Skatterådgivarna kan se fram emot ett enklare arbetsliv. Detta tack vare Minc-företaget Taxwize, där grundaren Tim Schulz (33) är en av Rapidus 34:or.
2023 grundade Tim Schulz, tillsammans med James Godfrey och Thomas Thissen, Taxwize, ett mjukvarubolag som riktat in sig på att förenkla arbetet för yrkesgruppen skatterådgivare. Skatterådgivare stöttar verksamheter med frågor om skatt, och har ofta en bakgrund inom ekonomi eller juridik. I Sverige är det ingen skyddad titel, men i Tyskland kräver det en särskild, mycket krävande utbildning.
Med Malmö som bas har Taxwize valt att inleda sin lansering i Tyskland.
– När jag studerade i Tyskland arbetade jag på den tyska motsvarigheten till Skatteverket. Då såg jag hur ineffektivt arbetet inom branschen var, berättar Tim Schulz.
Han pekar på att arbetet som skatterådgivare ofta innebär långa arbetsdagar, plus arbete på helgen, delvis på grund av arbetsprocesser som är tidsödande och onödigt ineffektiva. Taxwize underlättar arbetsbördan genom bland annat AI-producerade kontraktsförslag och hjälp med research, samt enkel informationsdelning mellan kollegor.
– Vi är som en blandning av Hubspot, ChatGPT och Slack, anpassat specifikt för skatterådgivare, förklarar Tim Schulz.
Den typen av mjukvara är populär bland många att använda idag, men kanske inte hos just skatterådgivare.
– Många av våra användare är över 50 år och lite ”old school”. Viljan att ändra det arbetssätt man haft i över 20 år är inte alltid så stor. Där ligger vår utmaning, att kunna visa dem hur effektiva de kan bli med hjälp av vår mjukvara, berättar Tim Schulz.
Bolaget bildades sommaren 2023, och i augusti i år, ungefär ett år senare, lanserades deras första betalversion. Hittills har de skaffat sig åtta kunder, med över hundra användare.
– Vi är glada, för våra kunder ger oss väldigt positiv feedback och de tipsar andra i sitt nätverk om oss, säger Tim Schulz.
Tim har redan en bakgrund som serieentreprenör, men i helt andra branscher. Efter utbildning i entreprenörskap i Lund startade han sitt första bolag, som sålde torkat viltkött. Snacksprodukten tog honom hela vägen till tyska Draknästet, där han dessutom fick napp från investerare. Sitt andra bolag startade han tillsammans med sin fru och två vänner – en nätverksapp för föräldrar, eller blivande föräldrar, som vill skaffa nya vänner i samma livssituation.
Efter att ha lämnat båda dessa bolag bakom sig lägger han nu allt fokus på Taxwize, som just nu har en mindre finanseringsrunda öppen. Sedan tidigare har Skåne Ventures, Fast Track Capital och finska Icebreaker VC gått in i bolaget.
Julia Fryklund