fredag 4 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Trögt för sydsvensk export

|  
|  

Trots ekonomiska utmaningar ser sydsvenska exportföretag optimistiskt på framtiden. Men orderingången från det skånska bolagens stora marknad, norra Europa, går trögt. Det är framförallt tillverknings- och byggbolagen som drabbas.

Detta visar höstens Exportkreditbarometer från Svensk Exportkredit (SEK). Rapporten omfattar både små och stora bolag, och belyser deras syn på exportorderingång, sysselsättning och hållbarhetsinsatser.

93 procent av de tillfrågade bolagen tror på ökad eller oförändrad exportorderingång under det kommande året. Små företag visar särskilt stark framtidstro, där 59 procent räknar med fler exportorder, medan 43 procent av de större bolagen förväntar sig en liknande utveckling. För de sydsvenska bolagen finns det vissa specifika utmaningar.

– Orderingången från norra Europa är svag för tillfället, och en stor del av exporten går just dit. Tyskland är en särskilt utmanande marknad just nu, med brist på politisk handlingskraft för att få igång flödet, säger Max Hedberg, Skånechef på SEK.

“Orderingången från norra Europa är svag för tillfället, och en stor del av exporten går just dit.”

Max hedberg

Hårdast drabbade av den minskade orderingången är de tillverkande bolagen och bolagen inom byggsektorn, samt elektronikföretagen som dras med ökade kostnader. Den minskade orderingången gör att de blir sittande på större lager och i kombination med minskad omsättning ger det en högre skuldsättningsgrad.

– Livsmedelsindustrin går däremot bättre. De livsmedelsbolag som verkar i södra Sverige har produkter som är utbytbara när andra varor blir dyrare. Livsmedelsindustrin har också fördelen att de kan flytta över ökade kostnader till slutkonsumenten.

Max Hedberg säger också att det antagligen tar längre tid för exportföretagen att öka exporten än vad de först trott. Men tuffare tider öppnar upp för andra möjligheter.

– Innovationsbehovet är stort och innovationskraften i svenska bolag skapar goda förutsättningar för framtiden. När ordrarna väl kommer så kommer de hit. Dessutom finns det goda förutsättningar i förvärvsmarknaden just nu.

Svensk Exportkredit är ett kommersiellt drivet statligt bolag som finansierar exportföretag, deras underleverantörer och internationella köpare av svenska varor och tjänster. SEK riktar sig i första hand till exportföretag med en omsättning över 500 miljoner kronor, som kan låna kapital med konkurrenskraftig ränta.

Martin Linderoth

Trots ekonomiska utmaningar ser sydsvenska exportföretag optimistiskt på framtiden. Men orderingången från norra Europa, dit en stor andel av exporten går, är för tillfället trög. Det är framförallt tillverknings- och byggbolagen som drabbas.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.

  • Aqilion söker nya pengar

    Läkemedelsutvecklingsbolaget Aqilion i Helsingborg hamnade på ruta ett efter ett uppsagt miljardavtal med jätten Merck. Nu söker bolaget, med vd Sarah Fredriksson, 27 Mkr i en nyemission.

  • Anders Althin ger inte upp – köper ut sitt bolag från börsen

    Anders Althin, tidigare vd för Gambro i Lund, ger inte upp om sitt förlustbolag Alteco Medical. I stället påkallar han tvångsinlösen av aktierna för att ta över bolaget helt själv.