fredag 11 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Alteri Care satsar globalt

|  
|  

Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

Digitaliserad vård kan underlätta för samhället genom att spara både tid och pengar. En av de många aktörerna på den svenska marknaden är Alteri Care från Malmö, grundat 2019 som en avknoppning från Malmö-IT-konsulten Commerz Consultants.

Alteri Care har utvecklat en digital vårdplattform som förenklar vården på flera sätt. Den innebär smidigare administration för vårdgivare, och fungerar också som kommunikationsverktyg för kontakt med patienterna; ibland kan ett helt vårdbesök ske via plattformen istället för fysiskt.

Trots att Sverige är bolagets huvudmarknad har ett internationellt fokus varit nödvändigt för att kunna växa.

— Vi gjorde ett strategiskt skifte och sa att vi måste kombinera det vi gör i Sverige med en internationell expansion. Det börjar ge lite avkastning nu, säger Michael Rosenlind, vd för Alteri Care.

Sedan ett år tillbaka har bolaget haft brittiska NHS som kund, där de tagit fram ett digitalt stöd för behandling av övervikt åt ett sjukhus i östra London. Det avtalet har just förlängts ytterligare ett år, och fler kunder i England och Wales ser ut att vara på väg in.

— Det är stort för oss att verkligen sätta ner foten på den där ön, säger Michael Rosenlind.

Men det är inte bara där de växer. Sedan tidigare finns kunderna, förutom i Sverige och England, också i Portugal och Tanzania. Nu har Alteri Care också ingått i ett samarbetsavtal med sjukförsäkringsbolaget Salutem, som gör att de etablerar sig i Zimbabwe, ett land med nästan 17 miljoner invånare.

“Vi trycker ner kostnaden för sjukvården otroligt mycket.”

michael rosenlind

— Vi trycker ner kostnaden för sjukvården otroligt mycket, så sjukvårdförsäkringarna kan följa med ner. Det gör att många fler kan få tillgång till sjukvård i landet, där det idag bara är 20 procent som har tillgång till sjukförsäkring, berättar Michael Rosenlind.

Försäkringsbolaget räknar med att 1 miljon människor kan få tillgång till sjukvård genom projektet det närmsta året, men potentialen är mycket större, säger Michael Rosenlind, som berättar att de genom samarbetet med Salutem redan tittar på fler länder i sydöstra Afrika.

— Potentialen är enorm, men det finns risker med att faktiskt komma i mål. Det finns fallgropar på vägen och vi har nog trillat i alla nu. Men det är ju potentiella mångmiljonaffärer vi pratar om, säger Michael Rosenlind.

Trots att Michael Rosenlind känner sig trygg med att ha lärt sig av tidigare misstag räknar de inte med intäkterna från Zimbabwe i sin budget än.

— Det ligger som en bonuspost, tills dess att det faktiskt kommer in pengar och att funkar som det ska. Men vi kommer kanske upp i 8 – 9 miljoner kronor i omsättning i år.

Michael Rosenlind räknar med att så småningom omsätta ännu mer, och tror att Alteri Care redovisar svarta siffror någon gång under kommande kvartal.

— Målet har hela tiden varit att hitta de här kunderna som gör att vi kommer upp i omsättning om cirka 10 miljoner kronor om året, som ett delmål. Där någonstans öppnar det upp en ny värld med investerare och nya möjligheter som gör att man man får lite mer friheter vad gäller vad man kan satsa på. Har man relativt liten omsättning, som vi har idag, får man verkligen väga vilka projekt man ger sig in i, säger Michael Rosenlind.

— Med de kunder som är på väg in nu, och de avtal vi har, så når vi kanske inte riktigt dit i år, men det är inte jättelångt bort.

Julia Fryklund

Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen till 750 Mkr på fem år

    Liza Tchapanova vill förändra arbetet med försöksdjur i grunden. Bättre förhållanden för djuren och en effektivare process i labbet, är effekter av bolaget Trackpaw Scientifics system.


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Hon tar över rodret på Softhouse

    I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.