Rapidus har nosat upp 18 skånska bolag som levererar teknik och kompetens till en växande försvarssektor. Tillsammans omsätter bolagen över 14 miljarder kronor. Här är listan.
Krig i Europa och ombytliga allierade har gjort försvarssektorn hetare än på länge. I Skåne finns både etablerade aktörer och heta uppstickare som levererar lösningar till myndigheter och försvar över hela världen. Och de växer, visar vår sammanställning.

Flera av bolagen utvecklar teknik som är avgörande för såväl civil som militär beredskap, gränser som idag allt oftare flyter samman. Försvarsindustrin består inte bara av storbolag, den vilar också på ett brett nätverk av leverantörer, underleverantörer och högteknologiska utvecklingsbolag.
Här är vår sammanställning av skånska bolag med koppling till försvars- och säkerhetssektorn, från det största till det minsta.
1 Saab Kockums
Malmöbolaget Kockums har en lång historia inom den marina försvarsindustrin, och en framtid som nu flyttar till Lund. Efter en period med tyska ägare i Thyssen Krupp blev Kockums återigen svenskt 2014 då Saab köpte loss bolaget. Tyngdpunkten ligger på ubåtar, men även andra stridsfartyg och marina försvarssystem ingår i portföljen. Den första u-båten, Svärdfisken, levererades redan 1914.

När det stod klart att bolaget ska lämna sitt historiska hem i Malmös varvsområde, där bolaget hållit till sedan 1840, och flytta till Saabs nya anläggning på Brunnshög i Lund, kom beskedet som en bomb. Flytten sker under hösten. En stor del av Kockums verksamhet finns dock i Karlskrona, Muskö, Docksta och även i Landskrona. Vd är Mats Wicksell.
Omsättningen landade 2023 på 8,4 miljarder kronor och resultatet på nästan 640 miljoner kronor.
2 Aimpoint
Malmöbolaget Aimpoint är känt globalt för att ha utvecklat rödpunktsiktet. Det första siktet lanserades 1975 och sedan dess har bolaget bland annat varit leverantör till den amerikanska armén. Sandbergfamiljen har varit med sedan starten, vilka genom sitt investmentbolag Sandberg Development idag äger Aimpoint till 100 procent. Vid årsskiftet fick bolaget ny vd när Per Lovatt tog över rollen. Antalet anställda är idag 355.
Siffrorna för 2024 är ännu inte kända, 2023 omsatte Aimpoint 1,7 miljarder kronor och gjorde ett resultat på 450 miljoner kronor.
3 Mildef
Helsingborgsbolaget Mildef tillverkar IT-utrustning mot försvarssektorn. Mer exakt handlar det om stryktålig hårdvara, exempelvis datorer, som ska kunna klara av att användas i fält, trots tuffa förhållanden. Mildef har varit en av börsens raketer det senaste året och har ridit på försvarsvågen rejält. Sedan november har bolagets börsvärde stigit från strax under 4 miljarder kronor till dagens 11,4 miljarder.

— Vi började väl känna av de ökade försvarsanslagen sedan i somras. Det hände många positiva saker för oss som flyttade kursen uppåt, nu är det mer makrofrågor som gör att det fortsätter, sa Mildefs vd Daniel Ljunggren till Rapidus tidigare i år.
Bolaget omsatte 2024 1,2 miljarder kronor och gjorde ett justerat rörelseresultat på 111 Mkr.
4 Orange Cyberdefense Sweden
Orange Cyberdefense Sweden är verksamma inom cybersäkerhet med huvudkontor i Malmö. Bolaget ingår i den franska koncernen Orange, som är kända inom bland annat telekom.
Det svenska bolaget omsatte 1,1 miljarder kronor både 2022 och 2023, men gjorde 2023 en förlust på nästan 51 miljoner kronor. Vd är Kåre Nordström, ansvarig för bolagets drygt 400 anställda.
5 System Engineering Solution 37 (SES37)
SES-group är en nordisk koncern med huvudkontor i Kristianstad. Bolaget har fyra dotterbolag: SES Integration och SES Protection, båda två i Kristianstad, samt norska Ritek och finska Conlog. SES Protection tillverkar skyddsutrustning och SES Integration underhåller och servar militära fordon. Vd är Ola Lundqvist och ordförande är den tidigare Peab-vdn Mats Paulsson.
