tisdag 22 oktober 2024

inloggad som

Negativ tillväxt för Inwido

|  
|  

Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

Inwido, som tillverkar fönster och dörrar, hade en omsättning för årets tredje kvartal på drygt 2,2 miljarder kronor, en minskning med 2,8 procent jämfört med samma period året innan. Även rörelseresultatet sjunker något och blir 288 miljoner kronor. Den organiska tillväxten uppgår till minus 1 procent. Men vd Fredrik Meuller är nöjd. 

– Det är en stark rapport, jag är nöjd då vi fortsätter att växa lönsamt, säger han. 

Fredrik Meuller är framförallt nöjd med att Inwido fortsätter plocka marknadsandelar på sina huvudmarknader och att bolagen har en fortsatt stark orderingång. Däremot är läget pressat framför allt i Finland, Norge och England. 

– Även om vi gör det bra och efterfrågan inom några marknadssegment har vänt uppåt sedan i våras, så utmanas flera av våra affärsenheter av låg efterfrågan och hård prispress på de här marknaderna. 

På hemmaplan ser Fredrik Meuller att konsumenterna på renoveringsmarknaden börjar komma i gång igen, bland annat på grund av räntesänkningarna, men Inwido är inte tillbaka på önskade nivåer än. 

– Det är tufft men vi har haft en stark orderingång under årets första halvår. Nybyggnation ligger fortsatt på historiskt låga nivåer, men prognoserna talar om en vändning under 2025 eller 2026, så det får vi lita på. Samtidigt är vi ett säsongsbetonat bolag och årets fjärde kvartal brukar vara starkt för oss, säger Fredrik Meuller. 

Inwido har som mål att omsätta 20 miljarder kronor år 2030. Nyckeln till att nå målet är förvärv på den starkt fragmenterade europeiska fönstermarknaden. Marknaden för företagsförvärv har tidigare i år varit iskall, men nu börjar den tina upp. Så sent som i förra månaden köpte Inwido Artic-Kaihdin, en finländsk tillverkare av solskyddslösningar.

– Vi såg redan i maj att det började vända. Förvärv är en central del av vår strategi och vi har högt fokus på det just nu, säger Fredrik Meuller. 

Inwido har ett börsvärde på drygt 10,3 miljarder kronor. Bland de tio största ägarna finns familjen Eklund som bland annat äger munhygienbolaget Tepe. Aktien steg med knappa 4 procent på tisdagsmorgonen.

Martin Linderoth

Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Räntebeskedet: “Det krävs mer”

    Dagens besked att Riksbanken sänker räntan med 25 punkter välkomnas av Skånes näringsliv. Men det räcker inte för att få igång ekonomin på allvar. Det framgår i en rundringning som Rapidus gjort.

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.