onsdag 20 november 2024

inloggad som

Ännu fler härliga 34:or 2024

Idag den 7 november firar vi 34:orna 2024. Här följer de 13 kvarvarande 34:or som vi hittills inte presenterat i år. Vilka som blir topp fem får du veta i morgon.

Vi listar entreprenörsbolagen utan någon inbördes rangordning. I de fall det finns flera medgrundare som är under 35 år gamla listar vi allihop under samma punkt. Det kan därför hända att vi listar fler än 34 personer sammanlagt.

Wellbefy
Ett av förra årets topp fem-bolag, Wellbefy, grundat av Rebecca Arfwedson (31) och Sandra Jönsson (33) och Andre Lind, har varit verksamt sedan 2017. Wellbefy är en digital plattform som vill främja frisknärvaron på arbetsplatser. I våras blev de certifierade av Försäkringskassan som företagshälsovård och har sedan dess arbetat för att denna del av bolagets tjänster ska vara huvudgrenen. Sedan certifieringen har fem av deras kunder sagt upp avtal med annan företagshälsa och låtit Wellbefy bli heltäckande på området. Omsättningen ser ut att bli ungefär lika stor som förra året, en dryg miljon kronor. Målsättningen är att ha nått lönsamhet vid sommaren 2025.

Solid X
IT-konsultbolaget Solid X i Malmö är grundat av Filip Alexanderson, en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Bolaget grundades 2001 och var från början ett konsultbolag med fokus på IT och digitalisering. Idag har Solid X fem dotterbolag, där samtliga verkar inom bemanningsbranschen. Koncernen har expanderat verksamheten till bland annat vårdsektorn och bolaget har cirka 200 konsulter som främst är verksamma i Norden. De har nyligen tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), värt 300 Mkr över fyra år, det vill säga 75 Mkr årligen. På övriga kundlistan finns företag som Ikea, Spotify, Ericsson, Volvo, Alfa Laval, Klarna och Betsson. Bolagets omsättning ökar, och vd:n siktar på att passera en nettoomsättning på en miljard inom fem till tio år.

Nygen Analytics
Smile-bolaget Nygen Analytics grundades av vd Parashar Dhapola (34) tillsammans med Göran Karlsson, och har startup-veteranen Mårten Öbrink som ordförande. Bolagets metod förenklar analys inom singel-cell genomik, en snabbt växande analysmetod inom medicinska forskningsfält, med hjälp av molnbaserade lösningar. Tidigare i höst tog de in drygt 7,5 miljoner kronor från bland andra Smile Inject, Almi, Fåhraeus Startup & Growth.

Acorai
Jakob Gelberg (33), Filip Peters (32) och Kasper Bourdette (33) ligger bakom medicinteknikbolaget Acorai, vars teknik mäter blodtrycket i hjärtats kamrar utan ingrepp, med hjälp av AI-algoritmer. Acorai har under 2024 tagit in totalt 8,5 miljoner dollar och har just avslutat en studie på 1 600 patienter i sex länder. Nu har man underlag för att kunna färdigställa sin AI-drivna produkt, och fortsätter att arbeta nära amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA inför en framtida lansering.

Asgard Therapeutics
Fábio Rosa (30) är medgrundare till och forskningschef på Lundabolaget Asgard Therapeutics. Bolaget har utvecklat en genterapiprodukt där konceptet går ut på att omprogrammera cancerceller, och tekniken kan beskrivas som en ”Trojansk häst”. Teknologin, som visats fungera på mänskliga celler, ska vara applicerbar på alla typer av cancer. I mars i år tog de in 30 miljoner euro, i en runda ledd av RV Invest och Johnson & Johnson Innovation, där bland annat Novo Holdings och Industrifonden ingick.

