Torsdagen är en intensiv rapportdag och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal kommer i en strid ström. Bland dagens rapporter finns Alfa Laval, Lindab, Kjell Group, Cellavision, Trelleborg och Bonesupport.
Ventilationsbolaget Lindab med huvudkontor i Förslöv utanför Båstad redovisar en negativ försäljningstillväxt. Omsättningen ökade med 3 procent till 3,3 miljarder kronor, medan den organiska försäljningen minskade med 4 procent. Förvärv bidrog positivt med 9 procent och valutaeffekter hade en negativ påverkan med 2 procent. Rörelseresultatet uppgick i perioden till 274 miljoner kronor, jämfört med 351 Mkr för samma period föregående år.
”Marknaden har fortsatt att präglas av en svag konjunktur i Europa. Rörelsemarginalen på 9,1 procent nådde inte upp till lönsamhetsmålet om minst 10 procent. Ytterligare kostnadsbesparingar kommer att genomföras för att höja marginalerna. Marknadsläget är fortsatt svagt med många pausade projekt”, kommenterar Lindabs vd och Koncernchef Ola Ringdahl.
Lindabs aktie var ner över 8 procent på torsdagsförmiddagen. Bolaget har ett börsvärde på 20,8 miljarder kronor.
Få bolag jublar över hyresmarknaden. Wihlborgs är ett undantag. Fastighetsbolagets vd Ulrika Hallengren kommenterar det tredje kvartalet:
”Det tredje kvartalet för Wihlborgs kan summeras med att vi fortsätter att teckna nya hyresavtal med spännande kunder, vi fortsätter att investera i nytt och befintligt bestånd och vi fortsätter fokusera på vårt kassaflöde. Sammantaget ger detta över tid goda resultat”.
Wihlborgs nettouthyrning för kvartalet landade på 96 miljoner kronor. Ulrika Hallengren säger vidare:
”Det är rekord för att vara kvartal tre. Nya avtal tecknas dessutom på högre hyresnivåer än de som gäller i uppsagda avtal vilket ger stöd för en positiv utveckling av marknadshyrorna. Hyresintäkterna ökade i det tredje kvartalet med 7 procent till drygt 1 miljard kronor, vilket är den högsta siffran någonsin för våra intäkter i ett enskilt kvartal. Trots ökade räntekostnader ökade förvaltningsresultatet med 3 procent till 445 Mkr”.
Wihlborgs aktie är i princip oförändrad under torsdagsförmiddagen. Bolaget har ett börsvärde på drygt 35 miljarder kronor.
Kjell Group som driver butikskedjan Kjell & Co minskade såväl omsättningen som vinsten i det tredje kvartalet. Rörelseresultatet sjönk från 38 miljoner kronor för samma period föregående år till knappt 15 Mkr. Omsättningen sjönk med 4,1 procent till 624 Mkr. Jämförbar tillväxt uppgick till minus 3,6 procent.
“Kvartalet har präglats av en kampanjintensiv marknad som vi navigerar genom aktiviteter med ett fokus på att stärka Kjells position i marknaden”, säger bolagets vd Andreas Rylander i en kommentar.
Aktien var ner nära 9 procent på förmiddagen. Kjell Group har ett börsvärde på drygt en halv miljard kronor.
E-handelskoncernen BHG Group, tidigare Bygghemma, fortsätter tappa stort i sin försäljning. Omsättningen backade med 17,7 procent i det tredje kvartalet, till 2,4 miljarder kronor. Rörelseresultatet är fortsatt negativt, minus 16 miljoner kronor, det är dock långt bättre bättre än i fjol då det var minus 1,3 miljarder kronor.
”Marknaden är fortfarande utmanande men vi ser en positiv trend. Tack vare de kraftfulla åtgärder vi vidtagit för att konsolidera och effektivisera verksamheten har vi för fjärde kvartalet i rad förbättrat lönsamheten jämfört med föregående år”, kommenterar vd Gustaf Öhrn.
Rapporten till trots, BHG Groups aktie var under förmiddagen upp 13 procent. Bolaget har ett börsvärde på nära 3 miljarder kronor.
Skånes största börsbolag Alfa Laval redovisar ett kraftigt lyft för orderingången under årets tredje kvartal, som steg med 15 procent till 18,9 miljarder kronor. Omsättningen steg 6 procent till 16,2 mdr. Justerad rörelsevinst blev 2,8 mdr.
”Med en book-to-bill om 1,17 och en orderbok på 52 miljarder fortsatte vi att bygga en stark grund för faktureringen för 2025 och 2026, kommenterar Alfa Lavals vd och koncernchef Tom Erixon.
För årets sista kvartal drar han dock ner förväntningarna något:
“Vi förväntar att efterfrågan i det fjärde kvartalet blir på en lägre nivå jämfört med det tredje kvartalet”.
Börsjätten från Lund har ett börsvärde på drygt 196 mdr. Aktien var ner knappt 1 procent under förmiddagen.
Konsumentkreditbolaget Resurs Holding ökade kreditförlusterna från 2,7 procent till 3,6 procent. Det påverkade rörelseresultatet nedåt till 128 miljoner kronor jämfört med 257 Mkr året innan.
