torsdag 17 oktober 2024

inloggad som

Den i särklass svåraste frågan

|  
|  

Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

I kvarteren runt Arecos huvudkontor på Arlövsvägen i Malmö äger och förvaltar koncernen fastigheter på totalt 40 000 kvadratmeter. Här finns också tre av koncernens fabriker.

Koncernen spänner numera över en stor del av värdekedjan, från grossistverksamhet till förädling och halvfabrikat för bland annat bilindustrin, vidare till egen tillverkning av byggplåtsprodukter.

– Inom det har vi två fabriker här i Malmö, två i Danmark, en i Polen och en i Finland. Nu startar vi en fabrik i Skånes Fagerhult där vi ska tillverka sandwichpanel. Vi ska bygga ytterligare en fabrik där som ska vara klar i början av 2026. 

Kedjan kompletteras med direktförsäljning till plåtslagare, ventilationsinstallatörer och takläggare, och landar i fastighetsdivisionen med eget byggbolag, som leds av Peter Areskogs dotter Victoria Areskog Lejbman. Koncernen har cirka 100 000 kvadratmeter kommersiella lokaler och är själva hyresgäst i något mer än hälften.

På koncernnivå räknar Peter Areskog med att omsätta ”lite över fyra miljarder” det innevarande räkenskapsåret. Målet är att fördubbla inom fyra år, med en kombination av förvärv och organisk tillväxt. Alla divisioner ska bidra.

– Inom byggplåtsprodukter ska vi bli Nordens största. Vi tittar också på vår tillväxt utanför Norden. Tyskland är en intressant marknad, där säljer vi mycket råvaror idag.

Årets förväntade fyra miljarder är nästan en fördubbling på tre år, samtidigt som koncernen hela tiden gått med vinst.

Bakom Peter Areskogs skrivbord med blicken på hans datorskärm hänger ett porträtt på pappa Bertil, som tillsammans med sin bror lade grunden till det som idag är Areco. Peter Areskog säger skämtsamt att fadern håller koll på täckningsgraden. Sedan han själv tog över som vd 1993 har det varit plus på sista raden varje år.

– Vi springer inte fortare än plånboken hinner med. Annars blir det för mycket delägande av bankerna. Då börjar man vackla lite i tänket och ska ha in pengar för dagen i stället för att jobba långsiktigt.

Under nästa år tror han att byggvarubranschen successivt kommer att börja återhämta sig. När det gäller nybyggen för lager och logistik, som Areco levererar till, spår han ett fortsatt tufft 2025, men att det finns ”4-5 starka år efter det att plocka ut”. Hur den europeiska bilindustrin ska klara konkurrensen från Kina ser han som ett orosmoln.

– Däremot tror jag att byggbranschen från 2026 kommer att komma starkt. Fyra år av lågkonjunktur innebär att det blir ett behov att bygga igen. 

EU:s kvoter på stålimport oroar honom mer än konjunkturen, inte minst eftersom priset blir oförutsägbart när den faktiska tullkostnaden fastställs i efterhand .

– Jag kan förstå att man försvarar stålverken nere i Europa. Men samtidigt krigar stålverken mot oss genom att ha egen tillverkning av byggplåtsprodukter, som vi också tillverkar. Vi ska både köpa av dem och konkurrera med dem, och så får de hjälp av importreglerna.

2008 köpte Peter Areskog ut sin bror ur familjeföretaget och är sedan dess ensam ägare. Han är numera primärt involverad i större beslut kring nyetableringar och förvärv eller den huvudsakliga strategin.

– Det är där mina 44 år kommer mest till nytta. Jag är trött på att förvalta daglig business, jag har aldrig varit bra på det egentligen.

I våras fyllde han 66 år och säger att generationsskifte är den ”i särklass svåraste frågan att lösa”. Organisationen är byggd för att familjen ska kunna äga och ha styrelseposter men inga operativa roller, menar han. En annan möjlighet är att sälja.

– Men det är alltid tråkigt att sälja ens livsverk som man brinner för och det är svårt att hitta en bra anledning. Privat har man inget jättebehov av pengar när man är min ålder. Det handlar mer om att fundera över hur man vill spendera sina dagar framöver och tänka på hur det påverkar min dotter. Jag vill att hon ska se det som en positiv gåva på lång sikt, inte som en börda. Och att hon kan hantera det på ett bra sätt, förstås.

Ola Nilsson

Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Arjo rasar i dagens rapportflod

    Rapportsäsongen är i gång och börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal börjar strömma in. Bland dagens rapporter finns Arjo, Swedish Logistic Property och Hansa Biopharma.


  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.

  • Ny aktör på Malmös fastighetsmarknad

    Amaron Holding är namnet på en så kallad alternativ investeringsfond med inriktning på fastigheter. Fondbolaget är Malmöbaserat och nu köper riskkapitaljätten Atle in sig inför en satsning på stora fastighetsinvesteringar med fokus på Öresundsregionen. Målet är ett fastighetsvärde på 8 miljarder kronor.

  • Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

    För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.