tisdag 15 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

EQL fortsätter växa lönsamt

|  
|  

Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.

På måndagen offentliggjorde EQL Pharma siffror för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal, det vill säga oktober till december 2024.

Siffrorna visar att bolaget i motsats till många andra läkemedelsutvecklande Lundabolag fortsätter att gå som tåget. Försäljningen har vuxit under åtta raka kvartal och nådde under kvartalet 92 miljoner kronor, en ökning med 31 procent jämfört med samma kvartal 2023. EBITA-marginalen var 16 procent.

Vd Axel Schörling är nöjd.

– Min känsla är att det är ett jättestarkt kvartal med en försäljningstillväxt över 30 procent.

Sammantaget för det brutna årets första tre kvartal ligger tillväxten på 40 procent jämfört med motsvarande period förra året. 

De finansiella målen för den femårsperiod som löper ut vid det innevarande räkenskapsårets slut, det vill säga vid utgången av mars, är en tillväxt på just 40 procent samt att i periodens sista kvartal ha en ebita-marginal på 25 procent.

Axel Schörling är optimistisk om att nå målen.

– Jag känner att vi ligger bra till, men det är inte klart förrän det är klart.

EQL Pharmas grundläggande strategi är att hitta läkemedelspatent som sedan länge upphört att gälla för produkter med en liten marknad, och därefter utveckla och sälja ett generikaläkemedel på samma marknad.

I december blev det klart att bolaget köper en produktportfölj med fyra läkemedel från danska Medilink. Det rör sig mycket riktigt om nisch-produkter vars patent gått ut sedan länge, men affären innebär ”en liten twist” i förhållande till strategin, som Axel Schörling uttrycker det.

– Skillnaden är att vi blir ägare av originalen istället för att själv utveckla generika.

För att finansiera affären emitterar EQL Pharma obligationer som initialt ska ge 350 miljoner kronor.

– Vi börjar bli lite större och kan använda skuldfinansiering för att accelerera vår tillväxt. Men vårt huvudfokus är fortsatt att växa organiskt.

Christer Fåhraeus grundade bolaget tillsammans med Karin Wehlin som nu är vd för Diagonal Bio. Christer Fåhraeus är fortsatt en av de största ägarna med 24 procent av aktierna. Christer Fåhraeus är även huvudägare i Rapidus.

Ola Nilsson

Lundabolaget EQL Pharma fortsätter att gå mot strömmen bland regionens läkemedelsbolag. Nysläppta delårssiffror visar på fortsatt lönsam tillväxt. Så här gick det.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Gullberg & Jansson vill simma fortare

    Helsingborgsbaserade Gullberg & Jansson kämpar motströms med kapitalvaror för privatpersoner, såsom swimmingpooler. Koncernchefen Peter Bäck tar sig an 2025 på dubbla vd-stolar och en ny namnkunnig storägare kommer in.

  • Tetra Pak investerar i impactbolag

    Hässleholmsbaserade Recoma, som tillverkar byggskivor av återvunna kartonger, får ett kapitaltillskott från en tungviktare inom kartongindustrin: Tetra Pak. Nu kan Recomas intäkter gå från 7 till 40 miljoner kronor.


  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Kapitalet säkrat: Nu ska Acucort växa globalt

    En lyckad nyemission har gett Acucort råg i ryggen. Nu fortsätter satsningen på en internationell expansion. — Vi går från att vara ett förhoppningsbolag till läkemedelsbolag, säger vd Jonas Jönmark.

  • Ljusglimt för Alligator

    Cancerforskningsföretaget Alligator fick se sin aktie lyfta för en stund med över 100 procent på onsdagen. Företaget som legat nere för räkning presenterade positiva nyheter.

  • Bonesupport lyfter

    2023 var Bonesupports första år med plusresultat men under 2024 tog det fart på allvar. Det står klart i bolagets kvartalsrapport. Aktien rusade på tisdagsförmiddagen när kvartalsrapporten kom, vilket också blir en jackpot för ledningen, med vd Emil Billbäck. 

  • Hon kopplar ännu hårdare grepp

    Hamlet Biopharma tar kliv mot en kommersialisering och rör om i ledningen. Grundaren Catharina Svanborg går in som vd, samtidigt som styrelsen ska ledas av en expert på kliniska prövningar.

  • Alligator fick in pengar

    54 procent. Så mycket fick cancerforskningsbolaget Alligator in av målet för sin nyemission. Men vd Søren Bregenholt är lugn och aktieägarna jublade på måndagen.

  • Cantargia-vd:n får gå på dagen

    Göran Forsberg avgår som vd för cancerforskningsbolaget Cantargia i Lund. Vad som ligger bakom avgången är något oklart, från bolagets håll är det locket på.

  • Wnt Research kastar in handduken

    Det Spotlightnoterade läkemedelsbolaget Wnt Research lägger ner verksamheten. Bolaget och börsplatsen tas över av Stockholmsbolaget Opsy genom ett omvänt förvärv. Alternativet är likvidation.

  • Nu eller aldrig för Alligator

    Alligator Bioscience i Lund säljer ut nya aktier med megarabatt. När teckningskursen för en nyemission publicerades på måndagen föll aktien med 37 procent. Är detta botten?

  • Xinnate får exklusivitet på miljardmarknad

    Smilebolaget Xinnate i Lund får särläkemedelsstatus i USA. Nu kan en fas 2-studie inledas med utsikt till exklusivitet på en marknad som uppskattas vara värd uppåt 20 miljarder kronor.