måndag 30 september 2024

inloggad som

Hon utvecklar framtidens ekonomi

|  

Cecilia Skingsley spåddes bli ny riksbankschef efter Stefan Ingves. I stället ville hon utveckla nya teknologier för framtidens ekonomi. I fredags stod hon på scen när Rapidus bjöd in till höstens första frukostträff.

Våra nätverksvänner fick en härlig och intressant start på den gångna helgen när Rapidus och Nordea bjöd in till frukostträff. I publikhavet syntes bland många andra den tidigare moderatpolitikern och förre riksgäldsdirektören Bo Lundgren. Han har även varit mentor till evenemangets huvudperson Cecilia Skingsley.

Hon är i dag chef för BIS Innovation Hub på den internationella centralbanksorganisationen Bank for International Settlements (BIS). Med bas i Basel leder hon bland annat arbetet med projektet Nexus.

– Det är ett projekt som handlar om gränsöverskridande betalningar, så att du kan swisha till kompisar utomlands. Utvecklingen sker i Singapore och inom två år kommer vi kunna göra testbetalningar i Asien. Därefter vill vi så klart ha med Europa och övriga länder, men det är ett kommersiellt beslut om man vill vara med eller inte, sa Cecilia Skingsley i ett samtal med Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede.

Hon har en gedigen bakgrund inom finanssektorn. Bland annat har Skingsley arbetat som ekonomireporter på Dagens Industri, chefekonom på Swedbank, pressekreterare åt Bo Lundgren när han var biträdande finansminister och som före detta vice riksbankschef. Bo Lundgren har tidigare sagt att Skingsley kommer bli riksbankschef, men hon valde alltså att gå till BIS. Under sin tid på Riksbanken började Cecilia Skingsley titta på e-kronan.

– Det var en medveten provokation. Jag ville tvinga fram en diskussion om hur vi ska ha våra pengar i framtiden. Vi behöver prata om vad det innebär att leva i ett kontantfritt samhälle. Riksbanken skulle kunna ge ut en digital kontant. När förslaget kom blev det en jättediskussion.

Cecilia Skingsley är dock väldigt tydlig med att e-kronan inte ska förväxlas med dagens kryptovalutor, som exempelvis bitcoin.

– Bitcoin har inget inbyggt värde, det är en valuta som styrs av protokoll. Skulle man försöka leva ett vardagsliv med kryptovalutor går det käpprätt åt helvete. Skönheten med centralbankspengar att man vet hur mycket varor och tjänster man kan köpa under en given tid. Riksbanken garanterar värdet på mina pengar i köpkraftstermer. Det klarar aldrig en kryptovaluta, sa Cecilia Skingsley.

Från scenen berättade Skingsley även att hon förespråkar euron då hon ”tycker fördelarna med en krona är överdrivna och om vi går med i det europeiska valutasamarbetet så är vi med vid bordet och bestämmer”. Hon lämnade även publiken med några intressanta tankar, som vem som kommer att ”äga” våra pengar då dagens utvecklingstakt gör att de sista sedlarna i Sverige kan komma att lösas in redan 2030.

Och hur påverkar AI och kvantdatorer dagens finansiella instrument?

– Det finns en stor potential här. AI är exempelvis ett kraftfullt verktyg för tillsyn av banker, det kan bli ett väldigt viktigt instrument för tillsynsmyndigheterna. AI är också ett bra verktyg för så kallad nowcasting och för att göra pricksäkra prognoser. Det som gör att utvecklingen stannar är för att många tjänar stora pengar på de system som redan finns, sa Cecilia Skingsley.

I fredags hade Rapidus och Nordea Malmö glädjen att bjuda in hundratalet gäster från det sydskånska näringslivet till bankens nyrenoverade lokaler. Efter en härlig frukost och trevligt mingel bjöds gästerna in till ett insiktsfullt samtal mellan Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede och Cecilia Skingsley, chef för BIS Innovation Hub.

Nedan följer mingelbilder från evenemanget.

Vill du också vara med på nästa event?
Bli medlem i Rapidus nätverk. Medlemmar får Rapidus dagliga nyhetsbrev måndag-torsdag och blir inbjudna till våra exklusiva nätverksträffar. Kontakta kund@rapidus.

Katarina Andrén, Sparbanken Skåne; Bo Lundgren, Hillstreet
Therése Henningsson, Grant Thornton; Mikael Jonsson, Small Cap Partners; David Isacson, Coeli
Martin Aviani Vidakovic, Fredersen Advokatbyrå; Sandra Grudemo, Mpya Finance; Jonas /Kullgren, Fredersen Advokatbyrå; Elina Alkesund, Mpya Finance
Per Sylvan, Ericson & Partners; Per-Ola Wictor, Baxter
Anna Sjöberg, Nordea; Petra Flink, Sparbanken Skåne
Linus Wiebe, FSG Fond; Petra Siljeklint, Lunds universitet
Calle Håkansson, Altitude Meetings; Claes Alklund, Danske bank; Johan Samuelsson, Danske Bank
Amanda Rosdahl, Nordea; Göte Nilsson, Zandaka

Text: Martin Linderoth
Bild: Kristoffer Lindblad

Cecilia Skingsley spåddes bli ny riksbankschef efter Stefan Ingves. I stället gick hon till BIS Innovation Hub där hon leder arbetet med att utveckla nya teknologier för framtidens ekonomi. I fredags stod hon på scen när Rapidus bjöd in till höstens första frukostträff.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Därför nappar Doro på norska budet

    Det noterade Malmöbolaget Doros styrelse rekommenderade i förra veckan ägarna att acceptera ett bud från norska Xplora. Nu förklarar styrelseordförande Juha Mört hur de resonerar.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.


  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.

  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • ”Obegripligt att idrotten inte kedjar sig bredvid Greta Thunberg”

    Sportsligt går det sämre än på länge för svensk fotboll. Nu sinar dessutom tv-pengarna och nästa rättighetsavtal riskerar att bli en kalldusch för de allsvenska klubbarna.
    Sportjournalisten Olof Lundh efterlyser mer pengar från det offentliga och en långsiktig satsning på talangutveckling.

  • AW med försvarsindustrin

    Hela världen rustar upp. Hur påverkar det svensk försvarsindustri? Anmäl dig till vårt exklusiva event här.

  • Så dyr är en tävlingshäst

    “Tävlingar är ett bra skyltfönster för våra hästar”. Det sa Peder och Lisen Fredricson när de gästade Rapidus frukost. Se mingelbilder från eventet.