torsdag 3 oktober 2024

inloggad som

Kris i Tretton37 – hela styrelsen har lämnat

Det ser illa ut för IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund. Hela styrelsen har lämnat bolaget under sommaren samtidigt som kapitalbehovet är skriande. Ensam kvar på skutan sitter grundaren Deniz Yildirim.

Rapidus har utan framgång sökt Deniz Yildirim och ledamöterna av den styrelse som i sin helhet nu lämnat bolaget. Av bolagsverkets näringslivsregister framgår dock att hela styrelsen har hoppat av. Det gäller Eric Persson, Tobias Håkansson, Anders Dellson och inte minst ordföranden, techprofilen och Qlick-grundaren Lars Björk. Avhoppen har skett sedan maj i år och i Lars Björks fall så sent som den 3 september.

Rapidus har nåtts av rykten om att det helt enkelt inte går bra för bolaget och att problemen accelererat under våren. Bland annat ska anställda ha haft svårt att få ut sina löner.

Deniz Yildirim

Det vi vet är dock vad som står i Tretton37:s årsredovisning för 2023. Där står bland annat att omsättningen på 338 Mkr var i stort sett oförändrad jämfört med året innan, medan resultatet blev en liten förlust på 2 Mkr. I ägarbolaget Nordic Delta Groups koncernredovisning redovisas samma omsättningstal, men en förlust på 20 Mkr.

När man gräver ytterligare i siffrorna framgår att moderbolaget Nordic Delta Group redovisar en förlust på 99 Mkr. Här ingår en nedskrivning av värdet på Tretton37 med 80 Mkr.

Åter till Tretton37:s årsredovisning. Här står bland annat:

”Den sviktande konjunkturen i Sverige och IT-branschen har påverkat koncernen och bolaget negativt. Detta i kombination med en högre skuldsättning har medfört ett behov av att rekapitalisera bolaget. (…) Dialog förs med potentiella investerare med målet att färdigställa en kapitalinjektion senast under tredje kvartalet 2024. Dialog förs även med Nordea kring kovenanter då dessa inte längre uppnås enligt uppsatta mål.”

Rapidus har alltså inte fått svar på varför hela styrelsen lämnar bolaget när det uppenbarligen råder en allvarlig kris. Vi har hört att en extra bolagsstämma ska hållas för att välja en ny styrelse som enligt bolagsordningen ska utgöras av minst fyra personer. Vi vet dock inte när stämman kommer att ske.

Tretton37 grundades 2010 i Lund och hade vid utgången av förra året 257 anställda, fördelade på kontor i Lund, Helsingborg, Stockholm, Borlänge och Ljubljana i Slovenien. Bland kunderna finns Paradox Interactive, Telia, Tibber, Prisjakt, ICA och Elon.

Ägandet i bolaget har varierat. I februari 2023 skrev Rapidus att Deniz Yildirim var huvudägare med 65 procent, medan Lars Björk och Mattias Söderhielm (medgrundare till Framfab) tillsammans hade cirka 8 procent. Resten var spritt på mindre investerare och medarbetare.

Då sa Deniz Yildirim till Rapidus att han återtog vd-posten som han varit ifrån en tid, eftersom att han såg oförutsägbara marknadsförutsättningar framöver och att obekväma beslut kunde komma att fattas.

Martin Linderoth
Gunnar Wrede

Det ser illa ut för IT-konsultbolaget Tretton37 i Lund. Hela styrelsen har lämnat bolaget under sommaren samtidigt som kapitalbehovet är skriande. Ensam kvar på skutan sitter grundaren Deniz Yildirim.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Därför fick Rugvistas vd sparken

    Börsnoterade Rugvista i Malmö, som säljer mattor på nätet, har sparkat sin vd som fick gå på dagen. Bolagets ordförande och e-handelsprofilen Martin Benckert berättar varför.

  • Nystart för Sensative

    IoT-bolaget Sensative led svårt under pandemin. Men nu spänns bågen igen. Med tre nyemissioner bara i år och med en ny marknadsstrategi ska omsättningen fördubblas årligen och bolaget nå lönsamhet.

  • Lundoch får fart av Ozempic-utmanare

    Lundaforskaren Yang De Marinis tar flera kliv framåt med sitt diabetesdiagnostikbolag Lundoch Diagnostics. Bolaget samarbetar med läkemedelsjätten Eli Lilly som med sin diabetesmedicin Mounjaro utmanar Novo Nordisks Ozempic.


  • Solid X tecknar mångmiljonavtal med CSN

    IT-konsultbolaget Solid X i Malmö har tecknat ett ramavtal med Centrala Studiestödsnämnden (CSN), med potential att lyfta omsättningen rejält. Vd Filip Alexanderson ser en ökning i tillväxttakten.

  • Solid X ökar omsättningen

    Solid X ökar omsättningen och förbättrar ebitda-resultatet i det brutna räkenskapsårets första kvartal. Men det är en lång bit kvar till IT-konsultbolagets miljardmål.

  • Acke Salem startar nytt

    Det gamla uttrycket många järn i elden stämmer väl in på Acke Salem. Nu drar han igång ytterligare ett mjukvarubolag. I oktober väntar en skånsk roadtrip för att locka investerare till det nya bolaget.

  • Ester väljer Lund som bas för expansion

    Större kundtjänstavdelningar kan jobba betydligt effektivare med bättre verktyg. Det är mottot för det estniska bolaget Feelingstream som utvecklar AI-analys av kundsamtal. Lund har blivit navet för en nordisk expansion.

  • Tord Wingren ser ljuset för Brainlit

    Bluetooth-uppfinnaren Tord Wingren har ett mål – att hans bolag Brainlit ska få sitt genombrott innan han går i pension. Nu får han hjälp av pengar från en amerikansk fond.

  • Tretton37 räddat i elfte timmen

    IT-konsultbolaget Tretton37 var i somras två bankdagar från konkurs. I en intervju med Rapidus berättar grundaren Deniz Yildirim om bakgrunden till att hela styrelsen hoppat av och hur han tänker rädda det tidigare så framgångsrika bolaget från Lund.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Diamir-grundarna startar nytt

    Förra året såldes IT-konsultbolaget Diamir Consulting till konsultjätten Omegapoint. Nu startar Diamir-grundarna ett helt nytt nischbolag. Nu startar jakten på talanger att anställa.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna.