fredag 11 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Hon tar över rodret på Softhouse

|  ,
|  

I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

Så sent som i maj förra året tog Stina Åkesson över som vd för Spotlight-noterade Ourliving. Nu har hon även tagit över som vd för mjukvarubolaget Softhouse Sydväst i Malmö (en del av Softhouse Nordic, som har 300 medarbetare och en koncernomsättning på 360 miljoner kronor). Det kan jämföras med Ourliving som har en årsomsättning på 8 Mkr och sex anställda.

– Softhouse är ett konsultbolag för mjukvaruutveckling. Bolaget har också en investeringsverksamhet, och är genom den huvudägare i Ourliving med 27 procent, säger Stina Åkesson.

Softhouse består alltså främst av mjukvarukonsulter. En av storkunderna är Skånetrafiken
där Softhouse fått uppdraget att bland annat utveckla deras app. Utöver Ourliving har
investeringsverksamheten i Softhouse ytterligare sex portföljbolag, bland andra bolaget T-kartor i Kristianstad och ett bolag som optimerar fjärrvärmenät, Noda i Karlshamn.

– Vi går självfallet in med en del pengar i dessa bolag, men framförallt är det vår kunskap
inom mjukvaruutveckling som vi bidrar med. Vi hjälper också bolagen med gemensamma
upphandlingar och med kundaffären när de behöver. Sådana saker som växande bolag inte alltid mäktar med annars.

Kriget satte stopp för börsplaner

Stina Åkesson arbetade på Softhouse mellan 2003 och 2010. Efter 12 års uppehåll kom hon tillbaka 2022. Då var planen att bolaget, som fyller 30 år nästa år, skulle noteras. Men Rysslands invasion av Ukraina satte stopp för börsplanerna.

– Innan jag blev vd arbetade jag bland annat med portföljbolagen i Softhouse, det som vi
kallar Accelerate där vi hjälper produktdrivna bolag att växa.

Nu ligger Stina Åkessons fokus kort och gott på tillväxt. Softhouse ska växa under året och behöver rutinerade utvecklare, främst inom AI. Mer utmanande har det varit i Ourliving. När Åkesson klev in som vd var det minst sagt i en turbulent tid. Bolaget hade precis beviljats rekonstruktion, kraftigt skurit ner på kostnaderna och ändrat intäktsströmmarna.

– Huvuddelen är nu digitala SaaS-intäkter från boendeplattformar. Nu har förändringarna
slagit igenom helt och hållet och vårt fjärde kvartal levererar vi lönsamhet för första gången i bolagets historia.

Ourliving utvecklar digitala fastighets- och boendeplattformar. 2023 köpte Ourliving konkurrenten Boappa, som nu har konverterats till en växande premiumapplikation med drygt 150 000 användare.

– På sikt kommer vi att renodla Ourlivings och Boappas två system. Verksamheten med smarta hem-produkter avvecklar vi, det är en svår marknad och det finns inga intäkter att hämta. Nu har vi en bra plattform med en sund affär att bygga på, säger Stina Åkesson.

Målet är att Ourliving ska öka omsättningen med 2 miljoner kronor, till 10 Mkr under 2025, och visa svarta siffror på sista raden.

Resan i Ourliving är inte första gången som Stina Åkesson upplever turbulenta tider. Under sin 12-åriga frånvaro från Softhouse arbetade hon som vd för AF-borgen i Lund. Med ett fast grepp om rodret styrde hon AF-borgens skuta genom pandemi, karnevaler och en uppmärksammad renovering för 80 miljoner kronor.

– Borgen är en relevant och välanvänd plats som många har starka åsikter kring. Det var verkligen 12 lärorika där och det finns mycket jag tar med mig därifrån i mitt nuvarande ledarskap.

Martin Linderoth

I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen till 750 Mkr på fem år

    Liza Tchapanova vill förändra arbetet med försöksdjur i grunden. Bättre förhållanden för djuren och en effektivare process i labbet, är effekter av bolaget Trackpaw Scientifics system.


  • Stjärnspäckad styrelse i Elva11

    Nyligen gjorde Additude-grundaren Jim Roslund comeback i IT-branschen med det nystartade konsultbolaget Elva11. Nu tar styrelsen form. Utöver ordförande tar andra tunga technamn och internationella profiler plats i styrelsen. Rapidus har namnen.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Säkra kommentarsfält – en lönsam historia?

    Ifrågasätt Media vill återuppliva kommentarsfunktioner på nätet och göra dem trollfria. Nu öppnas en investeringsrunda som ska räcka till svarta siffror.

  • Alteri Care satsar globalt

    Efter satsningen på internationell expansion närmar sig vårdtechbolaget lönsamhet – och ska revolutionera sjukvården i Zimbabwe.

  • Eletives sämsta år – 40 procent upp

    Det snabbväxande Malmöbolaget Eletive gjorde sitt hittills sämsta år i fjol. Och då var tillväxten ändå 40 procent. — I år kommer vi att passera 100 miljoner i ARR, säger vd Marcus Wennmo.

  • Tretton37: Kundinformationen till salu

    Efter att Tretton37 gått i konkurs är tillgångarna i bolaget nu till salu. En köpare kan överta varumärket Tretton37, kunddata värt nästan 90 miljoner kronor om året – och telefonnumren till 180 IT-konsulter.