Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad. Cash is king, helt enkelt.
Inareas senaste förvärv är Bromöllaföretaget Intermontage som omsätter kring 50 miljoner kronor och vars verksamhet är undertak och akustiklösningar. Inte direkt ett golvläggningsföretag, med andra ord.

Inareas vd Rikard Fransson menar att förvärvet ligger i linje med koncernens långsiktiga strategi som över tid utvidgats till ”närliggande nischer”. Det innebär bolag som i förekommande fall delar kunder med koncernens befintliga golvföretag och som är inne i projekt i samma fas.
Rikard Fransson framhåller att såväl affärsmodell som upphandlingar i hög grad liknar verksamheten i koncernens befintliga bolag.
– Vi förvärvar lönsamma bolag med duktiga entreprenörer som passar in i vår kultur. Det här tickar båda boxarna. Det kunde lika gärna blivit ett golvbolag. Men jag tror att det finns tillväxtpotential för Inarea i det här segmentet, sedan kan det ske både organiskt och genom förvärv.
Lär bli fler förvärv
– Vi har fortsatt en intressant pipeline, vi kommer att fortsätta att vara aktiva med förvärv. Vi har ett starkt positivt kassaflöde från verksamheten, vilket är en jättefördel i en svag marknad.
Bakom Inarea ligger Malmöbaserade Small Cap Partners, med förre Beijer Ref-vd:n Per Bertland i spetsen. Per Bertland är också ordförande i Inarea. I en intervju med Rapidus i januari talade han om planen på en exit genom notering, men att lönsamheten behöver förbättras.

“Jag är helt övertygad om att Inarea kommer att nå en tvåsiffrig ebita-marginal. Men för att göra en exit till rätt pris vill vi kunna övertyga marknaden om att det kommer att ske inom en rimlig tidshorisont. Så jag tror att en exit dröjer till tidigast fjärde kvartalet i år, kanske inte förrän nästa år”, sade Per Bertland då.
– Den tidplanen kan säkert stämma men vi ser att konjunkturen är lite utdragen. Det blir nog en fråga för 2026, säger Rikard Fransson nu.
Som ett sätt att hantera frågan om ökad lönsamhet tänker Inarea framåt köpa bolag som redan är lönsammare än koncernen själv och därmed bidrar positivt direkt.
– Det är fortfarande vår kärnverksamhet att förvärva lönsamma bolag, men vi ställer högre krav på lönsamheten i de bolag vi tar in nu. Intermontage är ett bra exempel på det.
Ola Nilsson