måndag 18 november 2024

inloggad som

”Det är dags att satsa”

|  
|  

Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar säkerhets- och byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa. 

– Vi rör oss allt längre bort från bostadsbyggande och breddar oss till andra sektorer och geografier. Om koncernen sett ut som den gjorde 2018 hade vi varit illa ute, säger han.

Haki Safety hette tidigare Midway Holding och var ett konglomerat som ursprungligen tillhörde kärnan i framlidne Sten K Johnsons företagsbygge. I dag är det bara Hakis verksamhet som är kvar, därav namnbytet. Huvudägaren är alltjämt Tibia Konsult, som förvaltar arvet efter Sten K Johnson, med cirka hälften av det börsnoterade bolagets aktier.

Det handlar alltså om byggnadsställningar och säkerhetslösningar av olika slag, men det är i allt mindre omfattning vanliga byggnadsställningar för husbyggen.

– Bostadsbyggandet är nattsvart. Däremot finns det andra branscher där efterfrågan ökar och där det behövs mer avancerade lösningar, inte minst inom infrastrukturbyggande, säger Sverker Lindberg.

Nyligen meddelande han att Haki köper det brittiska bolaget Semmco Group som tillverkar underhållsplattformar och trappor till flyg och tåg. Priset är cirka 100 Mkr, inklusive eventuell prestationsbaserad tilläggsköpeskilling.

– Jag hoppas att vi har rena sparbeting bakom oss. Nu ska vi växa organiskt och via förvärv, där förvärven skapar synergier som ska öka vår lönsamhet. Vi diversifierar oss bort från husbyggande och i Sverige har vi bara 10 procent av vår omsättning, säger han.

Han uppger att Storbritannien och Norge utgör hälften av bolagets marknad och att Haki har en lista på 10-20 bolag som är förvärvskandidater och att målet är att göra ett till två förvärv per år. De finansiella musklerna består främst av en kreditfacilitet på 500 Mkr.

I våras kommunicerade Haki nya finansiella mål som bland annat säger att försäljningen ska växa till 2 miljarder kronor till år 2027. Lönsamheten ska vara över 10 procent på ebita. Omsättningsmålet innebär en fördubbling från dagens nivå.

– Vi har gjort det förr. När vi renodlade Midway till Haki krympte vi till 600 Mkr, idag ligger vi på 1 miljard.

Haki Safety är noterat på Nasdaqs small cap-lista med ett börsvärde på drygt 700 Mkr. Aktien hade en rejäl utförslöpa under 2022 och 2023. Från en botten för ett år sedan har dock aktien stigit med mer än 40 procent.

Gunnar Wrede

Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.

  • Drömsiffror i Tepe

    En omsättning på nästan 1,3 miljarder, bruttomarginal 75 procent, rörelsemarginal på nästan 40 procent. Dessa siffror låter som en dröm för de flesta företagare. För Tepe Munhygienprodukter i Malmö, med vd Hanna Hageberg Hammar, är de ett faktum.

  • Gasporox- en startup som blev lönsam

    Gasporox är bolaget som startade med en uppfinning på Lunds Universtitet. Efter åtta förlustår på börsen ser det ut som att vd Märta Lewander Xu skapat ett lönsamt företag.

  • OXE Marine i finansknipa

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm upprättar kontrollbalansräkning. Trots en ökande försäljning har bolaget långt kvar till positivt kassaflöde.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.