Under 2023 var omsättningen i koncernen 560 miljoner kronor, nästan en dubblering från året innan. Förlusten blev drygt 5 miljoner kronor, en klar förbättring jämfört med de senaste årens resultat.
6 Bertin Exensor
Bertin Exensor tillverkar marksensorer för övervakning, och kan användas för att exempelvis upptäcka intrång, eller identifiera människor och aktivitet i ett område. Bolaget grundades 1987, men är sedan 2017 helägt av den franska teknikkoncernen Bertin Technologies.
Bolaget har mer än tredubblat omsättningen sedan 2020 och omsatte 2024 över 385 Mkr. Resultatet för 2024 är inte känt med vid samma lönsamhet som under 2023, 15 procent, torde vinsten ligga kring 50 Mkr.
Nyligen tillkännagav bolaget att det tecknat ramavtal med fyra nordiska länders försvarsmakter, vilket bedöms vara värt hundratals miljoner kronor.
7 Skylotec Nordic
Tyska koncernen Skylotec tillverkar skyddsutrustning som kan användas i arbete, inom sport, eller försvaret, huvudsakligen inom fallskydd. Det nordiska huvudkontoret ligger i Löddeköpinge, där Jörgen Hellman är vd.
Bolaget har haft kraftig tillväxt senaste åren, och omsatte 163 miljoner kronor 2023 – en ökning med 265 procent jämfört med 2021. Resultatet 2023 landade på 18 miljoner kronor.
8 Advenica
Malmöbolaget Advenica grundades 1993 och erbjuder tjänster inom cybersäkerhet och krypteringslösningar. Bolaget är noterat på First North där aktien haft en stark utveckling, särskilt sedan Europas militära upprustning satts i fokus under våren. På tre månader har aktien stigit med 83 procent.

Vd är Marie Bengtsson, som tidigare under våren i en intervju med Rapidus beskrev 2024 som ”ett genombrottsår”, då bolaget för första gången redovisade ett positivt helårsresultat.
Omsättningen landade på 162,2 miljoner kronor och rörelseresultatet uppgick till 6,3 Mkr. Bolaget har i dagsläget ett börsvärde på drygt 800 miljoner kronor.
9 T-Kartor
T-Kartor grundades i Kristianstad 1985 av orienteringsentusiasten Sten Ravhed, och fick inom bara ett par år kontrakt med det norska försvaret. Bolaget erbjuder idag karttjänster till många viktiga samhällsfunktioner som kan tänkas behöva så kallade geografiska informationssystem (GIS). GIS är vanligt inom stadsplanering, och används också flitigt inom försvars- och säkerhetsbranschen.
T-kartor har verksamhet i Sverige, Finland, Norge, Storbritannien och USA. Bolaget har tidigare levererat kartor till den amerikanska kartmyndigheten National Geospatial Intelligence Agency (NGA), som förser försvaret och underrättelsetjänsterna med geografiskt kartmaterial, värt miljardbelopp. Även flygbolaget Boeing är kund hos Kristianstadföretaget.
Vd är Mats Pålsson, men grundaren Sten Ravhed är majoritetsägare och sitter fortfarande i styrelsen.
Bolaget har en stabil tillväxt, där koncernen 2023 omsatte omkring 140 miljoner kronor, en liten ökning från året innan, dock med ett, för företaget ovanligt, förlustresultat på 13 miljoner kronor.
10 Spuhr i Dalby
Vapenteknikbolaget Spuhr i Dalby grundades 2007 av Håkan Spuhr, med bas i Löddeköpinge, trots bolagsnamnet. Bolaget tillverkar olika vapenkomponenter såsom siktesfästen, kolvar och chassin av olika slag. Svenska och holländska försvaret samt en rad Nato-arméer är kunder.
2023 såldes bolaget till den tjeckiska skjutvapenkoncernen Colt CZ Group, som bland annat äger den amerikanska vapentillverkaren Colt. Grundaren Håkan Spuhr sitter kvar i styrelsen, liksom vd Ulf Nilsson.
Bolaget har en stabil tillväxt och omsatte 2023 drygt 100 miljoner kronor och gjorde ett resultat på 55 miljoner kronor.
