Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.
Ju tidigare cancer upptäcks desto större är sannolikheten att den går att behandla och bota. När forskaren och geologen Emma Hammarlund insåg detta var det självklart för henne att applicera sina geologiska analysmetoder på människans kropp. Capillon Analytics i Lund har därför utvecklat en metod för tidig cancerupptäckt som bygger på analys av hår.

— Hår, naglar och tänder är det som bygger det kemiska biblioteket. Tänder är inte så kul att dra ut, och naglar jag har testat, men håret bevarar kemin bra. Då har jag utökat det vi tittar på i hår genom geologins verktygslåda. I stället för sten på havsbotten så använder vi hår, säger Emma Hammarlund, som är vd och grundare av Capillon Analytics.
Bolaget är ett dotterbolag till ett amerikanskt bolag, Kref Tech, även det grundat av Emma Hammarlund med forskarkollegor från Sverige och USA. Det bolaget har i sin tur har licens för att utveckla tekniken som Emma Hammarlund och samma tre forskarkollegor utvecklat i ett annat bolag: LUC Innovation. Capillon Analytics finansieras genom donationer från patienter och vänner i USA och bedöms ha finansiering för två år framåt.
Att bolaget väljer att applicera håranalys inom cancerforskningen är inget som gått traditionella forskare obemärkt förbi.
— Så många höjda ögonbryn jag fått från medicinare när jag säger att vi ska kolla på hår. Men det är nästan bättre än ett blodprov, som kan påverkas av dagliga tillfälliga variationer såsom ifall man har tränat eller har en infektion i kroppen, säger Emma Hammarlund.
Inledningsvis fokuserar Capillon Analytics på prostatacancer, med tanken om att vara ett komplement till de blodprov som tas för tidig upptäckt, så kallade PSA-prov. Men Emma Hammarlund är övertygad om att även andra cancerformer kommer att kunna upptäckas med deras metoder och planen är att gå vidare och utveckla analysmetoden även för bröstcancer.
“Annars måste vi skrota det vi vet om jordens historia.”
Emma hammarlund
— Jag har vetat hela tiden att det kommer funka på något sätt, frågan är bara hur bra? Annars måste vi skrota det vi vet om jordens historia. Nu använder jag lite fler isotoper än i geologin, men den här metoden och tänket har använts länge.
Bolaget har patent och en prototyp men ska nu göra om alla tester för att validera sina metoder. Analysen ska också genomföras med en AI-driven mjukvara, som också måste valideras innan den kan godkännas inom olika geografier.
Även om bolaget och dess utveckling finns i Lund är banden till USA fortsatt starka, och bolaget ser en framtid i såväl Europa som Nordamerika. I USA är tanken att gå mot ett LDT, som står för Laboratory Development Test, vilket blir ett tidigt test på den amerikanska marknaden.
Samtidigt har bolaget ett tydligt mål att inom 2-3 år ha nått CE-märkning för att kunna säljas som analystjänst för sjukvårdsindustrin i Europa. Bolaget har just antagits till Smiles inkubatorsprogram i Lund, där bolaget hoppas få hjälp med viktiga affärsmässiga aspekter.
— Vi rusar ju framåt för att få validera metoden. Jag är väldigt intresserad av att komma till en EU-marknad trots att vi har en fot i USA. Här kommer ju ekonomin se annorlunda ut eftersom våra sjukvårdssystem ser ut på ett annat sätt, så hur säljer vi testet i EU? Det kommer vi vara väldigt tacksamma för att få hjälp med från Smiles sida.
Julia Fryklund