KOMMENTAR: Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?
Alligator gör det svåraste man kan ge sig på inom läkemedelsutveckling. Det handlar om att utveckla en helt ny terapiform, antikroppar mot cancer, som ingen ännu har lyckats göra ett registrerat läkemedel av, mot en av de mest svårartade cancerformerna som finns, bukspottkörtelcancer.
Antikroppar mot cancer har varit den heliga graalen inom cancerforskning i 10-15 års tid. Många utvecklingsbolag vill hitta den avgörande formeln som kan göra de hemska cellgifterna till ett minne blott.
Detta tar tid och kräver tålamod från både forskarna och dem som finansierar dem.
Alligators börsvärde har i princip utraderats. Från en topp kring 37 kronor under 2018, då optimismen var stor kring antikroppar mot cancer, har bolagets aktieägare fått se sin investering gå upp i rök.
På måndagen noterades aktien till 12 öre sedan bolaget meddelat teckningskursen för ett nyemissionspaket som maximalt kan tillföra bolaget 700 miljoner kronor i tre omgångar.
Rapidus berättade i december att Alligator skar ned på allt utom huvudkandidaten som har namnet mitazalimab. I början av 2024 hade bolaget 65 anställda. Nu är de 15.
Nyemissionspaketet som nu presenteras är inte lätt att hänga med i. Teckningskursen är 10 öre per unit. Varje unit består av tio stamaktier för 0,01 kronor styck. Med i paketet följer teckningsrätter till kommande teckningsoptioner i två omgångar med namnen TO12 och TO13. Totalt kan detta ge 281 plus 281 plus 141 Mkr. Totalt 703 Mkr. Del ett är garanterad till 50 procent.
Alligators aktie stängde i fredags på 20 öre. Med den brutalrabatt som nu erbjuds är det svårt att se att det kan gå lägre. Alternativet är att bolaget helt enkelt inte överlever.
Pengarna ska gå till att förbereda mitazalimab för en fas 3-studie, det sista och mest omfattande och kostsamma steget i utvecklingen av ett nytt läkemedel. Det kommer att krävas en mer kapitalstark partner som kan ta över läkemedlet på licens om det alls blir godkänt för försäljning.
Läkemedelsutvecklingsbolag brukar ses som lottsedlar på aktiemarknaden. Antingen blir det storslam, eller ingenting. Sällan har det varit tydligare än i Alligator just nu, där utsikten att kunna bota, eller ens bara kunna mildra bukspottkörtelcancer utan cellgifter, vore en sensation. Men för att locka investerare till denna utsikt krävdes en superrea.
Alligator har gått ned på knä i jakten på den heliga graalen. Frågan är om man lyckas resa sig igen.
Gunnar Wrede