tisdag 21 januari 2025

inloggad som

Så gick det sedan medarbetarna köpt ut grundarna

|  

Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.

I slutet av 2021 gick några medarbetare ihop och köpte teknikkonsultbolaget Trivector Traffic av grundarna Christer Ljungberg, Per Gunnar Andersson och Klas Odelid. Lena Smidfelt Rosqvist, anställd i bolaget som forskningschef sedan 2003, blev ny vd.

— Det är tre år sedan nu och det har hänt mycket, det är en stor omställning. Nu fungerar det bra, men det har varit ett arbete att få en helt annorlunda styrelse och ledningsgrupp på plats, säger Lena Smidfelt Rosqvist.

Trivector Traffic, som tillsammans med bolagen Trivector System och Trivector LogiQ, utgör Trivector-gruppen, har 50-talet anställda.

Bolaget är en teknikkonsult inom samhällsutveckling, huvudsakligen inom trafikplanering och mobilitetslösningar och hjälper exempelvis kommuner med planering av vägar. Huvudkontoret ligger i Lund, men kontor finns också i Stockholm, Göteborg och Luleå.

När medarbetarna tog över ägandet inför 2022 var expansionsplanerna ambitiösa. Luleåkontoret skulle just öppna och fler medarbetare skulle anställas. Men sommaren 2023 bromsade marknaden in rejält; det var början på ett stålbad som drabbade många bolag hårt. Trivector har klarat sig igenom den tuffa perioden förhållandevis bra, berättar Lena Smidfelt Rosqvist.

— Vi har inte behövt säga upp någon, så det är vi glada för. Men vi har inte heller rekryterat i samma takt som vi har tappat medarbetare.

Det första året som Trivector Traffic var medarbetarägt gick bra. Under 2022 ökade omsättningen i bolaget med 23 procent, till 81 miljoner kronor. Under 2023 ökade omsättningen med någon dryg procent till, men förfrågningarna på marknaden minskade kraftigt under andra halvåret. I resultatet för 2024 syns effekterna av nedgången tydligt.

— Vi tappade omsättning förra året, drygt 10 procent, säger Lena Smidfelt Rosqvist.

Hon menar att Trivector är bättre rustat för konjunkturförändringar idag än innan krisen kom. För 2025 har ledningen lagt en försiktig budget, men med hopp om tillväxt.

“Vi har anställt en marknadschef som kommer med utifrånperspektiv på hur vi kan jobba mer effektivt.”

lena Smidfeldt Rosqvist

— Vi har anställt en marknadschef som kommer med utifrånperspektiv på hur vi kan jobba mer effektivt. Jag känner redan att vi fått ett mer strategiskt synsätt på hur vi kan jobba med de frågorna.

Lena Smidfelt Rosqvist har just kommit tillbaka till Lund från branschens årliga konferens Transportforum i Linköping. Den samlade bedömningen efter att ha minglat med branschkollegorna är att det på sina håll ser betydligt ljusare ut än för ett år sedan, samtidigt som det fortfarande finns signaler som inte är lika positiva.

— Det kommer vara ett mellanår, inte lysande och inte uselt. Det kommer ta många år innan fastighetsbranschen återhämtat sig, och även om huvuddelen av våra kunder är kommuner, regioner och Trafikverket så påverkar fastighetsbranschen oss ganska mycket, säger hon och fortsätter:

– Men det finns ingen annan väg framåt för världen än hållbara lösningar, så vår kompetens kommer att vara fortsatt aktuell.

Julia Fryklund

Teknikkonsulten Trivectors medarbetare köpte ut grundarna och hade stora expansionsplaner. Då tvärbromsade marknaden. Så här ser vd Lena Smidfelt Rosqvist på framtiden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Cronholm och Sundsstaden går ihop

    När Christer Cronholm, tredje generationens Cronholm i fastighetsförmedlaren, ska börja trappa ner sitt engagemang är sammanslagningen med Sundsstaden lösningen.

  • ”HSB var ingenting mot Serneke”

    Stöket, dålig ekonomi och vanskötsel i samband med bygget av Turning Torso var en västanfläkt jämfört med läget i Serneke, det bolag som står bakom Karlatornet som nu övertrumfar torson i höjd i Göteborg. Det säger Doxas ordförande Greg Dingizian sedan Serneke Sverige AB satts i konkurs.

  • Erik Selin tar över Malmö Arena

    Percy Nilssons skapelse, Malmö Arena i Hyllie, byter ägare i en miljardaffär. Arenan ingår när fastighetsbolaget Doxa säljer hela sin fastighetsportfölj till miljardären Erik Selins bolag Balder.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • … men Klara Bo planerar storaffär

    Det skånska fastighetsbolaget Klara Bo planerar att köpa bostäder i Helsingborg för drygt 800 miljoner kronor. Därför är det dags för en nyemission på nästan halva beloppet. Klara Bo:s vd Andreas Morfiadakis förklarar varför de nu vågar vara offensiva.

  • Han tar position för växande Malmö

    I sin nya affärsplan riktar Trianon tillbaka fokus mot tillväxt. Fastighetsbolagets vd och största ägare Olof Andersson berättar för Rapidus hur den framtida mixen i beståndet ska se ut, att Entré är en missförstådd fastighet och varför han lyssnar ”sparsamt” på Riksbanken.

  • Ilija Batljan tillbaka i Sverige

    Trelleborg blev adressen när Ilija Batljan gör sitt första fastighetsköp i Sverige sedan han tvingades bort från SBB där han fortfarande är storägare. Köpet: Ett dagis för 102 Mkr.

  • Bimobject trotsar byggkonjunkturen

    Malmöbolaget Bimobject, med EQT som största ägare, trotsar den tuffa byggkonjunkturen med både ökad omsättning och en vändning til vinst. Vd Martin Lind berättar vad som hänt.

  • Kontorshotell bildar branschförening

    Efter några tuffa år samlar sig kontorshotellen och coworking-aktörerna i en ny branschorganisation. En av styrelsemedlemmarna är Mindparks Sanna Ekström som säger att konsolidering väntar i branschen.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.