onsdag 23 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bertin Exensor växer i skuggan av världsläget

|  
|  

Bertin Exensor rider på försvarsvågen och har tredubblat omsättningen sedan 2020. Nya ramavtal i Norden kan ge affärer för hundratals miljoner. 

— Vi har en teknisk lösning som är väl beprövad och när pengarna skjuts till så sitter vi väldigt bra till, säger Marcus Rosenqvist som leder bolaget.

Bertin Exensor tillverkar marksensorer för övervakning, och kan användas för att exempelvis upptäcka intrång, eller identifiera människor och aktivitet i ett område. Tekniken är avancerad och säljs under produktnamnet Flexnet. Kundkretsen är till 90 procent försvarsindustrin.

— Jag kan säga att det finns nog ingen leverantör i världen som är större än oss, och då inkluderar jag även Israel och USA. Det är vi som har lett utvecklingen av systemen, säger Marcus Rosenqvist som delar vd-skapet i bolaget med kollegan René Stitz.

— Vi har en fransk vd på pappret, men det är vi två som driver bolaget, säger Marcus Rosenqvist.

Bertin Exensor fick sitt franska ”förnamn” Bertin 2017 när den franska koncernen Bertin Technologies köpte bolaget från huvudägarna Erland von Hofsten, Marginalen Group, Verdane och övriga mindre ägare. Köpesumman har förblivit hemlig men i media spekulerades det om att affären gick på en halv miljard kronor. 

Dittills hade bolaget, som grundades i Lund 1987 baserat på forskning inom försvarsmakten, bara hetat Exensor. Marcus Rosenqvist har arbetat på bolaget sedan 2007 och säger att det franska ägandet inte har förändrat verksamheten nämnvärt.

“Finns nog ingen leverantör i världen som är större än oss.”

Marcus Rosenqvist

— Vi är självständiga. När det går bra för ett företag finns det ingen anledning att ändra på något. Men vi är en del av en större grupp, och i dagens situation är det inte en svaghet utan snarare en styrka.

Det ökade intresset för investeringar i länders försvar har gett synliga effekter på Bertin Exensors orderingång. Bolaget har mer än tredubblat omsättningen sedan 2020 och omsatte 2024 över 35 miljoner euro. Marcus Rosenqvist är övertygad om att det kommer fortsätta uppåt.

— Det som har hänt kallar jag ”prepared luck” (”förberedd tur”, red). När nu behovet ökat så har vi en teknisk lösning som är väl beprövad och vi är världsledande. Och när pengarna skjuts till så sitter vi väldigt bra till.

Tioårig avtalsperiod

Ett kvitto på bolagets starka position kom så sent som i april när Bertin Exensor tecknade ramavtal med Försvarets Materielverk (FMV), och samtidigt även med de danska, finska och norska motsvarigheterna. 

Avtalen sträcker sig över en tioårsperiod och sensorbolaget räknar kallt med att få beställningar från grannländerna, som hittills inte använt marksensorer i samma utsträckning som Sverige.

— Under de närmaste fem-tio åren är jag ganska säker på att vi talar om hundramiljonersbelopp. Vi förväntar oss mycket av detta och ser det som en stor möjlighet.

— Vi som små företag inom den här sektorn har aldrig tidigare kunnat jobba långsiktigt, det är bara stora bolag som kunnat göra det. Långsiktigheten vi ser nu är den stora skillnaden för oss och det är självklart på grund av världsläget, säger Marcus Rosenqvist.

Lukrativa ramavtal och ökade försvarsbudgetar gör att de finansiella målen för Bertin Exensor kan sättas med självförtroende. Exakta siffror vill Marcus Rosenqvist inte ange, men hintar om att bågen spänts.

Nyproduktion i Lund

I februari öppnade bolaget en ny produktionsanläggning i Lund, 1200 kvadratmeter stor, för att kunna producera mer och snabbare. I Lund ligger huvudkontoret, där drygt 50 personer arbetar, men Bertin Exensor har också kontor i Kalmar och viss tillverkning i England.

Antalet anställda är idag 75 personer, en dubblering på bara tre år. Även om det råder hård konkurrens om talangerna inom mjukvaruutveckling så har Bertin Exensor noterat ett stort skifte i intresset för att arbeta inom försvarssektorn.

— Nu är det attraktivt att jobba inom försvarsindustrin. För fyra-fem år sedan var inte det något man fokuserade på. Vi ser det också lokalt i engagemanget från studentföreningar och liknande, och att fler intresserade hör av sig spontant.

Förutom positiva tillväxtprognoser lyfter Marcus Rosenqvist också att samarbetet mellan användare (militär och hemvärn), beställare (Försvarets Materielverk) och industrin blivit betydligt bättre, med ökad tydlighet och transparens mellan organisationer och aktörer. Men inte minst har samarbetet mellan de skånska bolagen i branschen förbättrats.

— Vi utvecklar samarbetet mellan lokala industrier väldigt mycket, och det är positivt och viktigt. Sammansvetsningen mellan företagen är starkare idag, där vi nu tittar gemensamt på hur vi kan hjälpa varandra. Även de större bolagen ser att det är viktigt att det finns mindre företag och att vi tar vissa marknadsandelar, säger Marcus Rosenqvist.

Julia Fryklund

Bertin Exensor rider på försvarsvågen och har tredubblat omsättningen sedan 2020. Nya ramavtal i Norden kan ge affärer för hundratals miljoner. 


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad