måndag 16 september 2024

inloggad som

Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

|  
|  

För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

– Ja typ så har det gått till. Men dessförinnan har vi varit ute mycket och pratat med investerare, även utomlands. Utländska investerare börjar få upp ögonen för oss och de gillar Sverige generellt, säger Tommy Åstrand, vd på logistikfastighetsbolaget SLP.

Det är alltså SLP som gör en riktad nyemission på 1,1 miljarder kronor. Bolagets mål var 1 miljard jämnt men intresset var så stort att det blev lite mer.

Grundare och huvudägare i SLP är fastighetskungen Erik Selin, samt gänget från Victoria Park, Peter Strand och Michael Hoffman. Även Greg Dingizian har varit med men har valt att fokuseras på sitt Doxa. Grundarna  deltar dock inte i nyemissionen vilket innebär att de späds ut i samma utsträckning som alla andra aktieägare, det vill säga med 12,2 procent. De tre behåller dock mer än 50 procent av rösterna via röststarka A-aktier.

– Vi är inte ledsna för att de inte tecknar. Ambitionen har varit att bredda ägandet för att öka handeln i aktien. Hittills har vi haft för få ägare, säger Tommy Åstrand. 

De svenska investerare som anges i ett pressmeddelande är Fjärde AP-fonden, Länsförsäkringar, SEB och Clearance Capital.

SLP äger och utvecklar logistikfastigheter i södra Sverige med ett nav i Helsingborg. Bolaget har växt snabbt med ett förvärv per månad sedan starten 2019. Förra året tog bolaget in total 1,1 miljarder kronor, men i två omgångar. Nu är det samma belopp på ett bräde.

Nyemissionen möjliggör en fortsatt hög förvärvstakt, men med lägre belåningsgrad som nu sjunker till 37 procent vilket får anses vara lågt i fastighetssammanhang.

– Vi köper våra fastigheter helt obelånat. Sedan utvecklar vi dem och går till banken med en avkastning som är högre än vad fastigheten gav när vi köpte den och lånar på de nya siffrorna, säger Tommy Åstrand.

Han uppger att det finns många förvärvsobjekt att titta på, men att det mer ”råkar vara så” snarare än att det går att utläsa någon generell trend.

– Vi kommer fortsatt hålla oss till Sydsverige med fokus från Malmö till Jönköping, max upp till Mälardalen. Inte minst i samband med bygget av Fehmarn Bält-förbindelsen tror vi att Sydsverige kommer att bli ännu viktigare ur ett logistikperspektiv.

SLP:s fastigheter värderades i den senaste kvartalsrapporten till strax under 12 miljarder kronor. Den aktuella nyemissionen kommer att med belåning medge förvärv för ytterligare ”betydligt mer” än 2 miljarder.

Gunnar Wrede

För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.

  • Ny aktör på Malmös fastighetsmarknad

    Amaron Holding är namnet på en så kallad alternativ investeringsfond med inriktning på fastigheter. Fondbolaget är Malmöbaserat och nu köper riskkapitaljätten Atle in sig inför en satsning på stora fastighetsinvesteringar med fokus på Öresundsregionen. Målet är ett fastighetsvärde på 8 miljarder kronor.

  • Måttlig entusiasm över ROT-höjningen

    För lite och för kort. Det är byggföretagens dom över regeringens beslut att höja taket för ROT-avdraget från 50 000 kronor till 75 000 kronor fram till årsskiftet. Rapidus har ringt runt och frågat.

  • Inwido ser ljusning

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

  • Renstädat i Wihlborgs

    Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

  • Greg ber om mer pengar

    Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.