fredag 11 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mångmiljardaffärer när skånska fastigheter byter ägare

På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.

I sin hittills största affär säljer Malmöbaserade Acrinova hela 35 av sina totalt 44 fastigheter, samtliga i Skåne. Köpare är det småländska fastighetsbolaget Emilshus. Affären motsvarar 66 procent av Acrinovas bestånd, som vid årsskiftet hade ett totalt bokfört fastighetsvärde på 2,0 miljarder kronor.

Från vänster: Olof Andersson, Jan Barchan och Erik Selin

Köpeskillingen betalas kontant baserad på ett underliggande fastighetsvärde på 1,4 miljarder kronor. Dessutom sockrar styrelsen budet genom att föreslå kraftigt ökad aktieutdelning. Där det tidigare kommunicerade förslaget låg på 40 öre per aktie föreslås nu 1,40 kronor varav 70 öre är villkorade av att affären får tummen upp. Resten av pengarna ska enligt ett pressmeddelande ”främst investeras i nya projekt men även i fastighetsförvärv”.

Avyttrar hela beståndet

Nyligen fullföljdes en annan storaffär när Helsingborgsbaserade Brinova, vars största ägare är familjen Erik Paulssons Backahill och Erik Selins Balder, köpte totalt 108 fastigheter i Skåne, Småland och Danmark till ett värde av 10,8 miljarder kronor. Säljare är Hässleholmsbaserade K-Fastigheter, vars största enskilda ägare är Erik Selin Fastigheter AB. Affären innebär att K-Fastigheter avyttrar hela sitt bestånd i region syd.

Då Brinova betalar med egna aktier stärker Erik Selin sin position i bolaget. De nya aktierna emitteras till ett sammanlagt belopp på 4,3 miljarder kronor. Efter affären har K-Fastigheter en majoritet i Brinova med 57,6 procent av aktierna och rösterna. Avsikten är att ”på sikt” dela ut Brinova-aktierna till aktieägarna i K-Fastigheter.

Olof Andersson lämnar

Nyheterna kommer bara en månad efter en annan skånsk strukturaffär i miljardklassen. I början av mars köpte Jan Barchans Briban Invest ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gjorde han en storaffär med Trianon som löste upp det korsvisa ägandet mellan de båda fastighetsbolagen.

Därmed kom Briban Invest att äga en blandad portfölj i södra Sverige med ett fastighetsvärde på 2,5 miljarder kronor. Affären innebar också att Trianons huvudägare och vd Olof Andersson lämnade Sydsvenska Hem men stärkte sitt ägande i Trianon. Briban Invest halverade sin andel i Trianon, men är fortsatt en av bolagets större ägare med ungefär 13 procent.

Ola Nilsson

På kort tid har fastigheter för nära 15 miljarder bytt händer i skånska strukturaffärer. Den senaste i raden är Acrinovas rekordförsäljning av mer än hälften av beståndet.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen till 750 Mkr på fem år

    Liza Tchapanova vill förändra arbetet med försöksdjur i grunden. Bättre förhållanden för djuren och en effektivare process i labbet, är effekter av bolaget Trackpaw Scientifics system.


  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Jan Barchan rör om i fastighetsgrytan

    Ett skånskt fastighetspussel läggs om när finansmannen Jan Barchans Briban Invest köper ut Sydsvenska Hem från börsen. Samtidigt gör han en miljardaffär med Trianon som upplöser det korsvisa ägande som funnits mellan de båda fastighetsbolagen.

  • Sernekes konkurs förföljer Doxa

    Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa har ansvarsförbindelser till byggföretaget Serneke trots att det sålts och sedan gått i konkurs. Det framgår av bolaget kvartalsrapport som kom på torsdagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.

  • Wihlborgs tar över World Trade Center

    Fastighetsbolaget Wihlborgs, med vd Ulrika Hallengren, gör en miljardaffär och köper tre World Trade Center-fastigheter i Skåne och hotell SeaU i Helsingborg av branschkollegan Granitor. Så stor är köpeskillingen.

  • Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

    Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

  • ”HSB var ingenting mot Serneke”

    Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.