onsdag 20 november 2024

inloggad som

Digitala labb låter elever testa mer

|  
|  

Få skolämnen behöver så många praktiska inslag som de lite svårbegripligare kemi, fysik och biologi. Lundabolaget Edda Knowledge tänjer på gränsen för vad som är möjligt att göra på lektionerna.

– I den virtuella verkligheten kan vi göra precis vad som helst. Vi kan ta oss an det abstrakta, där elever och lärare vanligtvis klagar på att man inte kan förklara, som kärnfysik, eller relativitetsteorin, berättar en av grundarna, Sonja Holmer (26).

Hon har tillsammans med vännerna Daniel Zander (27), Kaspian Jakobsson (26) och Joel Waye (27), utvecklat ett program för VR-glasögon som låter elever utföra laborationer i virtuell miljö.

– Vi har ganska nyligen levererat vårt första labbpaket till Hedda Anderssongymnasiet i Lund, de är lite av en pionjärskola inom VR, berättar Sonja Holmer.

Edda Knowledge, från vänster: Joel Waye, Kaspian Jakobsson, Daniel Zander, Sonja Holmer

På labbet placeras en elev, med hjälp av VR-glasögonen, i en digital NO-sal, som innehåller allt man har i vanliga fall: bord, kärl, vätskor och redskap. En labbpartner står bredvid, kvar i den fysiska verkligheten, med instruktionerna för vad som ska göras under experimentet. På en skärm kan kompisen följa det som händer i VR-glasögonen och ge återkoppling kring hur man ska göra.

– Här uppmuntrar vi till det kollaborativa lärandet, berättar Sonja Holmer.

Sonja Holmer vet vad hon pratar om när det kommer till inlärning. Hon och Daniel Zander är båda kognitionsvetare, medan Kaspian Jakobsson och Joel Waye är civilingenjörer. VR-labben kombinerar just dessa två perspektiv, där den virtuella labbmiljöns innehåll och funktioner är baserade på forskning om lärandet. Sonja Holmer påpekar att andra VR-verktyg som skolor erbjuds ofta är ”gamifierade”, men saknar grund i inlärningsforskning.

– Om vi ska fortsätta använda digitala verktyg i undervisningen ska det verkligen finnas en grund för det, anser Sonja Holmer.

Edda Knowledge anpassar sina labb för den svenska skolplanen, i nära samverkan med skolorna. Hedda Anderssongymnasiet var först ut, och nu pågår utvecklingen av nästa labbpaket tillsammans med en skola i Flen.

Då bolaget endast erbjuder en mjukvara bygger deras affär på att skolorna själva köper in VR-set, något som börjar bli allt vanligare.

– Det är överraskande många skolor som har börjat köpa in VR-set nu, men det är en liten utmaning för oss att hitta vilka skolor det är. Det börjar bli allt vanligare på universiteten, så då gissar vi att det kommer att komma mer även på gymnasierna, säger Sonja Holmer.

Bolaget bildades år 2022 och har hittills varit en sidosyssla för de fyra vännerna. Men sedan i höstas arbetar Kaspian Jakobsson heltid på Edda Knowledge för att utveckla labbpaket nummer två, och även för att driva på försäljningen. Bolaget har som ambition att växa organiskt, och har hittills fått ekonomisk stöttning från Vinnova och LU Innovation.

Möjligheterna med tekniken till trots, är Sonja Holmer noga med att understryka att den virtuella labbmiljön inte är tänkt att ersätta de vanliga labben.

– Att laborera är jätteviktigt att göra i verkligheten. Det här handlar om till exempel ämnen som är svåra att få tag i, eller är för farliga, eller rent praktiskt inte går att utföra i labbsalen, säger Sonja Holmer.

Julia Fryklund

Få skolämnen behöver så många praktiska inslag som kemi, fysik och biologi. Lundabolaget Edda Knowledge tänjer på gränserna för vad som är möjligt att göra på lektionerna.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • 34:orna: De är årets topp fem

    Igår hyllades ungt entreprenörskap när Rapidus bjöd in till 34-gala. Kvällen präglades av nya möten, delade erfarenheter – och förstås prisutdelning när listans topp fem äntligen avslöjades.

  • 34:orna 2024 – Hela listan

    Årets lista med Rapidus 34:or är klar. På torsdagen den 7 november hyllades de alla. Här är hela listan med de entreprenörer som är max 34 år och som Rapidus tycker är Skånes mest intressanta just nu.

  • Härliga mingelbilder

    Rapidus unga entreprenörer fick sig ett powermingel vid årets 34-gala. Här kunde de frottera sig med bankfolk, rekryterare, jurister och många fler där nyttan är ömsesidig. Och inte minst kunde 34:orna träffas sinsemellan och utbyta erfarenheter. Här är mingelbilderna.

  • Ännu fler härliga 34:or 2024

    Idag den 7 november firar vi 34:orna 2024. Här följer de tolv kvarvarande 34:or som vi hittills inte presenterat i år. Vilka som blir topp fem får du veta i morgon.

  • Acorai efterlyser svenska pengar

    Medicinteknikbolaget Acorai i Helsingborg har via nyemissioner fått in 90 miljoner kronor i år, främst från utländska investerare. Ännu mer […]

  • Fler härliga 34:or 2024

    På torsdag den 7 november firar vi 34:orna 2024 tillsammans med PwC. Här följer tolv av de heta företag som […]

  • Han förkortar tiden i röret

    Magnetröntgen är ett av sjukvårdens bästa redskap för att ställa diagnos på en patient. Men så är den också dyr. Och scanningen tar tid. Med ny teknik vill Erik Jacobsson scanna snabbare – och rädda liv.

  • Skånska utmanarna på frukostbordet

    En flingsugen men diabetessjuk pappa fick två kompisar att börja tillverka flingor hemma i köket. Nu skalar de upp tillverkningen och siktar på miljonomsättning.

  • Zerotude ska göra röda byggnader gröna

    Renoveringar är ett måste om fastighetsägare ska kunna möta EU:s krav på byggnaders energieffektivitet. Maximilian Deiters (32) är medgrundare till Zerotude, som visar hur fastighetsägare smartast renoverar sitt bestånd.

  • Pifa tar e-handel till partihandeln

    Pifa är bolaget bakom partihandel.se, ett affärs- och lagerhanteringssystem som vänder sig till partihandlare och grossister. Med nyinkommet kapital ska bolaget växa och dubbla omsättningen. Nu vill Jeremias Hillerberg (31) utveckla partihandlarnas bästa e-handelstjänst.