet av mars, i 65 öre. Nu vill bolaget resa 100 Mkr till kursen 20 öre. Aktien har alltså gått ned med cirka 70 procent, varav 40 procent skedde på torsdagen.

100 Mkr är en rejäl summa i förhållande till bolagets aktuella börsvärde på cirka 160 Mkr.

Emissionslikviden ska enligt bolaget räcka till valideringar och tillverkning av produkten fram till ett slutligt kliniskt prestandatest på akutmottagningar. För att genomföra prestandatestet kommer dock bolaget att söka ytterligare finansiering via ett partnerskap.

– Det är kostsamt att utveckla högteknologiska instrument, tester och inte minst att genomföra stora kliniska studier. Dessutom är tillverkningskostnaderna högre vid pilottillverkning. De faller efterhand vid serietillverkning, svarar Ulf Bladin på mail och fortsätter:

– Ju mer dokumentation och optimering av vårt system som vi kan ta fram inför den finala kliniska prestandastudien desto lägre blir risken för att framgångsrikt kunna genomföra studien på akutmottagningar vilket även ökar intresset för en framtida industriell aktör att ingå partnerskap. Samtidigt ökar värdet på bolaget signifikant.

Prolights testutrustning, vid namn Psyros, ska möjliggöra tidiga provsvarsresultat med laboratorieprecision redan när patienten undersöks första gången, till exempel på en akutmottagning. Detta adresserar ett stort och växande behov av snabb och träffsäker diagnostik, skriver bolaget.

Inga garanter

Det finns teckningsförbindelser för 13 Mkr av den aktuella emissionen och självförtroendet är det inget fel på, trots det kärva investeringsklimatet inom life science.

”Styrelsen har valt att genomföra företrädesemissionen utan att handla upp emissionsgarantier med externa garanter då bolaget bedömer att det finns ett starkt aktieägarstöd för att tillgodose kapitalbehovet”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Prolight uppger att den globala marknaden för testutrustning med den enskilda biomarkören troponin, vilken är den som bolaget går in för, i fjol uppgick till cirka 1,6 miljarder dollar, mostsvarande cirka 15 miljarder kronor.

Gunnar Wrede

Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.

  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • … och några tröstande ord till life science

    Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.

  • Iconovo skär ned

    Inhalatorföretaget Iconovo i Lund säger upp 40 procent av personalen. Samtidigt aviseras en nyemission. – Det är tuffa tider, vi måste fokusera och prioritera, säger vd Johan Wäborg.