måndag 21 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

LMK investerar i fjällen

|  
|  

Investeringsbolaget LMK Industri köper fjällanläggningarna i Lapland Resorts – av konkursboet efter ett av sina egna innehav. ”En investering med hjärtat” säger vd Anders Månsson.

Säljare av Lapland Resorts, uppdelat på ett fastighetsbolag och ett driftsbolag, är konkursboet efter det tidigare ägarbolaget Visionalis som i sig var ett av LMK Industris innehav. Anders Månsson säger att Lapland Resorts inte var någon del av anledningen till konkursen.

– Det här är bolag som går fint.

Lapland Resorts driver fjällanläggningarna Björkliden Fjällby och Riksgränsen samt Sveriges högst belägna fjällstation Låktatjåkko. Anders Månsson säger att området låg LMK:s grundare Mikael Karlsson varmt om hjärtat. Att LMK Industri nu tar över ska inte innebära några drastiska förändringar i verksamheten.

– Det här är verkligen en investering med hjärtat. Det finns en historik, men vi har inte varit aktiva tidigare på det sättet som vi kommer att vara nu som helägare.

Är det mest hjärta eller business?

– Det är både och. Det är en unik plats som vi vill förvalta miljömässigt och kulturell hållbart. Men vi ska också driva detta ekonomiskt hållbart, det är ingen filantropisk investering.

LMK Industri investerar i ”forsknings- och tekniknära bolag” men därutöver också ”inom turism och upplevelseindustrin”. I den senare kategorin äger bolaget också ett hotell i Stockholm.

LMK Industri ägs av stiftelsen LMK som förvaltar arvet efter Mikael Karlsson som grundade Axis tillsammans med Martin Gren. Mikael Karlsson gick bort 2005 och stiftelsen förvaltar åtminstone delar av den köpeskilling på över 2 miljarder kronor som tillföll hans fru Therese Karlsson när Canon köpte Axis 2015.

Ola Nilsson

Investeringsbolaget LMK Industri köper fjällanläggningarna i Lapland Resorts – av konkursboet efter ett av sina egna innehav. ”En investering med hjärtat” säger vd Anders Månsson.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Skånska högutdelare – så mycket delar de ut

    Vår och sommar är utdelningstider. Rapidus har tittat igenom 1 000 onoterade skånska företag och hittat högutdelarna, och vilken familj som får mest.

  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.