Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.
I kvarteren runt Arecos huvudkontor på Arlövsvägen i Malmö äger och förvaltar koncernen fastigheter på totalt 40 000 kvadratmeter. Här finns också tre av koncernens fabriker.
Koncernen spänner numera över en stor del av värdekedjan, från grossistverksamhet till förädling och halvfabrikat för bland annat bilindustrin, vidare till egen tillverkning av byggplåtsprodukter.
– Inom det har vi två fabriker här i Malmö, två i Danmark, en i Polen och en i Finland. Nu startar vi en fabrik i Skånes Fagerhult där vi ska tillverka sandwichpanel. Vi ska bygga ytterligare en fabrik där som ska vara klar i början av 2026.
Kedjan kompletteras med direktförsäljning till plåtslagare, ventilationsinstallatörer och takläggare, och landar i fastighetsdivisionen med eget byggbolag, som leds av Peter Areskogs dotter Victoria Areskog Lejbman. Koncernen har cirka 100 000 kvadratmeter kommersiella lokaler och är själva hyresgäst i något mer än hälften.
På koncernnivå räknar Peter Areskog med att omsätta ”lite över fyra miljarder” det innevarande räkenskapsåret. Målet är att fördubbla inom fyra år, med en kombination av förvärv och organisk tillväxt. Alla divisioner ska bidra.
– Inom byggplåtsprodukter ska vi bli Nordens största. Vi tittar också på vår tillväxt utanför Norden. Tyskland är en intressant marknad, där säljer vi mycket råvaror idag.
Årets förväntade fyra miljarder är nästan en fördubbling på tre år, samtidigt som koncernen hela tiden gått med vinst.
Bakom Peter Areskogs skrivbord med blicken på hans datorskärm hänger ett porträtt på pappa Bertil, som tillsammans med sin bror lade grunden till det som idag är Areco. Peter Areskog säger skämtsamt att fadern håller koll på täckningsgraden. Sedan han själv tog över som vd 1993 har det varit plus på sista raden varje år.
– Vi springer inte fortare än plånboken hinner med. Annars blir det för mycket delägande av bankerna. Då börjar man vackla lite i tänket och ska ha in pengar för dagen i stället för att jobba långsiktigt.
Under nästa år tror han att byggvarubranschen successivt kommer att börja återhämta sig. När det gäller nybyggen för lager och logistik, som Areco levererar till, spår han ett fortsatt tufft 2025, men att det finns ”4-5 starka år efter det att plocka ut”. Hur den europeiska bilindustrin ska klara konkurrensen från Kina ser han som ett orosmoln.
– Däremot tror jag att byggbranschen från 2026 kommer att komma starkt. Fyra år av lågkonjunktur innebär att det blir ett behov att bygga igen.
EU:s kvoter på stålimport oroar honom mer än konjunkturen, inte minst eftersom priset blir oförutsägbart när den faktiska tullkostnaden fastställs i efterhand .
– Jag kan förstå att man försvarar stålverken nere i Europa. Men samtidigt krigar stålverken mot oss genom att ha egen tillverkning av byggplåtsprodukter, som vi också tillverkar. Vi ska både köpa av dem och konkurrera med dem, och så får de hjälp av importreglerna.
2008 köpte Peter Areskog ut sin bror ur familjeföretaget och är sedan dess ensam ägare. Han är numera primärt involverad i större beslut kring nyetableringar och förvärv eller den huvudsakliga strategin.
– Det är där mina 44 år kommer mest till nytta. Jag är trött på att förvalta daglig business, jag har aldrig varit bra på det egentligen.
I våras fyllde han 66 år och säger att generationsskifte är den ”i särklass svåraste frågan att lösa”. Organisationen är byggd för att familjen ska kunna äga och ha styrelseposter men inga operativa roller, menar han. En annan möjlighet är att sälja.
– Men det är alltid tråkigt att sälja ens livsverk som man brinner för och det är svårt att hitta en bra anledning. Privat har man inget jättebehov av pengar när man är min ålder. Det handlar mer om att fundera över hur man vill spendera sina dagar framöver och tänka på hur det påverkar min dotter. Jag vill att hon ska se det som en positiv gåva på lång sikt, inte som en börda. Och att hon kan hantera det på ett bra sätt, förstås.
Ola Nilsson