onsdag 16 oktober 2024

inloggad som

Noteringsfönstret står på glänt

Efter några år med svalt börsklimat öppnas nu noteringsfönstret igen. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

Genomförandet av en börsintroduktion eller IPO (Initial Public Offering), är ett strategiskt val för bolag som behöver kapital för fortsatt expansion. Flera skånska bolag förbereder sina intåg till börsen, däribland Infonomy och Qgroup som Rapidus skriver om i dagens nyhetsbrev.

– Under årets andra kvartal har ett gäng mindre bolag noterats på listorna och nu börjar noteringsfönstret öppnas igen. Tittar man på Nasdaq IPO Pulse Index, som tar tempen på IPO-marknaden, så ser man att vi är tillbaka på samma nivåer som för 2019-2020, säger Oscar Ahlgren.

Det som är avgörande för en lyckad börsintroduktion är just om noteringsfönstret är öppet eller stängt. Det i sin tur avgörs av riskaptiten på marknaden.

– Många bolag leker med tanken på att notera sig, men de vill inte vara först ut. De vill först se mottagligheten i marknaden, säger Oscar Ahlgren och fortsätter:

– Förutom riskaptiten tittar man också på volatiliteten i marknaden. Marknaden vill ha en låg volatilitet, det vill säga låg osäkerhet. Den har kommit ner nu och det är en viktig parameter.

Enligt Oscar Ahlgren är det också viktigt att titta på så kallad consumer outlook, det vill säga vad börsens investerare tror om ett bolag nu och på ett års sikt.

– Där ser vi en jättestor vändning på grund av ränteläget. Med räntesänkningarna får man en omedelbar effekt där kapital frigörs.

För att IPO-vågen ska komma i gång på allvar krävs enligt Oscar Ahlgren att 2 till 3 bolag kliver in på de större listorna, och det är främst bolag med en tydlig produkt som kommer lyckas med en notering.

– De bolag som vi rekommenderar att gå tidigt till börsen har redan försäljning och ett bra kassaflöde samt en tydlig produkt som redan finns på marknaden. De har alltså inte en förhoppningsprodukt som kan vara framgångsrik om några år. En tydlig produkt gör att marknadens aktörer lättare kan räkna på riskerna och det tar bort osäkerheten.

Martin Linderoth

Efter några år med svalt börsklimat öppnas nu noteringsfönstret igen. Det menar Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.


  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.

  • Lån som riskkapital växande trend

    Har du ett tillväxtföretag men svårt att resa riskkapital? Stirra dig inte blind på att sälja nya aktier. Det går att låna pengarna också. Begreppet venture debt har seglat upp som en allt vanligare finansieringsform

  • Qgroup återupptar sikte på börsen

    IT-konsultkoncernen Qgroup växer med ett nytt bolagsköp och utökar sin redan omfattande portfölj, som i dag består av över 30 IT-konsultbolag. Vd Jon Carvell återupptar dessutom börsplanerna och en notering kan bli av redan nästa år.

  • Infonomy planerar börsintåg

    Lundabolaget Infonomy, som utvecklar den bärbara sensorn Snubblometer, genomför under hösten en pre-IPO-runda för att ta in kapital till en planerad börsintroduktion.

  • Punkten många glömmer vi börsnotering

    Vad ska ett bolag som går i noteringstankar tänka på? Här listar vi sju punkter som är avgörande för en lyckad IPO. På främst en av dem blir det bakläxa för många bolag.

  • Off label-Ozempic till börsen

    Bolaget som utvecklat träningsappen Twiik kastar in handduken. Genom ett omvänt förvärv av det norska bolaget Dr Vitos får bolaget norska ägare som därmed tar köksvägen till börsen för att skriva ut Ozempic till överviktiga.

  • Investeringsviljan ökar bland änglarna

    Affärsänglar säger i en enkät att de planerar att öka sina investeringar under det kommande året. De förklarar även varför.

  • Här är bolagen som pitchar på Skåne Capital Day

    På onsdag är det Skåne Capital Day. Nio företag från skånska inkubatorer ska pitcha sina affärsidéer för potentiella investerare.

  • LMK investerar i fjällen

    Investeringsbolaget LMK Industri köper fjällanläggningarna i Lapland Resorts – av konkursboet efter ett av sina egna innehav. ”En investering med hjärtat” säger vd Anders Månsson.