Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.
Under rubriken ”Smart money in life science: Insights from top investors” diskuterade en panel bestående av representanter från EQT, Eir Ventures, Lundbeckfonden BioCapital och HealthCap utmaningarna inom life science-sektorn. Diskussionen tog plats under Biostocks event ”The Global Forum 2025, på The Loop i Lund.

Rapidus tog ett försnack med Max Odlander, parter på venture capital-firman Health Cap som fokuserar på life science.
– Life science-bolagen har gått ganska kasst på börsen de senaste åren. Många listade bolag är zombie-bolag som inte har några pengar att göra det de vill med. Detta blir en negativ spiral, där färre vill starta biotechbolag, vilket leder till lägre innovationsgrad, säger han.
Och just innovationsgraden är något som de som sitter på så kallade smarta pengar, tittar allra mest på.

– För att investera i ett bolag så måste innovationsgraden vara hög och kunna ha en inverkan på många människor. Samtidigt tittar vi också på bolagets presentation, den måste fånga intresset och på hur teamet är sammansatt.
Smarta pengar syftar till det kapital som institutionella investerare, centralbanker och andra finansinstitut eller yrkesverksamma kontrollerar. För Health Caps del investerar man helst tillsammans med andra.
– När vi bygger bolag eller investerar i startups vill vi bygga syndikat som kan driva bolag framåt tillsammans. Life science är en cyklisk business och periodvis kan det vara svårt att finansiera bolagen. Då är det bra om man från början är flera med djupa fickor som kan ta sig igenom kriser tillsammans, säger Max Odlander.
Mindre kapital, med det finns
Max Odlander säger att det finns mindre kapital idag än tidigare, men för life science-bolag som söker investeringar finns det pengar att hämta. Och de har en uppsida som kanske bolag inom andra branscher inte har.
– Det finns flera sätt att hitta kapital. Exempelvis genom non-dilutive funding, ett sätt för startups att ta in kapital utan att behöva ge upp ägarandelar. Söka EU-pengar är en annan väg att gå och så kan man givetvis vända sig till investeringsbankerna. Samtidigt är fördelen med life science-sektorn att det alltid finns ett intresse av att leva längre och därför kommer bolag med hög innovationsgrad inom sektorn också att få in kapital.
Sedan starten för 30 år sedan har Health Cap investerat i 130 bolag och har idag en portfölj värderad till drygt 5 miljarder kronor. Bland annat har riskkapitalbolaget varit största ägare i Skånes börsjuvel Bonesupport. Men efter 18 år som storägare i Bonesupport sålde Health Cap en betydande del av sitt innehav till fastighetsmiljardären Erik Selin i en uppmärksammad affär i fjol.
Martin Linderoth