Inceptron
Inceptron grundades av Lucas Ferreira (31) och Steffen Malkovsky. De har utvecklat en lösning för automatisk konfiguration av AI-nätverk för att göra driften mer energi- och kostnadseffektiv. Förra hösten tog de in två miljoner euro i en runda ledd av 42CAP and Dreamcraft. I samband med det blev Charlotta Falvin en del av deras advisory board. För ett par månader sedan lanserades deras tjänst skarpt och de har kunnat skriva kontrakt med sin första kund, med fler på gång in. Bolaget, med huvudkontor i Lund, är idag ett team på 20 stycken, och medgrundare Lucas Ferreira, som ursprungligen kommer från Brasilien, blev utsedd till Årets nybyggare i Region Syd 2024.

Hemavi
Pascal Dettwiler (32), Hazem Ashour (32) och Matt Tsang Mang Kin (30) är grundarna bakom Minc-bolaget Hemavi, en plattform som hjälper till med bostadsförmedling till de som genomför en internationell flytt. Bolaget har under det senaste året valt att styra om sin tjänst till att bli mer än bara en förmedling av bostäder, och själva komma närmare kunderna. Det har inneburit ett för tillfället avsmalnat fokus mot den svenska och danska marknaden. De beskriver sig som en ”lokal vän”, som hjälper till med hyreskontrakt, hur man öppnar ett bankkonto, hemförsäkring och så vidare. Det mesta sköts automatiskt via plattformen, men när det är dags för lägenhetsvisningar är det Hemavi som streamar en bostadsvisning digitalt för en kund. Tjänsten erbjuds idag i Sverige, huvudsakligen i Stockholm, och sedan i mars även i Köpenhamn. Under 2023 omsatte man en miljon kronor, och de spår att de omsätter än mer under 2024.

Pharmista Technologies
Pharmista Technologies grundades av Alice Mattsson (29) och utvecklar ett återanvändbart graviditetstest. Under 2024 har bolaget tillfälligt flyttat till Köpenhamn, även om labbet och största utvecklingen finns på Forskaren på Malmö Universitet. I Köpenhamn deltar de i inkubatorsprogrammet Bio-Innovation Institute, som också innebar ett konvertibellån på 500 000 euro. Medlen går i första hand till produktutveckling, som bland annat sker i samverkan med Sheffield University i England. Bolaget siktar på att kunna etablera sig på den amerikanska marknaden och väntar på svar från den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten, FDA, om vad de behöver utveckla inför en sådan lansering.

Poow – The Food Hero
Poow-appen ska hjälpa föräldrar till matvägrande barn att motivera dem att äta bättre genom en spelupplevelse. Appen gick tidigare under Landskronabaserade Health Capacity som grundades av Philip Fransson (30), men har nu blivit ett eget bolag. Just nu satsar man på att komma in i den offentliga sektorn, där man ser att dietister och andra rådgivare till föräldrar kan använda appen.

Trackpaw Scientific
Ideon-bolaget Trackpaw Scientific, grundat av Liza Tchapanova (27) och Erik Månsson (29), utvecklar en AI-baserad IoT-lösning som genom övervakning av välfärden för laboratoriedjur ska förbättra prekliniska studier. I styrelsen finns bland andra Lotte Martoft (ledamot i Sveriges nationella kommitté för skydd av försöksdjur och med bakgrund från AstraZeneca), Arne Nordström (som haft ledande roller inom bland annat Novartis och Pharmacia) och Stefan Sandor (vd för Serstech och med erfarenhet från företag som Axis, Wayfinder och Vodafone). I slutet av 2023 tog man in fem miljoner kronor i en runda ledd av LU Holding, där också Almi invest, I Love Lund samt affärsänglar och styrelseledamöter ingick. Nyligen har de skrivit avtal med två globala kunder inför sin kommande beta-lansering.

Medbeat
Medicinteknikbolaget Medbeat från Malmö grundades 2018 av Erik Rask (33). Medbeat har utvecklat en bärbar EKG-mätare stor som en handflata, som fästs med självhäftande elektrodplattor. I december 2023 gjorde man en nyemission och fick in 9,2 miljoner kronor, och i år lyckades Erik Rask få med sig tre av ”drakarna” i SVT:s Draknästet och fick in ytterligare 1,5 miljoner kronor. Bland tidigare investerare finns också den danska medtech-profilen Tais Clausen genom hans investmentbolag Newton. Försäljningen i bolaget fortsätter uppåt, och förra årets omsättning om 6 miljoner kronor kommer att överträffas.

