onsdag 21 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

… och några tröstande ord till life science

|  
|  

Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.

Under rubriken ”Smart money in life science: Insights from top investors” diskuterade en panel bestående av representanter från EQT, Eir Ventures, Lundbeckfonden BioCapital och HealthCap utmaningarna inom life science-sektorn. Diskussionen tog plats under Biostocks event ”The Global Forum 2025, på The Loop i Lund.

Rapidus tog ett försnack med Max Odlander, parter på venture capital-firman Health Cap som fokuserar på life science.

– Life science-bolagen har gått ganska kasst på börsen de senaste åren. Många listade bolag är zombie-bolag som inte har några pengar att göra det de vill med. Detta blir en negativ spiral, där färre vill starta biotechbolag, vilket leder till lägre innovationsgrad, säger han.

Och just innovationsgraden är något som de som sitter på så kallade smarta pengar, tittar allra mest på.

Max Odlander

– För att investera i ett bolag så måste innovationsgraden vara hög och kunna ha en inverkan på många människor. Samtidigt tittar vi också på bolagets presentation, den måste fånga intresset och på hur teamet är sammansatt.

Smarta pengar syftar till det kapital som institutionella investerare, centralbanker och andra finansinstitut eller yrkesverksamma kontrollerar. För Health Caps del investerar man helst tillsammans med andra.

– När vi bygger bolag eller investerar i startups vill vi bygga syndikat som kan driva bolag framåt tillsammans. Life science är en cyklisk business och periodvis kan det vara svårt att finansiera bolagen. Då är det bra om man från början är flera med djupa fickor som kan ta sig igenom kriser tillsammans, säger Max Odlander.

Mindre kapital, med det finns

Max Odlander säger att det finns mindre kapital idag än tidigare, men för life science-bolag som söker investeringar finns det pengar att hämta. Och de har en uppsida som kanske bolag inom andra branscher inte har.

– Det finns flera sätt att hitta kapital. Exempelvis genom non-dilutive funding, ett sätt för startups att ta in kapital utan att behöva ge upp ägarandelar. Söka EU-pengar är en annan väg att gå och så kan man givetvis vända sig till investeringsbankerna. Samtidigt är fördelen med life science-sektorn att det alltid finns ett intresse av att leva längre och därför kommer bolag med hög innovationsgrad inom sektorn också att få in kapital.

Sedan starten för 30 år sedan har Health Cap investerat i 130 bolag och har idag en portfölj värderad till drygt 5 miljarder kronor. Bland annat har riskkapitalbolaget varit största ägare i Skånes börsjuvel Bonesupport. Men efter 18 år som storägare i Bonesupport sålde Health Cap en betydande del av sitt innehav till fastighetsmiljardären Erik Selin i en uppmärksammad affär i fjol.

Martin Linderoth

Life science-sektorn går dåligt på börsen. Men det finns pengar att hämta, det säger Max Odlander från venture capital-firman Health Cap under ett event på The Loop under onsdagen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • Några tröstande ord till spelbolagen

    Investerarna har inte försvunnit – de investerar bara mindre. Det var ett av budskapen till spelutvecklarna från investerarpanelen vid Nordic Games i Malmö.


  • Spotlight lanserar finlista

    Den som följer utvecklingen bland noterade småbolag vet att kvaliteten varierar kraftigt. Detta har även småbolagsbörsen Spotlight Market noterat och lanserar nu listan Spotlight Value, endast för bolag som är lönsamma. Rapidus vet vilka bolag som platsar.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Kvinnliga investerare krokar arm med Small Cap Partners

    Nätverket Femown vill inspirera kvinnor att investera mera. Nu har ett gäng medlemmar bildat ett gemensamt bolag och gjort sin första investering.

  • Small Cap Partners köper Osby-bolag

    I sitt sjätte investeringsbolag har Small Cap Partners släppt fokus på golvbranschen. Men kapital att spendera har blivit mindre, och då blir förvärven färre, berättar Jonas Forsvall för Rapidus.

  • Filippa K blir del av Mellby Gård

    Herrkonfektionskedjan Oscar Jacobson, som helägs av Malmöbaserade Mellby Gård, köper damkonfektionsbolaget Filippa K. – Det var dags för ett nytt steg, säger Mellby Gårds vice vd Sven Knutsson.

  • Elva11 får ny storägare

    Konsultbolaget Elva11, med grundaren och vd Jim Roslund i spetsen, säkrar 20 miljoner kronor i en investering från ett Dubaibaserat investmentbolag som blir ny storägare och även tar en styrelseplats.

  • Iconovo skär ned

    Inhalatorföretaget Iconovo i Lund säger upp 40 procent av personalen. Samtidigt aviseras en nyemission. – Det är tuffa tider, vi måste fokusera och prioritera, säger vd Johan Wäborg.

  • FX International gungar på valutamarknaden

    Donald Trumps utspel skapar inte bara börskoas, utan även kraftiga svängningar i valutakurserna. Valutahandelsbolaget FX International i Malmö har de senaste dagarna upplevt kraftiga kast i sin aktie.

  • Blandat utfall när teknikbolag fyller på kassan

    Två av regionens teknikbolag har stängt finansieringsrundor i 50-miljonersklassen. Men där Acconeers nyemission var fulltecknad på förhand fick Obducat nöja sig med betydligt mindre.