Först byggde han upp Sigma Connectivity ur återstoden av det nedlagda Sony i Lund. Sedan var han ansvarig för att bygga upp Northvolts batterifabrik i Skellefteå. Nu blir han vd för Dan Olofssons ägarbolag Danir.
Sigma Connectivity ingår i Danirkoncernen, så det är alltså en hemkomst det handlar om för Fredrik Hedlund som var Sigma Connectivitys vd under åren 2013-2017.
– Jag känner familjen Olofsson ganska väl och trivs med det entreprenörskap och de stora ambitioner som de har, säger Fredrik Hedlund.

Han var med i den lilla grupp som startade Northvolt 2017 och har varit ansvarig för att bygga fabriken i Skellefteå. Men han hoppade av i slutet av förra året, och på frågan hur han känner kring den senaste tidens utveckling av det stora batteriprojektet väljer han att avböja kommentarer.
– Det finns mycket att säga om det, men det får vi ta i ett annat forum, säger han.
Nu handlar det om att ta ett helhetsgrepp om Danirkoncernen, vars verksamhetsbolag främst är de olika Sigmabolagen, IT-konsulten Nexer och bemanningskoncernen Pion Group. Totalt är omsättningen 13 miljarder kronor.
Johan Glennmo, ordförande i Danir, beskriver rekryteringen av Fredrik Hedlund som ett omtag och nyordning, där en vd får en tydligare strategisk roll än tidigare, då familjebolaget historiskt är Dan Olofssons skapelse.

– Det har varit Dan och jag hittills. Det blir lite nytt för oss att få in en vd som är van vid att bygga bolag och tänka strategiskt. Fredrik är en bra ”people manager” och har en personlighet som vi tror passar bra för att bygga Danir vidare, säger Johan Glennmo.
Fredrik Hedlunds jobb blir nu att hålla ihop och utveckla Danirkoncernen. Här kan det bli tal om både förvärv och avyttringar.
– Vissa bolag i koncernen känner jag väldigt väl, jag har till exempel suttit i styrelsen för Sigma Connectivity hela tiden, men andra delar känner jag sämre. Det finns många olika investeringar i gruppen av olika storlek och nu blir min första uppgift att skapa mig en ordentlig bild av helheten, säger Fredrik Hedlund, och fortsätter:
– Det handlar inte om att förvalta, utan att bygga vidare på Danir, och det kommer vi tre göra tillsammans; jag, Johan och Dan. Men det återstår att se exakt hur vi delar upp det arbetet.
“Det handlar inte om att förvalta, utan att bygga vidare på Danir.”
Fredrik hedlund
Rapidus berättade i februari om Danirs årsbokslut för 2024. Där visade siffrorna att koncernens omsättning var oförändrad jämfört med året innan och att resultatet backade till en rörelsemarginal på 3,3 procent.
En förklaring till att det tidigare snabbväxande Danir har stagnerat är konjunkturen, oroligheterna i omvärlden och uthyrningslagen som drabbat många konsulter och bemanningsföretag.
Koncernbolagen har ett stort mått av operativ självständighet och Fredrik Hedlund betonar det kommer de att fortsätta ha. Det handlar inte om att koppla ett hårdare grepp centralt.
– Den entreprenörsdrivna modellen i koncernbolagen är vad som byggt gruppen och den ska vi värna om, säger han.
Gunnar Wrede