måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Inarea lyfter blicken mot taket

|  
|  

Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad. Cash is king, helt enkelt.

Inareas senaste förvärv är Bromöllaföretaget Intermontage som omsätter kring 50 miljoner kronor och vars verksamhet är undertak och akustiklösningar. Inte direkt ett golvläggningsföretag, med andra ord.

Rikard Fransson

Inareas vd Rikard Fransson menar att förvärvet ligger i linje med koncernens långsiktiga strategi som över tid utvidgats till ”närliggande nischer”. Det innebär bolag som i förekommande fall delar kunder med koncernens befintliga golvföretag och som är inne i projekt i samma fas.

Rikard Fransson framhåller att såväl affärsmodell som upphandlingar i hög grad liknar verksamheten i koncernens befintliga bolag.

– Vi förvärvar lönsamma bolag med duktiga entreprenörer som passar in i vår kultur. Det här tickar båda boxarna. Det kunde lika gärna blivit ett golvbolag. Men jag tror att det finns tillväxtpotential för Inarea i det här segmentet, sedan kan det ske både organiskt och genom förvärv.

Lär bli fler förvärv

– Vi har fortsatt en intressant pipeline, vi kommer att fortsätta att vara aktiva med förvärv. Vi har ett starkt positivt kassaflöde från verksamheten, vilket är en jättefördel i en svag marknad.

Bakom Inarea ligger Malmöbaserade Small Cap Partners, med förre Beijer Ref-vd:n Per Bertland i spetsen. Per Bertland är också ordförande i Inarea. I en intervju med Rapidus i januari talade han om planen på en exit genom notering, men att lönsamheten behöver förbättras.

Per Bertland

”Jag är helt övertygad om att Inarea kommer att nå en tvåsiffrig ebita-marginal. Men för att göra en exit till rätt pris vill vi kunna övertyga marknaden om att det kommer att ske inom en rimlig tidshorisont. Så jag tror att en exit dröjer till tidigast fjärde kvartalet i år, kanske inte förrän nästa år”, sade Per Bertland då.

– Den tidplanen kan säkert stämma men vi ser att konjunkturen är lite utdragen. Det blir nog en fråga för 2026, säger Rikard Fransson nu.

Som ett sätt att hantera frågan om ökad lönsamhet tänker Inarea framåt köpa bolag som redan är lönsammare än koncernen själv och därmed bidrar positivt direkt.

– Det är fortfarande vår kärnverksamhet att förvärva lönsamma bolag, men vi ställer högre krav på lönsamheten i de bolag vi tar in nu. Intermontage är ett bra exempel på det.

Ola Nilsson

Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.