Bonesupport-grundaren Lars Lidgrens nya bolag Moroxite F har tagit in nytt kapital och rusar mot ett FDA-godkännande, för en helt ny kandidat. — Vi får en ny flaggskeppsprodukt, säger vd Johan Tinnerholm.
Moroxite F är en del av Moroxite-familjen, tre bolag som alla bygger på forskning från bland annat Bonesupport-grundaren Lars Lidgren. För en tid sedan kunde Rapidus berätta att Moroxite T som inriktat sig på tumörbehandling i skelettet byter huvudägare och också namn, nu kallat ”Lithea”.
Nu genomför systerbolaget Moroxite F, profilerat mot frakturläkning, också ett namnbyte, om än ett mer diskret sådant.
— Nu är vi registrerade som bara Moroxite AB. Det är för att vi har breddat oss från osteoporotiska frakturer till spinalfusion som är ett växande område, säger Moroxites vd Johan Tinnerholm.

Spinalfusion kan förenklat beskrivas som en steloperation av ryggen. Det är som ersättning till artificiellt cement, som används för att fästa samman ryggkotor, som Moroxites nya bengranulat Xerafuse ska kunna användas. Metoden är baserad på samma forskning som bolaget bedrivit för Xerafill, en produkt som ska hjälpa vid läkning av frakture.
Men för ett år sedan beslutade bolaget att satsa på produktutvecklingen av Xerafuse som ett sidospår. Ett lukrativt sidospår, skulle det visa sig, där bara den amerikanska marknaden för spinalfusioner är värd 2 miljarder dollar.
— Det ger oss ännu större möjligheter till bra marknadsutsikter, inte minst i USA där spinalfusion är en av de topp-fem dyraste ingreppen och som det läggs mycket pengar på. Det är komplicerat och dyrt, men ett vanligt ingrepp, säger Johan Tinnerholm.
“Det ger oss ännu större möjligheter till bra marknadsutsikter.”
Johan tinnerholm
Nu ska Xerafuse tas till marknaden och det fort. Redan under nästa år räknar Johan Tinnerholm med att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har gett bolaget ett godkännande och produkten kan börja användas vid operationerna. Just nu pågår förkliniska studier samtidigt som bolaget etablerar försäljningspartners i USA.
För att nå fram till ett marknadsgodkännande har bolaget fyllt på kassan. I början av året genomfördes en emission på 22 miljoner kronor från befintliga och enstaka nya investerare.
— Jag är glad att kunna säga att det är våra nuvarande ägare som gått in, att man verkligen tror på det vi gör, säger Johan Tinnerholm.
Det är grundarna Lars Lidgren, Magnus Tägil och Deepak Raina som är huvudägare och äger tillsammans över hälften av bolaget och 2022 genomfördes en emissionsrunda där även Almi Invest och Fårhaeus Startup & Growth gick in med kapital. Den senaste emissionen ska räcka hela vägen till ett godkännande från FDA nästa år.
Samtidigt som den nya kandidaten rusar mot marknaden pågår utvecklingen av Xerafill, som tidigare varit bolagets huvudspår.
— Nu får vi lite “två för en” kan man säga och produktmässigt finns det skalfördelar för oss. Båda produktområdena är väldigt intressanta, men med spinalfusion finns det riktigt spännande potential i vår tjänst. Vi får en ny flaggskeppsprodukt, säger Johan Tinnerholm.
Julia Fryklund