torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Vi kommer aldrig göra en exit”

|  
|  

På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.

Malmö Näringslivsexpo är ett initiativ mellan Företagarna Malmö, Malmö Företagsgrupper och Tillväxt Malmö. Tanken är att samla företagare, entreprenörer och branschexperter för att nätverka, dela erfarenheter och upptäcka nya affärsmöjligheter. Målet är bland annat att stärka det lokala näringslivet.

Under eftermiddagen besökte Rapidus arrangemanget som hölls på Eleda Stadion. Innan dagens affischnamn, Halldora von Koenigsegg, intog scenen hade ett gäng talare rivit av sina anförande. En av dessa var Øresundsbro Konsortiets vd Linus Eriksson.

Han berättade bland annat om det initiala motståndet mot Öresundsbron, som firar 25 år i år. Han tog även med åhörarna på en nostalgitripp, från de klassiska flygbåtarna till dagens broförbindelse. Men främst slog han ett slag för regionens fördelar och Öresundsbrons effekter på samhällsutvecklingen.

– I dag finns det 4,5 miljoner människor två timmar från Köpenhamn, vilket är dubbelt så många människor som i Stockholmsregionen. När Fehmarn Bält-förbindelsen är klar kommer det att finnas 15 miljoner människor inom fyra timmar från Köpenhamn. Vi kommer då ha en enormt stark marknad.

Linus Eriksson pratade också om fördelarna med en stark dansk krona (dansk köpkraft kommer till Sverige), valutaeffekten (säljer du tjänster i Danmark kan du räkna hem ett plus på 40 procent) och att tänka bredare.

– När du som företagare tänker på nästa marknadsföringskampanj, tänk då på Öresundsregionen som helhet. Det finns en stor potential i att få över köpare från Danmark. Tänk mer på att vi är en stor region och inte två separata länder.

Johan Dalén, Regionchef på Svenskt Näringsliv, tog sedan vid och målade upp en relativt dyster näringslivsbild. Europa tappar i konkurrenskraft mot andra kontinenter, Sverige har tappat mot övriga Europa de senaste 20 åren, och i Sverige är produktiviteten i Skåne lägre än i landet som helhet. Men enligt Dalén finns det hopp.

– Nio av tio företag i Malmö upplever hinder för tillväxt. Det allra största hindret är kompetensbrist. Höga arbetsavgifter är ett annat hinder, samtidigt som skånska företag drabbas särskilt hårt av brottslighet.

– Malmö stad arbetar just nu med en ny näringslivsstrategi som sträcker sig fram till 2050. I slutet av april ska näringslivet samlas för att diskutera vad som kan bli bättre och jag uppmanar alla företagare att delta och komma in med synpunkter.

När det var dags för Halldora von Koenigsegg att gå upp på scenen var den stora frågan om Koenigsegg ska börsnoteras eller inte? Som flera andra medier skrev Rapidus nyligen om superbilstillverkarens eventuella börsplaner efter att bolaget startat ett incitamentsprogrammet för medarbetare, det korta svaret blev:

– Det är inte på tapeten.

Halldora von Koenigsegg utvecklade:

– En börsnotering är inte aktuell. Vi kommer heller aldrig någonsin att göra en exit. Vi ser Koenigsegg som vårt livsverk och därför är börsen inte särskilt intressant.

Hon berättade också om hur en arbetsdag ser ut (fullspäckad), varför bolaget efter 30 år fortfarande agerar som en startup (man vill vara nära verksamheten), varför Koenigsegg inte vill förknippas med med lyx (även fansen som inte har råd att köpa ska få en chans att se bilarna) och vilka de största utmaningarna är just nu.

– De största utmaningarna är att Donald Trump sätter problem i verket överallt. De nyligen införda biltullarna ställer till det. Kunder i USA som beställde en av våra bilar för ett par månader sedan får betala en miljon dollar mer för bilen nu.

– Vi vet inte hur detta kommer påverka oss, men jag tror att vår produkt kan absorbera en sådan prishöjning på grund av den stora efterfrågan. Men som företagare är man sårbar och kan råka ut för mycket man inte rår över.

Martin Linderoth

På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.


  • Koenigsegg tar första steget mot börsen

    Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg stuvar om i bolagstoppen och det Ängelholmsbaserade bolaget går från privat till publikt. Samtidigt ska de drygt 800 anställda få chansen att bli delägare genom personaloptioner.

  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Krinova summerar 2024

    Krinova, med ny vd:n Ulrika Hasselgren, blickar tillbaka på 2024. Så många bolag sökte sig till företagsinkubatorn och så många jobb har medlemsföretagen skapat.

  • Tuffa tider för startups

    Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.

  • Hon balanserar ekonomi och ideologi

    För Altitude Meetings grundare Yasemin Arhan Modéer går klimat- och demokratifrågor före resultaträkningen. Ändå har bolaget gått med vinst varje år sedan starten. För Rapidus berättar hon om balansen och varför det är viktigt att vara naiv.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Hon ska leda innovationen på Smile

    Malin Sjöö gör comeback på Smile. Nyligen klev hon in i den helt nyinrättade rollen som Chief Innovation Officer, där hon ansvarar för att utveckla verksamheten för startups inom foodtech.

  • Kraftsamling för kvinnligt ägande

    Kvinnor äger bara en tredjedel av svenska bolag. En snedfördelning enligt det skånska affärsnätverket Femown, som nu vill ändra på saken. – Vi vill gå från ord till handling, säger initiativtagaren Eleni Cronström.

  • Lundabolaget som vill att du ska springa till jobbet

    Iamrunbox från Lund tillverkar ryggsäckar för löparpendlare. Nästa vecka deltar de på Rapidus och Danske Banks pitchevent. — Vi hoppas träffa smarta investerare, säger medgrundaren David Axelsson.