tisdag 3 december 2024

inloggad som

”Märkligt att vi inte lyckas bättre”

Går det att ta ett företag från ax till limpa i Helsingborg? Panelen svarade med viss tvekan ja när Rapidus bjöd in till AW på onsdagen. Här är förbättringspotentialen.

Det var välbesökt i advokatfirman Lindahls lokaler i centrala Helsingborg. Fler än 80 närvarande medlemmar minglade, nätverkade och inte minst diskuterade utmaningarna med att skapa lönsamhet, tillväxt, hållbarhet och nya jobb under parollen ”Från ax till limpa i Helsingborg”.

På scen ledde Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede en panel bestående av:

Rapidus AW, från vänster Gunnar Wrede, Rapidus, Nicolas Hassbjer, grundare av HMS Networks och investerare. David Nilsson Sträng, vd för företagsinkubatorn Hetch. Carola Netterlid, Enhetschef Företagsklimat på Helsingborgs stad. Acke Salem, entreprenör och ordförande i Tillväxt Helsingborg.

Acke Salem, näringslivsprofil som bland annat grundat bolag som Edument och Payzlip samt är ordförande i Tillväxt Helsingborg,

Carola Netterlid, enhetschef företagsklimat på näringslivsavdelningen i Helsingborgs stad,

Nicolas Hassbjer, grundare och mångårig vd för HMS Networks, numera investerare och bland annat ordförande i de noterade bolagen IAR Systems samt Ferroamp.

David Nilsson Sträng, vd för företagsinkubatorn Hetch,

I Svensk Näringslivs rankning av svenska kommuners näringslivsklimat har Helsingborg de senaste sju åren fallit från plats 13 till plats 115 i årets mätning. Med detta som utgångspunkt utnämnde Gunnar Wrede panelen till en ”tillväxtkommission” och frågade sig: ”Vad tusan hände?”

– Det är en massa underliggande frågor kopplat till det här resultatet. Det försöker analysera och skapa kraft i. Vi är i full gång med vår hemläxa, svarade Carola Netterlid.

Panelen var annars i stort överens om att det inte finns ett enkelt svar på frågan eller en enskild faktor som ensam gör hela skillnaden.

Nicholas Hassbjer anser att kommunens näringslivsavdelning ofta oförtjänt hamnar i skottgluggen när det gäller företagens förutsättningar att växa lokalt. I själva verket har andra delar i den kommunala verksamheten större påverkan på stadens attraktivitet. Som exempel nämnde han stadsplaneringen som stadsbyggnadskontoret står för och tillgången till bra skolor, vilket en gång i tiden var en avgörande faktor när han själv flyttade familjen till Helsingborg.

– Kommunen måste förstå att det är ett samspel och det räcker inte med en ny näringslivsdirektör. Det måste komma uppifrån. Alla partier måste fatta detta, hur vi blir attraktiva.

Kommer företagen som startas i Helsingborg, med hjälp exempelvis av Hetch, att vilja och kunna bli kvar i staden och skapa arbetstillfällen här, undrade Gunnar Wrede.

Acke Salem höll med om vikten av bra skolor och pekade också på tryggheten tillsammans bra och prisvärt boende i en internationell jämförelse.

– Jag tror på min stad. Vi har en fantastisk livskvalitet i Helsingborg. Jag kan rekrytera hit folk från USA, Tjeckien eller Tyskland. Jag som är mycket inne i scaleups kan ska att det nästan inte spelar någon roll var man rekryterar ifrån.

Är självbilden i Helsingborg rent av alltför positiv, frågade Gunnar Wrede.

David Nilsson Sträng påpekade att tuffa utmaningar med stora företagsflyttar eller nedläggningar på andra håll lett till en kraftsamling och initiativ som givit goda resultat. Han propagerade för att agera proaktivt.

– Vi har kanske haft det för bra och blivit trygga i det. Om man ser på stora saker som med Kockums i Malmö, då blir man reaktiv och när det väl hänt gör man allt man kan. Men man skulle hellre satsat på det sättet redan innan, för det tar tid.

