Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.
Under tisdagen arrangerades Skåne Innovation Day på Slagthuset i Malmö. Bakom arrangemanget står Region Skåne, som vill samla företag, stödorganisationer och offentlig sektor för att skapa överbryggande samarbeten. Temat för i år var grön omställning och som avslut på dagen hade Gustav Stenbeck bjudits in för att tala.
Gustav Stenbeck har gjort sig känd som “miljöaktivisten som blev riskkapitalist”, och har erfarenheter från såväl Greenpeace som startup-världen. Han har varit hållbarhetsansvarig i Petter Stordalens Strawberry-koncern och är idag fristående ängelinvesterare i bolag som Mestro, Sally R och Gimi.se.
Han är en stor förespråkare av innovationens betydelse för att förändra världen till det bättre. Hållbarhet och kapital är en självklar matchning, anser han.
– Företag som är duktiga på hållbarhet är duktiga på att resa riskkapital, säger han.
Han förklarar varför riskkapitalister vill investera i bolag som löser hållbarhetsproblem.
— Riskkapital handlar i sin enklaste form om att kunna förändra en marknad. Man letar efter en ny nisch som förändrar världen och hållbarhet är den nischen, säger Gustav Stenbeck.
Att hållbarhet hamnat högt upp på agendan de senaste åren har inte kunnat undgå någon, och det kommer heller inte att tappa sin relevans under de kommande tio åren, tror Gustav Stenbeck. Det får konsekvenser för alla bolag, särskilt de som har några år på nacken, som måste se över sin verksamhet grundligt om de vill överleva på lång sikt.
— Varje bolag måste se över sin affärsidé och se om problemet de löser är grundat i hållbarhet. Är det inte det får man titta på vilka färdigheter man byggt upp i företaget, och använda dessa för att lösa hållbarhetsproblem.
Om man inte agerar nu, riskerar man att hamna långt efter i framtiden.
— Omställningen till mer hållbara produkter börjar komma in i en exponentiell fas nu, du kan snabbt bli omsprungen.
För årets tema på Skåne Innovation Day, ”den gröna omställningen” går det dock trögt just nu, även om Gustav Stenbeck förhåller sig pragmatisk till rådande utmaningar.
— Det går inte bra i alla sektorer, men förändring är inte linjärt. Just nu är vi i ett bakslag inom exempelvis elektrifieringen av bilflottan, europeisk batteriproduktion, och stigande elpriser. Vi är verkligen på en plats där det är utmaningar just nu, men det är en del av att vara riskkapitalist, det är på utmaningar du tjänar pengar.
Han tror att den gröna omställningen i Europa skulle gynnas om EU hade ett bättre innovationssystem. Han tycker också att EU bör inspireras mer av hur det går till på andra sidan Atlanten.
— Jag tror att hemligheten till hur vi ska lösa de här problemen är att göra mer som i USA och fokusera på innovationen. Vi behöver riskkapital för europeiska startups som står i spetsen av det innovativa arbetet. I USA finns det 20 gånger mer riskkapital än i EU, det är självklart vi hamnar på efterkälken med så pass mycket mindre riskvilligt kapital.
Trots nuvarande utmaningar predikar Gustav Stenbeck om sin övertygelse om att dagens hållbarhetsutmaningar kommer att lösas genom innovationer, ett perspektiv han fått med sig från sin egen barndom.
— Mänskligheten har ju alltid löst problemen vi ställts inför. När jag var barn larmades det om ozonlagret, men det lyckades vi lösa. Det här är inte annorlunda, säger Gustav Stenbeck.
Julia Fryklund