torsdag 20 februari 2025

inloggad som

Hon tar över rodret på Softhouse

|  ,
|  

I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.

Så sent som i maj förra året tog Stina Åkesson över som vd för Spotlight-noterade Ourliving. Nu har hon även tagit över som vd för mjukvarubolaget Softhouse Sydväst i Malmö (en del av Softhouse Nordic, som har 300 medarbetare och en koncernomsättning på 360 miljoner kronor). Det kan jämföras med Ourliving som har en årsomsättning på 8 Mkr och sex anställda.

– Softhouse är ett konsultbolag för mjukvaruutveckling. Bolaget har också en investeringsverksamhet, och är genom den huvudägare i Ourliving med 27 procent, säger Stina Åkesson.

Softhouse består alltså främst av mjukvarukonsulter. En av storkunderna är Skånetrafiken
där Softhouse fått uppdraget att bland annat utveckla deras app. Utöver Ourliving har
investeringsverksamheten i Softhouse ytterligare sex portföljbolag, bland andra bolaget T-kartor i Kristianstad och ett bolag som optimerar fjärrvärmenät, Noda i Karlshamn.

– Vi går självfallet in med en del pengar i dessa bolag, men framförallt är det vår kunskap
inom mjukvaruutveckling som vi bidrar med. Vi hjälper också bolagen med gemensamma
upphandlingar och med kundaffären när de behöver. Sådana saker som växande bolag inte alltid mäktar med annars.

Kriget satte stopp för börsplaner

Stina Åkesson arbetade på Softhouse mellan 2003 och 2010. Efter 12 års uppehåll kom hon tillbaka 2022. Då var planen att bolaget, som fyller 30 år nästa år, skulle noteras. Men Rysslands invasion av Ukraina satte stopp för börsplanerna.

– Innan jag blev vd arbetade jag bland annat med portföljbolagen i Softhouse, det som vi
kallar Accelerate där vi hjälper produktdrivna bolag att växa.

Nu ligger Stina Åkessons fokus kort och gott på tillväxt. Softhouse ska växa under året och behöver rutinerade utvecklare, främst inom AI. Mer utmanande har det varit i Ourliving. När Åkesson klev in som vd var det minst sagt i en turbulent tid. Bolaget hade precis beviljats rekonstruktion, kraftigt skurit ner på kostnaderna och ändrat intäktsströmmarna.

– Huvuddelen är nu digitala SaaS-intäkter från boendeplattformar. Nu har förändringarna
slagit igenom helt och hållet och vårt fjärde kvartal levererar vi lönsamhet för första gången i bolagets historia.

Ourliving utvecklar digitala fastighets- och boendeplattformar. 2023 köpte Ourliving konkurrenten Boappa, som nu har konverterats till en växande premiumapplikation med drygt 150 000 användare.

– På sikt kommer vi att renodla Ourlivings och Boappas två system. Verksamheten med smarta hem-produkter avvecklar vi, det är en svår marknad och det finns inga intäkter att hämta. Nu har vi en bra plattform med en sund affär att bygga på, säger Stina Åkesson.

Målet är att Ourliving ska öka omsättningen med 2 miljoner kronor, till 10 Mkr under 2025, och visa svarta siffror på sista raden.

Resan i Ourliving är inte första gången som Stina Åkesson upplever turbulenta tider. Under sin 12-åriga frånvaro från Softhouse arbetade hon som vd för AF-borgen i Lund. Med ett fast grepp om rodret styrde hon AF-borgens skuta genom pandemi, karnevaler och en uppmärksammad renovering för 80 miljoner kronor.

– Borgen är en relevant och välanvänd plats som många har starka åsikter kring. Det var verkligen 12 lärorika där och det finns mycket jag tar med mig därifrån i mitt nuvarande ledarskap.

Martin Linderoth

I fjol tog Stina Åkesson plats i vd-stolen på teknikbolaget Ourliving. Nu kliver hon även in i en vd-roll på ägarbolaget Softhouse. Här berättar den förre AF-borgbossen om ett turbulent fjolår.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon balanserar ekonomi och ideologi

    För Altitude Meetings grundare Yasemin Arhan Modéer går klimat- och demokratifrågor före resultaträkningen. Ändå har bolaget gått med vinst varje år sedan starten. För Rapidus berättar hon om balansen och varför det är viktigt att vara naiv.

  • Öppet bråk om uthyrningslagen

    Malmöprofilen Dan Olofsson ryker ihop med branschorganisationen Teknikföretagen. Orsaken är den dom som nyligen slog fast att Danirbolaget Sigma Industrial Solutions inte omfattas av uthyrningslagen.

  • Gröna byggskivor byggs ut

    Hässleholmsbolaget Recoma, som utmanar byggbranschen med återvunna byggskivor, har fått in nytt riskkapital och gör sig redo att dubblera sin produktion.