tisdag 15 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Tuffa tider för startups

|  , , ,

Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.

Den tidigare Rapidus 34:an Fredrik Ljungdahls bolag Alginnova försattes i början av februari i konkurs. Bolaget skulle utveckla algbaserade produkter, med ambitioner om att bli Europas största producent.

Fredrik Ljungdahl startade bolaget under sin tid som student i Lund, men återvände under 2024 till hemstaden Stockholm, från vilken han ledde bolagets tångodlingar i Sydostasien. Vid slutet av 2024 planerade bolaget att genomföra en kapitalresningsrunda för att satsa på försäljning av sin nedbrytbara och ätbara förpackningsplast, men konkursen förekom detta.

Ett annat bolag som försatts i konkurs i år är det svensk-indiska nanoteknikbolaget Framtix Holding. Företaget har utvecklat en ytbehandling som bekämpar bakterier och svamp, presenterad under produktnamnet Ecobactix.

Bolagets utveckling skedde ursprungligen i Indien, samtidigt som delar av företaget och dess ledning fanns i Malmö. Pandemin satte stora käppar i hjulet för utvecklingsplanerna och 2022 koncentrerades den operativa verksamheten till Malmö helt och hållet.

En kapitalanskaffningsrunda på 20 miljoner kronor sköts på framtiden flertalet gånger, och någon kommersialisering hann bolaget aldrig komma igång med innan konkursen var ett faktum.

Golfteknikbolaget Dewiz är en annan konkurs, och som fått stor uppmärksamhet. Bolagets produkt, ett armband som mäter golfsvingen för förbättrad spelteknik, skulle hitta en miljardmarknad. Men sedan ägarna tröttnat på att fylla på kapital blev konkursen ett faktum. Bland investerarna fanns bland andra golfproffsen Annika Sörenstam och Henrik Stensson.

Godsinlösen Nordic, GIAB, är inte en startup utan har tvärtom funnits i mer än tio år och är noterat på First North. Bolaget köper varor som returneras i handeln och gods från försäkringsärenden, och säljer dem vidare för återbruk.

Rapidus berättade så sent som den 13 februari att bolaget hamnat i akut likviditetskris, och dessförinnan att bolaget genomfört en rad sparåtgärder. Enligt vd Christer Persson säker han nu med ljus och lykta efter finansiering.

På måndagen meddelar GIAB att bolaget upprättar en kontrollbalansräkning, vilket tyder på att bolaget kan vara konkursmässigt. Utfallet kommuniceras så snart bolagets revisorer har granskat den.

Julia Fryklund
Gunnar Wrede

Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Gullberg & Jansson vill simma fortare

    Helsingborgsbaserade Gullberg & Jansson kämpar motströms med kapitalvaror för privatpersoner, såsom swimmingpooler. Koncernchefen Peter Bäck tar sig an 2025 på dubbla vd-stolar och en ny namnkunnig storägare kommer in.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.


  • Klart med ny omgång av Malmös näringslivsresidens

    Malmö Residency, ett residensprogram för utlänningar som vill testa jobba i Malmö, har utökats till dubbelt antal platser eftersom intresset var ännu större än förra gången. Och nu är deltagarna utsedda.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.

  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Krinova summerar 2024

    Krinova, med ny vd:n Ulrika Hasselgren, blickar tillbaka på 2024. Så många bolag sökte sig till företagsinkubatorn och så många jobb har medlemsföretagen skapat.

  • Hon balanserar ekonomi och ideologi

    För Altitude Meetings grundare Yasemin Arhan Modéer går klimat- och demokratifrågor före resultaträkningen. Ändå har bolaget gått med vinst varje år sedan starten. För Rapidus berättar hon om balansen och varför det är viktigt att vara naiv.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.

  • Hon ska leda innovationen på Smile

    Malin Sjöö gör comeback på Smile. Nyligen klev hon in i den helt nyinrättade rollen som Chief Innovation Officer, där hon ansvarar för att utveckla verksamheten för startups inom foodtech.

  • Kraftsamling för kvinnligt ägande

    Kvinnor äger bara en tredjedel av svenska bolag. En snedfördelning enligt det skånska affärsnätverket Femown, som nu vill ändra på saken. – Vi vill gå från ord till handling, säger initiativtagaren Eleni Cronström.

  • Lundabolaget som vill att du ska springa till jobbet

    Iamrunbox från Lund tillverkar ryggsäckar för löparpendlare. Nästa vecka deltar de på Rapidus och Danske Banks pitchevent. — Vi hoppas träffa smarta investerare, säger medgrundaren David Axelsson.