fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

De letar efter nästa spelsuccé

|  
|  

Med en halv miljard kronor har Behold Ventures seglat upp som Sveriges största fond för spelutveckling. Magnus Kenneby och hans kollegor investerar i en snabbt växande industri där riskkapital fortfarande är sällsynt.

— Inom kort kommer vi ha 560 miljoner, vi är precis i sluttampen för att stänga fonden, säger Magnus Kenneby, en av grundarna till Behold Ventures.

Behold Ventures investerar i spelutvecklingsbolag i tidiga skeden – mer konkret fram tills att de genomför en A-runda, eller skriver kontrakt hos en förläggare som ger ut spelet. Fonden lanserades egentligen redan 2022, i samband med en delstängning på 270 miljoner kronor, eftersom de var ivriga att komma igång med investeringarna.

Från vänster: Magnus Kenneby, Karl-Magnus Troedsson och Sigurlína Ingvarsdóttir samt Brynjólfur Erlingsson.

— Vi har gjort 16 investeringar och investerat 152 miljoner nu, säger Magnus Kenneby.

Magnus Kenneby har en bakgrund inom finans och var bland annat med och startade private equityfonden Sequent och har investerat som affärsängel i ett trettiotal startups. Att han nu flyttat fokus till gamingindustrin har han inte svårt att motivera.

— Det är en svensk paradgren som nu har gått om järnmalm eller mode i export från Sverige. Det är en jättebransch som sysselsätter många tusen, säger Magnus Kenneby.

De senaste åren har svensk spelindustri onekligen visat på stark utveckling. Under 2023 fortsatte de svenska bolagen framåt, om än i minskad hastighet än tidigare, till följd av en generellt svagare internationell marknad. Omsättningen ökade med 6,4 procent, och gick upp till 34,6 miljarder kronor, enligt Dataspelsbranschens senaste rapport.

Att utveckla spel idag är betydligt dyrare och tar mycket längre tid jämfört med för 30 år sedan. Men under denna utveckling har riskkapitalet och de svenska spelutvecklingsbolagen ännu inte hittat varandra i någon större utsträckning. Och det beror inte bara på att spelbolagen är svårbedömda rent finansiellt.

“Det är en bransch som hänger på sin egen kant.”

magnus kenneby

— Det är en bransch som hänger på sin egen kant. Det finns en liten misstro mot vem som helst som kommer utifrån, säger Magnus Kenneby.

I Behold Ventures återfinns dock inte vem som helst. Magnus Kennebys två medgrundare har gedigen bakgrund inom spel och spelutveckling. Det är veteranerna Karl-Magnus ”KM” Troedsson och Sigurlína Ingvarsdóttir, som båda har jobbat på bland annat EA och Dice.

— De kommer från branschen, så de tas emot väldigt positivt, säger Magnus Kenneby.

Investerat i sitt första Malmöbolag

Magnus Kenneby bor och verkar i Malmö, en stad som på många sätt anstränger sig för att vara top of mind när det kommer till svensk spelutveckling. Ändå har Behold Ventures investeringar hamnat på många olika platser – utom just här.

— Vi har signat vårt första bolag i Malmö nu, men det är inte offentligt än. Det är till stor del tillfälligheter som gjort att det inte blivit så innan. Malmö är en jättestor spelstad, sett ur såväl ett svenskt som nordiskt och internationellt perspektiv, men det är mycket som ska stämma, säger Magnus Kenneby.

Magnus Kenneby pratar gärna om hur mycket spelbranschen vuxit – och fortsätter att växa – en utveckling som för en del pågår lite i skymundan. Trots att många inte identifierar sig som ”gamer” spelar de flesta, gammal som ung, någon sorts spel idag, ofta på mobilen. Det är den bredden han ser har stor tillväxtpotential i framtiden.

— Branschen består av 80-90 procent män som utvecklar spel. Där tror vi att man kan göra bättre spel för kvinnor och barn, och där tror vi att man kan gå nya vägar.

Så mångfald och inkludering, är det en del av er investeringsstrategi?

— Ja, det är det. Men inte för sakens skull, utan för att det är bra för affären. Vi tror att det finns stor potential i att göra spel också för andra grupper, säger Magnus Kenneby.

Behold Ventures har gett sig in i en kreativt driven bransch där det är svårt att förutse vad som kommer att nå framgång. Därför investerar de brett, men bara i bolag som har en kommersiell ambition, dock inga bettingbolag. Förhoppningen är att det investerade kapitalet ska fördubblas.

— Vår uppgift som fond är krasst nog att ge god avkastning till våra investerare. Det som gynnar branschen gynnar oss. Vi har tanken att göra det här under lång tid framöver, så vi vill gärna vara med och bygga spelbranschen.

Att bolagets andra medgrundare kommer från spelutvecklarsidan adderar dock fler värden till deras investeringar.

— Hade du frågat Karl-Magnus handlar det om att ge tillbaka. Han älskar branschen, den har gett honom otroligt mycket. Han hade nog också beskrivit en större frustration att det inte funnits mer riskkapital, säger Magnus Kenneby.

Så vad är det investeringsbesluten handlar om, när du är villig att ta extremt hög risk, och bolagen du intresserar dig för är enormt svåranalyserade? Svaret är på inget sätt branschspecifikt.

— Det handlar om individerna. Vilka är de? Vad har de gjort? Vad känner vi till om dem? Vart är de på väg?

Magnus Kenneby är helt på det klara med att majoriteten av investeringarna de gör troligtvis inte kommer att lyckas. Men förhoppningen är att de hittar rätt i ett eller några fall. Och med ett uttryck som klingar lika mycket investeringsstrategi som datorspel summerar han:

— Vi tar en shotgun approach med sniper finish.

Exempel på bolaget som Behold Ventures investerat i är Blue Scarab Entertainment, en studio som utvecklar ett spel som kombinerar true crime med hästridning, samt Lurkit ett företag som utvecklar en plattform för spellanseringar.

Blue Scarab Enterainment

Julia Fryklund

Med en halv miljard kronor har Behold Ventures seglat upp som Sveriges största fond för spelutveckling. Magnus Kenneby och hans kollegor investerar i en snabbt växande industri där riskkapital fortfarande är sällsynt.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.