onsdag 16 oktober 2024

inloggad som

Qgroup återupptar sikte på börsen

|  
|  

IT-konsultkoncernen Qgroup växer med ett nytt bolagsköp och utökar sin redan omfattande portfölj, som i dag består av över 30 IT-konsultbolag. Vd Jon Carvell återupptar dessutom börsplanerna.

Malmöbaserade Qgroup är i och med den nya affären majoritetsägare i Stockholmsbolaget Techfactory. Hur mycket affären är värd vill Jon Carvell inte uppge.

– Det handlar om ett majoritetsköp, som genomförts med en mix av pengar och delägarskap. Hur upplägget ser ut är inget jag kan gå in närmare på, säger han. 

Techfactory är en spelare inom IT-infrastruktur, molntjänster och DevOps (development och operations). Förra året nådde bolaget en omsättning på 51,3 miljoner kronor. 

– Det är ett kunskapsbolag med spetskompetens och blir ett perfekt tillskott till vårt erbjudande och stärker oss som helhet. Techfactory är aggressivt i tillväxt när det gäller kompetens och lönsamheten i bolaget följer med på resan. Det här blir en fint förvärvad tillväxt för Qgroup, säger Jon Carvell.

Bolagsförvärv finns som en aktiv del i Qgroups strategi och ständiga dialoger förs med 6 till 8 förvärvskandidater.

I strategin ligger även att starta egna bolag. I april i år kunde Rapidus berätta att Qgroup startat IT-säkerhetsbolaget Secure by Q, som drivs av medgrundarna Janne Karppinen och Petter Larsson. Dotterbolaget har redan passerat 1 miljon kronor i månadsomsättning.

– Secure by Q ser otroligt fint ut tillväxtmässigt, det är en enorm kaliber på medarbetarna i bolaget. Hela Qgroup har har haft en fin tillväxt i år, där vi vuxit med 3-4 procent, säger Jon Carvell.

Qgroup är något av en doldis, trots en omsättning på över miljarden och cirka 850 anställda. För helåret 2024 tror Jon Carvell att koncernens omsättning landar på nära 1,2 miljarder kronor. 

Jon Carvell har dessutom återupptagit planerna på en börsnotering som lades på hyllan 2022. 

– Vi hade börsplaner redan då, men Rysslands invasion av Ukraina satte stopp för det. Nu har planerna på en börsintroduktion återupptagits och det är inte omöjligt att vi noterar oss nästa år, men det beror givetvis på om det är rätt läge då. Vi är dock väl förberedda eftersom vi gjorde en stor del av förarbetet redan 2021 inför den planerade noteringen följande år. 

Om börsplanerna blir verklighet så är det First North som Qgroup planerar att kliva in på. 

Qgroup arbetar med en tillväxtstrategi där fokus ligger på att rekrytera och utveckla drivna entreprenörer, för att sedan starta och bygga bolag kring dessa och deras kompetenser. I dag har Qgroup verksamheter i 10 länder och 20 platser runtom i Europa, Nordamerika och Asien. Koncernen består av 35 bolag, varav 30 är egna bolag och fem stycken är intressebolag där man gått in som minoritetsägare.

Martin Linderoth

IT-konsultkoncernen Qgroup växer med ett nytt bolagsköp och utökar sin redan omfattande portfölj, som i dag består av över 30 IT-konsultbolag. Vd Jon Carvell återupptar dessutom börsplanerna och en notering kan bli av redan nästa år.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.