Går det då idag att ta ett företag från ax till limpa i Helsingborg? Panelen enades om i ”ja” på den frågan även om Nicholas Hassbjer tvekade lite.

– Förutsättningarna är inte så tokiga, men är det optimalt här? Där behöver vi nog utmana oss själva. Det är märkligt, med de förutsättningar vi har, att vi inte lyckas bättre.

Se bilder från det härliga minglet nedan.

Ola Nilsson

Renato Dragic, Akribian; Pepijn Ott, OC Equestrian; Basil Michelon, PayZlip
Mats Kullenberg, PION Group; Marina Edefell, Ampulator; Oskar Nordbladh, Svensk exportkredit
Viktor Wihlstrand och Anna Lopez, Advokatfirman Lindahl
Philip Davidsson, Nordea; Shahan Sadjadi, Grant Thornton
Emily Åman och Yvette Larsson, unboxED
Josefin Löfstedt och Agneta Eriksson, informiQ
Nicolas Hassbjär, Tequity; Mårten Rittfeldt, Zenit
Robert Green och Markus Wallentin, AirPark

Går det att ta ett företag från ax till limpa i Helsingborg? Panelen svarade med viss tvekan ja när Rapidus bjöd in till AW på onsdagen. Här är förbättringspotentialen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför köper danska staten Kastrup

    Danska staten köper ut Köpenhamns flygplats Kastrup från börsen. Danmark, som även gått in som ägare i räddningen av SAS, tar därmed ett helhetsgrepp om landets flyginfrastruktur.

  • Han går från blåsväder till värme

    Rapidus skrev den 18 september att Patrik Melin med omedelbar verkan och på egen begäran lämnade sitt jobb som finanschef på Doxa. Avhoppet kom bara några veckor efter att Doxas vd Victor Persson lämnat sin post.

  • Ambassadören: Bestäm er

    Att man från Skåne lobbar okoordinerat för tre nya fasta förbindelser över Öresund är inte bästa strategin om man vill få till en av dem. Det säger Sveriges ambassadör i Danmark, Hans Wallmark.


  • Redo att shoppa för 20 miljarder

    Polymerkoncernen Trelleborg har fortfarande rejäla förvärvsmuskler efter försäljningen av affärsområdet Wheels för snart två år sedan. I fredags gästade vd Peter Nilsson Rapidus frukostmöte där han även luftade sina tankar om Dunkerstiftelsernas ägande.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Företagen som kan vinna på Guldgalan

    På torsdagen är det galakväll med entreprenörer i fokus då Marknadsföreningen i Helsingborgsregionen arrangerar MiH Guld. Rapidus läsare känner igen flera av de nominerade. Här är de.

  • Hon utvecklar framtidens ekonomi

    Cecilia Skingsley spåddes bli ny riksbankschef efter Stefan Ingves. I stället gick hon till BIS Innovation Hub där hon leder arbetet med att utveckla nya teknologier för framtidens ekonomi. I fredags stod hon på scen när Rapidus bjöd in till höstens första frukostträff.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Han gör comeback i Anatomic Studios

    Acke Salem återinträder i styrelsen för det hajpade protesföretaget Anatomic Studios. Hans uppdrag är att ge bolaget en putt i rätt riktning när det nu är dags att lansera internationellt.

  • Tillfällig avkylning i het bransch

    HMS Network-grundarens ehandelsbolag JS Energi i Helsingborg kämpar med lönsamheten. Försäljning av värmepumpar på nätet gav växtvärk under chock-året för elpriser 2022.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.

  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • ”Obegripligt att idrotten inte kedjar sig bredvid Greta Thunberg”

    Sportsligt går det sämre än på länge för svensk fotboll. Nu sinar dessutom tv-pengarna och nästa rättighetsavtal riskerar att bli en kalldusch för de allsvenska klubbarna.
    Sportjournalisten Olof Lundh efterlyser mer pengar från det offentliga och en långsiktig satsning på talangutveckling.