Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.
Avidicare har utvecklat ett patenterat luftreningssystem, med namnet Opragon, som ska minska risken för infektioner i operationssalar samt sparar enegri. Bolaget är idag verksamt i 17 länder och även om hemmamarknaden Sverige är viktig så är det en internationell expansion som står i fokus.
För att lyckas har Avidicare under det första kvartalet i år tagit in 26 miljoner kronor. Rundan leddes av storägaren Industrifonden, men även nya investerare som Almi Invest och I Love Lund har deltagit.

— Nu ska den internationella säljkanalen utvecklas. Jag tror inte att en enda kund som börjat använda vårt system gått tillbaka till något annat. Det är så angeläget att minska riskerna för infektioner och energifrågan är jättestor, säger Peter Höjerback, vd på Avidicare.
Avidicare har funnits i snart 15 år och har installerat 400 system runt om i världen. Men att komma in på marknaden där sjukhusen redan har fungerande ventilationssystem är utmanande.
— Kunderna känner inte till att vi finns, så de vet inte om att det finns något bättre än det de har. Vi är alldeles för små själva och behöver partners för att nå fler projekt och vara trovärdiga, säger Peter Höjerback.
Hittills är det Sverige och Nederländerna som varit de största marknaderna för Avidicare, men nu har bolaget byggt upp ett internationellt nätverk med 15 distributörer som ska få fart på försäljningen i andra delar av världen.
“Nu ska den internationella säljkanalen utvecklas.”
Peter Höjerback
— Vi fick vår första installation i Italien nyligen, utanför Venedig. Och så har vi fått vår första beställning från Grekland. Det snurrar på rätt så trevligt, säger Peter Höjerback.
Dock är det den amerikanska och tyska marknaden som Avidicare-vdn tror mest på. Under 2023 omsatte Avidicare drygt 26 miljoner kronor och gjorde en förlust på drygt 8 miljoner kronor. Förra årets resultat är inte färdigställt ännu, men Peter Höjerback tror att omsättningen blev något lägre än 2023. Kan försäljningen nu öka är lönsamhet i sikte inom ett par år.
— Målsättningen är ju att vi med emissionen nu ska nå lönsamhet. Det beror lite på hur lång tid de här projekten tar, men möjligtvis är vi lönsamma år 2027, det är det vi satsar på att klara. Vi får se om vi lyckas. Det är också möjligt att det faktiskt går bra för oss, och då kanske ägarna vill expandera mer.
Även om det är en hög tröskel för att komma in på marknaden är det en lukrativ framtid som hägrar för den som är uthållig.
— Det är en marknad på miljarder dollar globalt, så vi har ju bara skrapat på ytan, där vi har under en procents marknadsandel. Vår teknik har ju långt ifrån nått sin potential i användning, med tanke på att den borde sitta i varje tak. Men innan tekniken når ut är det en lång resa, säger Peter Höjerback.
Julia Fryklund