11 Serstech
First North-noterade Serstech från Lund tillverkar lösningar för identifiering av farliga kemikalier som kemistridsmedel, explosiva material, narkotika och farliga industriella kemikalier. Bolaget grundades 2006 och vd är Stefan Sandor, som också sitter i Rapidus-34:an Trackpaw Scientifics styrelse. Bland kunderna finns många polisstyrkor världen över, bland annat i Nord- och Sydamerika, men försäljningen ökar också i Asien och Sydostasien.
Under 2023 nästan fyrdubblades Serstechs försäljning och under 2024 fortsatte försäljningen att vara på en hög nivå. Omsättningen gick från 22 miljoner i omsättning 2022 till 57 miljoner 2024, och gjorde en förlust på drygt 9 miljoner kronor.
12 Skyddsprodukter i Sverige
Skyddsprodukter i Sverige tillverkar och säljer produkter för skyddsrum. Bolaget har sin bas i Malmö och grundades 1993 av vd Tore Robertsson.
Under pandemiåret 2020 ökade bolagets omsättning med 40 procent till 46 miljoner, för att sedan återgå till tidigare nivåer under 2021. Under 2022 tog tillväxten fart igen, när omsättningen steg till 51 Mkr, en nivå de under 2023 stannade kvar på. Resultatet landade på strax under 10 miljoner kronor.
13 Workcon
Trelleborgsföretaget Workcon tillverkar specialanpassade containrar för kunder med specifika och utmanande krav – som till exempel försvarsindustrin. ESS, Boliden som LKAB är kunder till bolaget, som bildades 2012. Vd är grundaren Fredrik Göransson.
Omsättningen var förra året, ett räkenskapsår som slutade i april 2024, 15 miljoner kronor och resultatet uppgick till nära noll, med en liten vinst.
14 Hyker Security
Hyker har sitt säte i Malmö och fokuserar på cybersäkerhet. Bolaget grundades 2017 och presenterar sig som ett dotterbolag till Saab, med Saab Ventures och Lindeblad Ventures som huvudägare. Vd är sedan förra året Mats Karlsson, som tidigare grundat IT-bolagen Wireless Maingate, Storegate och Tokeep.
Omsättningen för 2023 var 5,8 miljoner kronor, och förlusten nästan lika stor.
15 Unbreached
Unbreached är ett Åhus-bolag som erbjuder tjänster inom IT-säkerhet särskilt riktat mot små och medelstora företag. Grundare är David Jacoby, känd som hacker-expert och som under många år föreläst inom IT-säkerhet. Han var bland annat teknisk rådgivare till David Lagercrantz till uppföljarna i Millenniumtrilogin och har medverkat i SVT-serien ”Hackad”.
Bolaget grundades 2021 och omsatte under 2023 1,3 miljoner kronor.
16 Flexotrap
Ideonbolaget Flexotrap är en startup som grundades 2023 av tidigare militärer. Bolaget är något så ovanligt som ett impactbolag inom försvars- och säkerhetsbranschen, som specialiserar sig på kulfångslösningar för skjutbanor där projektiler ska kunna återvinnas.
Bolaget omsatte under första året 73 000 kronor. Vd är grundaren Elias Mibesjö.
17 Gievra Solutions
Gievra Solutions grundades så sent som i slutet av 2024 och ska erbjuda logistik-, material- och träningslösningar för förberedelser inom försvaret och civilsamhället. Gievra har, trots sitt samiska namn som på sapmi betyder ”stark”, sin bas i Blentarp.
Bolaget är grundat av samma par som grundade fönster- och dörrföretaget Dofab: Olof och Karolin Jeppsson. Vd är Per Björnsson, som tidigare varit COO på Mildef.
18 Sweden Dynamics
Rapidus berättade nyligen om IT-profilen Sebastian Merlöv som startat bolaget Sweden Dynamics tillsammans med ett antal medgrundare. Bolaget ska ta fram en drönare för militärt bruk och som endast ska innehålla delar som är tillverkade i Europa. Affärsién är att sälja licens för massproduktion till FMV som sedan ska kunna krigsplacera tillverkningen till svenska industrier. Bolaget är helt nystartat och har ingen försäljning.
Julia Fryklund