fredag 25 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Jättesmäll för Tretton37 – förlorar sin F-skatt

|  
|  

Tretton37 i Lund har fått sin F-skatt återkallad av Skatteverket. Anledningen är bristande redovisning och betalning. Detta kan få stora konsekvenser för bolaget.

Den 9 januari i år avregistrerade Skatteverket Tretton37 för F-skatt. Anledningen är bristande redovisning och betalning av skatt. Det framgår av kreditupplysningsföretaget Synas register.

På Skatteverkets hemsida står det: ”Skatteverket ska återkalla ett godkännande för F-skatt om innehavaren brister i redovisning eller betalning av skatter eller avgifter enligt SFL eller motsvarande utländska skatter och avgifter”. Som betydande brister räknas följande: 

  • Skuldbelopp som överstiger 20 000 kr.
  • Fyra eller fler brister i redovisning eller betalning oavsett skuldbeloppets storlek.
  • Skuld som har ”rullats” i 12 månader i följd.
  • Mervärdesskattedeklaration för helt beskattningsår har inte lämnats.

Skatteverket kan inte kommentera enskilda ärenden, men berättar för Rapidus att ett företag kan fortsätta att bedriva sin verksamhet även utan F-skattsedel, men det påverkar vem som betalar skatten.

– Det beror framför allt vad man har för verksamhet. Om man har en kiosk påverkar det inte så mycket som om man säljer tjänster. Om det är ett stort bolag som hyr ut folk, då ska den som köper tjänsten betala skatten, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverkets rättsavdelning.

“Du har inte längre samhällets förtroende att sköta dina inbetalningar själv.”

skatteverket

Tretton37:s tidigare F-skattesedel gäller dock i redan slutna avtal, och Skattverket kan ge den tillbaka ifall bolaget löser sina skatteskulder. Men den indragna F-skattesedeln säger ändå någonting om hur ett företag anses bedriva sin verksamhet.

– Du har inte längre samhällets förtroende att sköta dina inbetalningar själv, säger Pia Blank Thörnroos.

Så sent som i går hade Tretton37 en skatteskuld nära 9 miljoner kronor hos Kronofogden, den har bolaget lyckats betala.

– Vi fick in pengarna den 13 januari, alltså i går. Kvar finns en skuld för skattekontoränta på 485 kronor, säger Annie Olsson, handläggare på Kronofogden. 

Detta är dock inte första gången Tretton37 har problem med skatteinbetalningarna. I november förra året kunde Rapidus avslöja att bolaget hade en skatteskuld på drygt 11,1 miljoner kronor och månaden dessförinnan en skuld på drygt 14,5 miljoner kronor. 

Rapidus har utan framgång sökt Deniz Yildirim, grundare och vd på Tretton37, för en kommentar. Rapidus har även varit i kontakt med Lunds tingsrätt för att få information om en eventuell konkursansökan. Någon sådan har dock inte lämnats in av Tretton37 i dagsläget. 

Tretton37 har det senaste året dragits med stora problem. Hela styrelsen har lämnat bolaget och i juli i fjol kulminerade problemen när 25 procent av de anställda i Sverige inte fick sina löner utbetalda i tid. Deniz Yildirim lyckades dock i sista stund få in kapital från en utländsk investerare så att lönerna kunde betalas ut med några dagars försening. 

Sedan dess har Rapidus försökt få svar på vem den hemlige investeraren är, när en ny styrelse kan vara på plats och vad planen framåt för bolaget är.

Julia Fryklund
Martin Linderoth

Tretton37 i Lund har fått sin F-skatt återkallad. Anledningen är bristande redovisning och betalning. Enligt Skatteverket kan detta få stora konsekvenser för bolaget.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svenska väskorna rymmer ett reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Vill rädda liv till sjöss med skånsk IoT

    PODD: Sensorer i kläderna på båtbesättningar. På så sätt ska olyckor undvikas till sjöss och liv räddas om olyckan ändå […]


  • Klart med ny omgång av Malmös näringslivsresidens

    Malmö Residency, ett residensprogram för utlänningar som vill testa jobba i Malmö, har utökats till dubbelt antal platser eftersom intresset var ännu större än förra gången. Och nu är deltagarna utsedda.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.

  • Nya entreprenörer på Skåne Capital Day

    Krinovas vd Ulrika Hasselgren står värd för vårens Skåne Capital Day på onsdag nästa vecka. Här de tio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • Tretton37 – så stor är bristen i konkursboet

    Konkursförvaltaren till Tretton37, Karl Björlin, har nu lämnat in konkursbouppteckningen till Lunds Tingsrätt. Rapidus vet hur stor bristen är i boet, och vilka fordringsägarna är som får se sina fordringar gå upp i rök.

  • Krinova summerar 2024

    Krinova, med ny vd:n Ulrika Hasselgren, blickar tillbaka på 2024. Så många bolag sökte sig till företagsinkubatorn och så många jobb har medlemsföretagen skapat.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Tuffa tider för startups

    Tre konkurser och en kontrollbalansräkning. Det är den dystra utvecklingen på senare tid bland Skånes mindre bolag.

  • Hon balanserar ekonomi och ideologi

    För Altitude Meetings grundare Yasemin Arhan Modéer går klimat- och demokratifrågor före resultaträkningen. Ändå har bolaget gått med vinst varje år sedan starten. För Rapidus berättar hon om balansen och varför det är viktigt att vara naiv.

  • Smile vinnare i bidragsracet

    Vinnova delar ut mångmiljonbelopp till Skånes inkubatorer. Men stödet skiljer sig kraftigt åt, nära 27 miljoner kronor mellan inkubatorerna i toppen och botten. Rapidus har listan över vem som fick vad.

  • ”Känns som att vi drog nitlotten”

    Smile fick 30 Mkr medan Minc fick nöja sig med 2,4 Mkr när Vinnova strödde pengar över landets inkubatorer. – Det känns som ett lotteri där vi dragit nitlotten, säger Mincs vd Daniel Persson.