Solstice
Malin Eriksson (28), Martin Arvidsson (29) och Hampus Hammarbäck (29) är grundarna av Solstice. Bolaget grundades förra året och utvecklar en innovativ lösning för lagring av energi, som ska kunna minska lagringskostnaderna med nästan 90 %. Just nu utvecklas den första prototypen och under nästa år ska pilotprojekt med Växjö energi påbörjas.

Sensory Wind
Sensory Wind från Lunds universitets studentinkubator Venture Lab utvecklar en ny typ av fläkt som ska ge bättre svalka än vanliga fläktar. Grundaren Feiyu Wu (26) arbetade med idén under sitt slutarbete i masterprogrammet i industriell design vid LTH i Lund och startade därefter bolaget. Nu har bolaget tagit fram en prototyp som sedan september testas på motionärer i Gerdahallens spinningsal i Lund.

Julia Fryklund

Idag den 7 november firar vi 34:orna 2024. Här följer de tolv kvarvarande 34:or som vi hittills inte presenterat i år. Vilka som blir topp fem får du veta i morgon.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • 34:orna: De är årets topp fem

    Igår hyllades ungt entreprenörskap när Rapidus bjöd in till 34-gala. Kvällen präglades av nya möten, delade erfarenheter – och förstås prisutdelning när listans topp fem äntligen avslöjades.

  • 34:orna 2024 – Hela listan

    Årets lista med Rapidus 34:or är klar. På torsdagen den 7 november hyllades de alla. Här är hela listan med de entreprenörer som är max 34 år och som Rapidus tycker är Skånes mest intressanta just nu.

  • Härliga mingelbilder

    Rapidus unga entreprenörer fick sig ett powermingel vid årets 34-gala. Här kunde de frottera sig med bankfolk, rekryterare, jurister och många fler där nyttan är ömsesidig. Och inte minst kunde 34:orna träffas sinsemellan och utbyta erfarenheter. Här är mingelbilderna.

  • Acorai efterlyser svenska pengar

    Medicinteknikbolaget Acorai i Helsingborg har via nyemissioner fått in 90 miljoner kronor i år, främst från utländska investerare. Ännu mer […]

  • Fler härliga 34:or 2024

    På torsdag den 7 november firar vi 34:orna 2024 tillsammans med PwC. Här följer tolv av de heta företag som […]

  • Han förkortar tiden i röret

    Magnetröntgen är ett av sjukvårdens bästa redskap för att ställa diagnos på en patient. Men så är den också dyr. Och scanningen tar tid. Med ny teknik vill Erik Jacobsson scanna snabbare – och rädda liv.

  • Skånska utmanarna på frukostbordet

    En flingsugen men diabetessjuk pappa fick två kompisar att börja tillverka flingor hemma i köket. Nu skalar de upp tillverkningen och siktar på miljonomsättning.

  • Zerotude ska göra röda byggnader gröna

    Renoveringar är ett måste om fastighetsägare ska kunna möta EU:s krav på byggnaders energieffektivitet. Maximilian Deiters (32) är medgrundare till Zerotude, som visar hur fastighetsägare smartast renoverar sitt bestånd.

  • Pifa tar e-handel till partihandeln

    Pifa är bolaget bakom partihandel.se, ett affärs- och lagerhanteringssystem som vänder sig till partihandlare och grossister. Med nyinkommet kapital ska bolaget växa och dubbla omsättningen. Nu vill Jeremias Hillerberg (31) utveckla partihandlarnas bästa e-handelstjänst.

  • Digitala labb låter elever testa mer

    Få skolämnen behöver så många praktiska inslag som kemi, fysik och biologi. Lundabolaget Edda Knowledge tänjer på gränserna för vad som är möjligt att göra på lektionerna.