fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

|  

USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

Krönika av Jan Dahlqvist

Jag drack nyligen kaffe med Sofia, en småföretagare från Småland. Hon driver en verkstad och importerar precisionskomponenter från USA – komponenter som inte finns i Europa.

Men senaste leveransen blev flera tusen kronor dyrare. Inte på grund av frakten, utan för att leverantören höjt priserna efter USA:s senaste handelspolitiska åtgärder och mot-tariffer från andra länder. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet.

USA:s handelspolitik har länge varit ett globalt maktspel – men för småföretag som Sofias är det inte diplomati, det är vardag. När stormakter kastar tullar och motåtgärder mot varandra, träffar det inte alltid jättarna hårdast. Det är de små som duckar för kulorna.

Jan Dahlqvist.

Tariffer, eller importtullar, har blivit ett politiskt verktyg för att skydda den inhemska industrin. Och visst, det kan låta rimligt i teorin – att gynna amerikanska tillverkare genom att göra importerade varor dyrare. Men när dessa varor är delar och produkter som svenska småföretag behöver för sin tillverkning, blir konsekvenserna snabbt kännbara.

Existentiell kris

För stora bolag är detta en tillfällig kostnad. För de små – en existentiell kris.

Stora företag har råd att binda kapital, förhandla om alternativa leverantörer eller till och med flytta produktion. Men små och medelstora företag sitter ofta fast i sina leveranskedjor. De har inte förhandlingskraften. De har inte marginalerna. Och de har inte tiden.

Det är lite som att spela Monopol där vissa får börja med ett hotell och andra med två tomma gator. När reglerna ändras mitt i spelet är det de som precis börjat som får kämpa för sin överlevnad.

Och ändå – det finns något djupt beundransvärt i dessa företagares uthållighet. De bygger inte bara bolag. De bygger samhällen. Lokala jobb. Innovationer. Nya lösningar på gamla problem. De är inte bara kuggar i det ekonomiska maskineriet – de är drivkraften.

Så vad gör vi åt det?

Vi kan inte påverka Vita Husets beslut, men vi kan skapa tryggare förutsättningar för våra småföretagare här hemma. Genom bättre rådgivning, statliga buffertar för exportföretag, och ökade satsningar på handelsnätverk som hjälper mindre företag navigera i en allt mer geopolitisk värld.

För i slutändan handlar det inte bara om tullar. Det handlar om vilka vi vill ska lyckas.

Och jag vill att Sofia ska kunna titta på nästa leverans – inte med oro i magen, utan med framtidstro.

USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

    Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]