Det danska försvarsteknikbolaget Invisio rusar på börsen. Precis som skånska Mildef och Advenica gynnas bolaget av den pågående upprustningen av europeiska och globala försvar.
I förra veckan skrev Rapidus om cybersäkerhetsbolaget Advenica i Malmö och försvars-IT-företaget Mildef i Helsingborg. Båda bolagen gynnas av de nuvarande behoven av att snabbt och effektivt rusta upp försvaren i Europa. Det gör även Invisio i Danmark, som är specialiserat inom röstkommunikation under svåra förhållanden.

Lars Højgård Hansen är Invisios vd sedan 2007. Största ägare är danska investmentbolaget William Demant Invest med 17,7 procent, som också är största ägare i Lundabolaget CellaVision. Invisio grundades 1999 och har idag runt 275 anställda, med huvudkontor i Hvidovre utanför Köpenhamn.
Invisio är dock noterat på Mid Cap Stockholm.
– Invisio noterades före min tid, men anledningen till att bolaget valde den svenska aktiemarknaden var synen på teknikbolag. Invisio noterades 2004 och i Sverige finns en annan syn på att investera i teknologi och teknikbolag som kanske dras med förluster de första åren, säger Lars Højgård Hansen.
Säljer kom-radiosystem

Bolaget utvecklar och säljer avancerade kommunikationssystem som hjälper yrkesgrupper i bullriga och uppdragskritiska miljöer att arbeta säkrare samtidigt som deras hörsel skyddas. På kundlistan finns bland andra den danska, brittiska och amerikanska armén, samt svenska polisen.
– Majoriteten av vår omsättning kommer från försvarssegmentet. Europa står för 45 procent av försäljningen och USA för 45 procent. Resterande 10 procent kommer från bland annat Australien och Kanada, säger Invisios vd Lars Højgård Hansen.
Till skillnad från Mildef, som prioriterat bort den amerikanska marknaden på grund av bättre tillväxtmöjligheter i Europa som en följd av kriget i Ukraina, ser Invisio fortsatt god tillväxt i USA.
USA viktig marknad
– Det är en viktig marknad för Invisio, även framgent. USA har alltid varit en bra marknad, med stabil försäljning till militären och även polisen. Vi har byggt upp en stor säljorganisation och kommer fortsatt att investera där, säger Lars Højgård Hansen.
– Självklart kommer upprustningen av europeiska försvar gynna oss också och vi kommer även fortsättningsvis göra kraftfulla investeringar på den europeiska marknaden.
All Invisios produktutveckling sker internt. Bolaget lägger cirka 250 miljoner kronor årligen på forskning och utveckling. Därefter läggs all tillverkning ut på elektronikproducenter och fabriker, bland annat på producenten Scanfil i Fosie.
Hur ser konkurrensen ut?
– Vi är verksamma i en nischmarknad med några större konkurrenter. Däremot finns det inga stora globala jättar att konkurrera mot, i stället handlar det om konkurrensen med mindre, lokala bolag på våra olika marknader.
I dag har Invisio ett börsvärde på nära 19 miljarder kronor. Bara i år har aktien ökat med 50 procent och på ett år är den upp nära 70 procent. 2024 blev ett rekordår för Invisio, med en försäljningsökning på 46 procent och en omsättning på 1,8 miljarder kronor. Rörelsemarginalen landade på 22,3 procent.
Höga tillväxtmål
De senaste fem åren har Invisio ökat försäljningen med 28,6% årligen i snitt.
– Invisios mål är att uppvisa en årlig tillväxt på 20 procent och ha en rörelsemarginal som överstiger 15 procent. Upprustningen i Europa och en aktiv marknad i kombination med egen produktutveckling och breddning av produktportföljen innebär fortsatt stark försäljning och orderingång, säger Lars Højgård Hansen.
Invisio har under åren gjort förvärv. 2021 köpte Invisio brittiska Racal Acoustics och i början av det här året köptes produktlinjen Ultra Lynx från brittiska företaget Ultra PCS.
– Vi ska fortsätta att utvecklas organiskt, men självklart tittar vi även fortsatt på förvärvsspåret, säger Højgård Hansen.
Martin Linderoth