”Den förbättrade nivån vi har sett från mars 2024 gällande lägre volymer i förseningsstatus har fortsatt under det tredje kvartalet. Detta är i linje med den normala säsongsvariationen där Q2 och Q3 normalt är lägre än Q1 och Q4. Samtidigt är kreditförlusterna fortsatt på en förhöjd nivå på grund av det ansträngda makroläget, vilket fortsätter att påverka betalningsförmågan hos vissa av våra kundsegment negativt”, kommenterar vd Magnus Fredin.
Resurs Holdings aktie är oförändrad. Börsvärdet är nära 4,7 miljarder kronor.
Diagnostikbolaget Cellavision ökade omsättningen som uppgick till 179 miljoner kronor. Den organiska tillväxten var 9 procent. Rörelseresultatet steg en aning till 49 Mkr.
”Cellavision bygger vidare på framgångarna från föregående kvartal och levererade en stabil omsättningstillväxt under tredje kvartalet 2024. Kvartalet präglades av betydande bidrag från flera marknader i EMEA, medan Americas och APAC bidrog med lägre intäkter jämfört med föregående år” skriver vd Simon Østergaard.
Cellavisions aktie sjönk på rapporten. Börsvärdet är drygt 6 miljarder kronor.
Skånes startupstjärna Bonesupport ökade försäljningen med hela 50 procent till 237 Mkr i tredje kvartalet. Detta med en bruttomarginal på 93 procent. Rörelseresultatet steg från 25 Mkr till 48 Mkr.
Vd Emil Billbäck är mycket positiv i sin kommentar och pekar på projekt med kommande produkter, bland annat en tillämpning av bolagets bencement för applikation i ryggraden.
”Min uppfattning är att sjukvården och läkarkåren är på god väg att ställa om till en mer progressiv behandling av svåra skelettskador”, skriver han.
Aktiemarknaden har dock höga förväntningar på Bonesupport. Aktien var på torsdagen svagt ned. Bonesupport har ett börsvärde på 22,5 miljarder kronor.
Gummikoncernen Trelleborg tickade in det tredje kvartalet med en i stort sett oförändrad omsättning på 8,4 miljarder kronor. Rörelseresultatet minskade med 2 procent till 1,4 mdr. Även marginalen minskade något. Boven var dock främst valutan. I fast växelkurs ökade omsättningen med 1 procent.
”Under den senare delen av perioden försvagades emellertid den makroekonomiska miljön, främst för en del industriella segment. Omvärldsfaktorer fortsätter skapa betydande osäkerhet vad beträffar marknadsutvecklingen framåt”, skriver vd Peter Nilsson i rapporten.
Aktien rörde sig knappt på rapporten. Börsvärdet är 89 mdr.
Värme- och kylbolaget Beiljer Ref ökade försäljningen med nästan 12 procent till 9,5 mdr i tredje kvartalet. Rörelseresultatet steg med dryga 13 procent till över miljarden. Tillväxten är dock främst förvärvad. Organiskt ökade omsättningen med 3 procent.
”Vi lämnar bakom oss ett stabilt kvartal, med försäljningstillväxt inom samtliga rörelsesegment tillsammans med fortsatt god lönsamhet”, skriver vd Christopher Norbye.
Aktien föll med 4,5 procent. Börsvärdet är 80 mdr.
Servettbolaget Duni hade en liknande utveckling med svagt minskad omsättning till 1,9 mdr. Röresleresultatet föll dock pladask från 225 Mkr till 151 Mkr. Bolaget föklarar detta med en exceptionellt stark jämförselsepariod.
”Den långsiktiga trenden att äta och dricka utanför hemmet är tydlig men fortsatt höga räntenivåer och övriga inflationseffekter håller tillbaka konsumtionen i framför allt Europa”, skriver vd Robert Dackeskog.
Aktien föll med drygt 5 procent på rapporten. Dunis börsvärde är 4,5 mdr.
Vattentätningsbolaget Nordic Waterproofing, som är starkt beroende av byggmarknaden, minskade omsättningen med 4 procent till 1,2 mdr, men höjde rörelsresultatet från 115 Mkr till 140 Mkr.
”Vår förväntan på kommersiell nybyggnation och renovering ligger kvar på nuvarande nivå under resten av året. Nybyggnationen av bostäder kommer att förbli nedtryckt framöver med undantag för Danmark. Under 2025 förväntar vi oss mer gynnsamma marknadsförhållanden på våra huvudmarknader, med undantag för Finland där de övergripande marknadsförutsättningarna förväntas vara oförändrade”, skriver vd Martin Ellis.
Aktien steg med 4,5 procent. Börsvärde 4 mdr.
Fettbolaget AAK ökade försäljningen med 4 procent, räknat i ton-volym. I kronor föll dock omsättningen från 11,6 mdr till 11,1 mdr i tredje kvartalet. Rörelseresultatet steg dock med 10 procent till nästan 1,3 mdr.
”Den starka lönsamheten drevs främst av våra globala optimeringsprogram, där förbättring av produktionsprocesser och portfölj- och prishantering ingår, samt en operativ hävstångseffekt från ökade volymer. Lönsamheten under tredje kvartalet främjades också av den fortsatt positiva marknadssituationen inom Chocolate & Confectionery Fats, skriver vd Johan Westman.
Aktien steg marginellt på rapporten. Börsvärdet är 87 mdr.
Gunnar Wrede
Martin Linderoth