måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

|  
|  

Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventures i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i. Och bolagisera forskningen.

Sound Bioventures startade sin fond för tre år sedan med 116 miljoner euro, motsvarande cirka 1,3 miljarder kronor. Ägarna är bland andra Europeiska investeringsfonden, Saminvest, danska EIFO (Export and investment fund) samt Novo Holding via Novo Seeds. Investeringarna görs i onoterade bioteknikbolag med läkemedelskandidater som är redo för kliniska prövningar, eller blir redo inom mindre än ett år.

Nu breddar man sin verksamhet genom att i egen regi leta upp intressanta läkemedelsprojekt inom akademi och från läkemedelsbolag. Internationellt är detta en ganska normal verksamhet hos riskkapitalbolag, men det är inte lika vanligt i Skandinavien. Enligt Johan Kördel finns här några få exempel, som Healthcap i Stockholm och danska Novo Seeds.

– I Sverige är det svårt att hitta onoterade bolag att investera i – hälften av svenska bolag med läkemedelskandidater i kliniska studier är noterade, medan det i Danmark i princip inte är några som noterats. Vi ska bilda egna biotechbolag, och det kan vi göra eftersom vi har den kombination av erfarenhet och kapital som krävs för att skapa bolag, säger Johan Kördel, vd och medgrundare till Sound Bioventures.

Sedan ett år finns Fredrik Lehmann i teamet. Han är Sound Bioventures så kallade entrepreneur in residence som letar upp intressanta läkemedelsprojekt i akademin eller från läkemedelsbolag.

– Nu har han hittat några intressanta projekt som behöver ett hem. Därför startade vi det svenska bolaget Gulch Pharma för att där lägga ett av projekten. Det ska bli ett självständigt bolag, drivas av Fredrik och vår fond kommer att investera i det. Vi har flera projekt på gång, bland annat pratar vi med akademiska forskare i södra Europa, Japan och USA, men jag är inte redo att berätta mer än.

Sound Bioventures startade fonden för tre år sedan och har enligt Johan Kördel nu 3-4 investeringar kvar.

Elisabet Ottosson

Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.