onsdag 7 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Aktien stiger när huvudägaren dumpar

Kjell & Companys mångårige storägare FSN Capital lämnar prylkedjan genom att sälja hela sitt innehav. Och det blev direkt huggsexa om aktierna som såldes med rabatt. Bland köparna finns Siba-familjen och en av Spotify-grundarna.

Aktieförsäljningen genomfördes under tisdagskvällen och omfattade 13,5 miljoner aktier, 23 procent av bolaget, och innebär att FSN helt lämnar Kjell Groups ägarlista.

Andreas Rylander

– Det här ligger utanför vår kontroll, för stunden vet jag inte mer än vad som står i pressmeddelandet som vi skickade ut igår kväll. Klart är att det blir en ny ägarkonstellation i bolaget och hur den nya ägarbilden kommer att se ut klarnar antagligen inom de närmsta dagarna, säger Kjell Groups avgående vd Andreas Rylander och fortsätter:

– Försäljningen var ganska väntad. FSN Capital har inte det här som affärsmodell och vad jag vet har de inte stannat i ett noterat bolag så här länge. I övrigt har jag inget mer att kommentera.

Martin Lorentzon

Carnegie skötte gårdagens transaktion och i ett pressmeddelande från investmentbanken klarnar den nya ägarbilden något. Ny ägare i Kjell Group är finansmannen Per Josefssons investeringsbolag Jofam, som inte setts till i ägarlistan tidigare, samt Spotify-grundaren Martin Lorentzons Cervantes Capital, som ökar sitt ägande. Även Siba Invest som kontrolleras av familjen Bengtsson, känd för att ha drivit elektronikkedjan Siba, kliver in i ägarbilden.

Innan transaktionen ägde Cervantes Capital drygt 8 procent av aktierna i Kjell. I ett pressmeddelande skriver investeringsbolaget att de köpt 1,5 miljoner av aktierna. Det innebär att Cervantes nu äger drygt 12 procent av Kjell-aktierna. Därmed går de om Tepes Joel Eklund som innan transaktionen var Kjells näst största ägare med drygt 11 procent.

Rabatt i går – uppåt i dag

Aktierna såldes för 7,10 kronor per aktie, vilket innebär en rabatt på 9 procent i förhållande till Kjell Groups stängningskurs på tisdagen. Ägarförändringen mottogs väl av marknaden och på onsdagsförmiddagen var Kjells aktie upp drygt 4 procent, till kursen 8,10 kronor.

Och prylkedjan behöver lite medvind. Förra året låg försäljningen i princip still på omkring 2,6 miljarder kronor. Förlusten uppgick under samma år till 20 miljoner kronor. Samtidigt har aktiekursen rasat de senaste åren.

Som Rapidus tidigare skrivit ville flera av Kjells storägare sänka skuldsättningen i bolaget under 2023, men det motarbetades av FSN Capital. I början av det här året genomfördes dock en nyemission på 200 miljoner kronor, som FSN deltog i.

Andreas Rylander lämnar vd-stolen i september i år och nu blir det upp till tillträdande vd Sandra Gadd (nuvarande styrelseledamot) och de nya ägarna att vända Kjell-skutan.

Martin Linderoth

Kjell & Companys mångårige storägare FSN Capital lämnar prylkedjan genom att sälja hela sitt innehav. Och det blev direkt huggsexa om aktierna som såldes med rabatt. Bland köparna finns Siba-familjen och en av Spotify-grundarna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Bergendahls – från retail till family office

    För snart ett år sedan kom nyheten att Bergendahls säljer kronjuvelen Citygross till livsmedelsjätten Axfood. Totalt har Bergendahls fått 4 miljarder kronor i superaffären. Vd Lars Ljungälv berättar för Rapidus hur pengarna används.

  • Gullberg & Jansson vill simma fortare

    Helsingborgsbaserade Gullberg & Jansson kämpar motströms med kapitalvaror för privatpersoner, såsom swimmingpooler. Koncernchefen Peter Bäck tar sig an 2025 på dubbla vd-stolar och en ny namnkunnig storägare kommer in.

  • Swedencare förvärvar för halv miljard

    Malmöbolaget Swedencare, som säljer hälsoprodukter för husdjur, köper ett brittiskt bolag för upp till mer än en halv miljard kronor. Vd Håkan Lagerberg siktar på både nytt produktsortiment och nya marknader.

  • Han ser fram emot USA:s ståltullar

    Imorgon den 12 mars träder nya amerikanska ståltullar i kraft. För den Malmöbaserade stålgrossisten BE Group, med vd Peter Andersson, kan det paradoxalt nog vara goda nyheter.

  • Återbruksbolaget kastar in handduken

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö har lämnat in en ansökan om konkurs till Lunds tingsrätt. Spiken i kistan blev när återbruksbolagets enskilt största kund sa upp sitt avtal i förra veckan.

  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.

  • Dansk modemässa med svenska utmaningar

    I veckan flockas tusentals besökare vid säsongens modemässor i Köpenhamn.
    I Sverige är det en industri som står inför stora utmaningar och som främst bärs upp av storstadsregionerna, bland annat Öresundsregionen.

  • Restaurangerna kvar i tunneln

    Enligt branschorganisationen Visita väntas ett år med nolltillväxt för restaurangbranschen. Konkurserna haglar och handelshinder sätter käppar i hjulen för ökad tillväxt. Detta måste hända.

  • ”Ät lunch ute på måndagar!”

    Den skånska krögaren Daniel Pembert ser ljusglimtar. Men folk måste börja äta lunch ute på måndagar och fredagar, säger han.