onsdag 20 november 2024

inloggad som

Arjo trappar upp förvärvsagendan

|  
|  

Medicinteknikjätten Arjo i Malmö köper ett franskt och ett tyskt bolag för totalt 70 miljoner kronor. Enligt vd Joacim Lindoff är det här första steget i en mer aktiv förvärvsagenda. 

Arjo, som säljer sjukvårdsutrustning, har tecknat avtal om att förvärva franska Tech Med, en av koncernens befintliga distributörer inom diagnostik, samt det tyska bolaget Gerromed, som tillhandahåller uthyrningslösningar inom trycksårsprevention.

– Med de här två mindre förvärven tar vi ett första steg mot en mer aktiv förvärvsagenda och stärker våra marknadspositioner i Tyskland respektive Frankrike ytterligare, samtidigt som vi kan dra nytta av positiva synergier framåt, säger Arjos vd Joacim Lindoff. 

Han understryker samtidigt att Arjo inte kan ge några löften om förvärvstakten, men bolagets balansräkning tillåter förvärv och ytterligare köp kan komma när det passar finansiellt och i tid. 

– Vi arbetar utifrån tre olika förvärvsagendor. Den första är att vi köper ett bolag för att komma åt en marknad. Det kan handla om distributör-, uthyrnings- och servicebolag. Dessa är förhållandevis små där vi söker förvärv som omsätter runt 30 till 70 miljoner kronor och som är enkla att integrera i vår befintliga verksamhet, säger Joacim Lindoff. 

Den andra förvärvsagendan handlar om köp av produktbolag.

– Då tittar vi på bolag som har en produkt som passar vår verksamhet. Genom att vi redan har säljare på plats kan uppnå positiva säljsynergier direkt. Här tittar vi på komplementföretag mer än direkta konkurrenter. 

Arjos tredje förvärvsagenda är mer opportunistisk.

– Här tittar vi på möjligheten att köpa en konkurrent eller delar av en konkurrent och då blir det en sammanslagning genom en mer formell process. 

Det franska bolaget Tech Med, med vilka Arjo haft ett välfungerande samarbete i över 20 år, omsatte 25 Mkr förra året och i sedvanlig ordning väntar bolagsköpet på myndighetsgodkännande. Det förväntas komma under årets fjärde kvartal.

Köpet av Gerromed, som under fjolåret omsatte 30 Mkr, stärker Arjos positioner inom uthyrning i Tyskland. De båda bolagen kommer nu att integreras i Arjos befintliga verksamhet. 

Förvärven väntas bidra till positiva synergier från 2025 och framåt, men bedöms inte ha någon betydande påverkan på koncernens finansiella utveckling och resultat per aktie under 2024. Den totala köpeskillingen för Tech Med och Gerromed uppgår till 70 Mkr. 

Arjo har i dag ett börsvärde på drygt 12,1 miljarder kronor. Arjos huvudägare, med 25 procent av kapitalet, är finansmannen Carl Bennet genom sitt egentitulerade investeringsbolag. 

Martin Linderoth

Medicinteknikjätten Arjo i Malmö köper ett franskt och ett tyskt bolag för totalt 70 miljoner kronor. Enligt vd Joacim Lindoff är det här första steget i en mer aktiv förvärvsagenda.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.