fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Life science-aktieägare surnar till

|  
|  

Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

Ständiga nyemissioner sänker aktiekurserna i life science-bolagen. Det tvingar dessutom aktieägarna att skjuta till ännu mer kapital för att undvika utspädning. Många aktieägare som Rapidus talat med det senaste året har gått med handen knuten i fickan och muttrat missnöjt.

I Medicon Village-bolaget Acousort har detta mutter skruvats upp till ett ramaskri i tappat tålamod.

Bolaget utvecklar system för blodanalys och cellterapi baserat på innovationer på Lunds universitet och noterades på Spotlight för åtta år sedan. En liten försäljning finns, men bolaget har aldrig tjänat pengar och har löpande behövt nytt kapital från aktieägarna.

Detta är en vanlig utveckling bland dessa bolag och så länge vissa milstolpar uppnås och aktiekursen inte tar alltför mycket stryk kan tillvägagångssättet fortsätta.

Men när Acousort i början av mars aviserade en nyemission på 34 miljoner kronor, till en teckningskurs på 4 kronor per aktie, när aktien stod i 6 kronor, då var måttet rågat. Därutöver tvingades bolaget konstatera att en teckningsoption från 2023 som skulle tillföra bolaget 11 Mkr förblev helt outnyttjat eftersom aktien fallit under optionspriset.

På onsdagen såg bolaget sig tvingat att skicka ut ett pressmeddelande där vd Torsten Freltoft svarar på frågor från uppretade aktieägare. Det inleds så här:

”I samband med att AcouSort offentliggjort sina planer att genomföra en företrädesemission har flera aktieägare hört av sig till bolaget med frågor som rör såväl själva emissionen som hur företagsledning och styrelse ser på framtiden för AcouSort.”

Här följer ett par frågor och svar i urval från pressmeddelandet.

AcouSort offentliggjorde nyligen sin plan att genomföra en företrädesemission till en mycket låg teckningskurs jämfört med tidigare nivåer på aktiekursen. Många aktieägare är besvikna över detta och hade föreställt sig andra alternativ för att finansiera bolagets utveckling. Vilken är din kommentar till detta?

Torsten Freltoft.

”Det senaste 6-9 månader har styrelsen kontinuerligt utvärderat olika finansieringsalternativ för att säkerställa bolagets kommande kapitalbehov. På grund av en allt mindre riskbenägen finansmarknad har alternativen för att säkerställa sådan finansiering varit begränsade. För att minska risken att inte kunna fortsätta verksamheten beslutade styrelsen därför den 6:e mars att utföra en partiellt garanterad företrädesemission.”

I augusti förra året handlades AcouSort-aktien i intervallet 18-20 SEK. Varför genomförde ni inte en företrädesemission då?

”Det är alltid mycket svårt att förutspå utvecklingen av aktiekurser för bolag och styrelsen hade inga möjligheter att förutse den nedgång i AcouSorts aktiekurs som inträffade under hösten/vintern. Styrelsen agerade utifrån den information som fanns tillgänglig vid tillfället.”

En del aktieägare är också besvikna över att grundarna och ledningen inte deltar i den planerade företrädesemissionen med mer än cirka en miljon kronor. Vad är din kommentar till detta?

”AcouSorts grundare och ledning har vanliga arbeten – vi är inte investerare med tillgängligt kapital att investera. Tidigare har vi alltid stöttat bolagets emissioner med cirka en halv miljon kronor. Denna gång har vi lyckats fördubbla detta belopp.”

Acousorts aktie föll med ytterligare 8 procent på onsdagen till 3,80 kronor.

Gunnar Wrede

Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.

  • EQL fortsätter växa lönsamt

    Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.